Thursday, November 29, 2012

Broccoligratäng

Hur har ni det de sista skälvande dagarna i november? Har mörkret hunnit ikapp er eller motar ni bort det med ljusstunder och mys? Till helgen är det redan första advent och vi har ännu inte börjat pynta i hemmet. Fredag eller lördag har vi sagt att vi ska ta fram adventsljusstakar, tomtar och annat fint. Det skadar inte att lysa upp den mörka årstiden en aning!

Denna broccoligratäng återkommer med jämna mellanrum i vårt kök och det är en enkel och god vardagsrätt att laga. Barnen uppskattar den inte lika mycket som vi gör men man kan ju inte gilla allt, eller hur? Dock brukar majsen slinka ner i de små munnarna. :)


Broccoligratäng (4 port)
1 paket djupfryst broccoli, ca 250 g eller färsk som kokats någon minut i lättsaltat vatten
1 burk majs, ca 350 g + majsspad
1 gul lök, skalad och skuren i tunna skivor
2 dl grädde
3 ägg
1 tsk salt
1 krm vit- och svartpeppar
ev 1 krm cayennepeppar
2 dl lagrad ost, riven

Färggrant blir det.

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt broccolin tina något. Låt majsen rinna av och ta vara på spadet.

Lägg broccoli, majs och lök i en smord ugnssäker form. Vispa ihop majsspad, grädde och ägg. Tillsätt salt och peppar (ev cayennepeppar). Häll blandningen över grönsakerna. Strö över osten och grädda i ugnen i ca 30-40 minuter.

Servera broccoligratängen med kokt potatis.

Smaklig måltid!

Fotona är tagna med min gamla kamera... vilket märks för de blir inte lika fina som de senaste jag tagit.

Tuesday, November 27, 2012

Varm saffransmjölk

När vi firade indisk Diwali för ett tag sedan så drack vi varm saffransmjölk. Saffransmjölk är en typisk indisk dryck som påminner mig mycket om barndomen. Indiska föräldrar brukar säga att dricker man varm saffransmjölk innehållandes mandel och pistage/cashewnötter varje dag blir man aldrig sjuk. Mandel/pistagenötter/cashewnötter innehåller många antioxidanter, vitaminer och en massa näring.

Minns våra hemspråkslektioner i grundskolan där vår lärare i Gujarati frågade oss en massa kniviga ord. När vi inte kom ihåg orden frågade han alltid om vi hade glömt att äta vår dagliga dos av mandel. :)


Varm saffransmjölk (2 glas)
15 pistagenötter, osaltade (ev kan du minska mängden pistagenötter och ha i cashewnötter)
20 mandlar
0,5 tsk kardemumma, malen
halvt paket saffran (eller mer om du så önskar)
6-7 dl standardmjölk/havremjölk/sojamjölk
4 tsk socker

Mixa pistagenötter, (ev cashewnötter), mandlar och kardemumma till en slät massa.

Värm mjölken i en kastrull och lägg i socker, saffran och nötblandningen (ca 4 msk). När mjölken precis börjar sjuda ta bort kastrullen från plattan, låt dra 1-2 minuter och sedan häll upp i två glas. Garnera med hackad mandel och pistage/cashewnötter.

Tips! Ha i lite muskotnöt i kryddblandningen. Blir en annorlunda smak än originalet.

Enjoy!

Detta är mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat värmande.

Monday, November 26, 2012

Vinn cupcakeställ med tillbehör!

Nu kör jag igång en tävling här på bloggen i samarbete med Little Dessert där vinsten är ett härligt bakpaket till ett värde av 240 kr!

Bakpaketet består av ett cupcakeställ, strössel (blommor och prickar) och sugrör (blått och rosa baby dot).


För att vara med och tävla gör du följande:

1. Gå in på webshopen hos Little dessert, leta upp din favoritprodukt och motivera varför du tycker om just den produkten.

2. Du som har en blogg tipsar vidare om tävlingen på din blogg. Har du ingen blogg så behöver du bara göra steg 1.

Sista dag att tävla är 4 december kl 22.00.

Lycka till!

Sunday, November 25, 2012

Skumtomtefudge

Igår var det en månad kvar till julafton, nu börjar nedräkning känns det som. Nästa helg är det första advent och sedan rullar det på i rasande takt. Har hört så mycket gott om skumtomtefudge så jag har helt klart varit sugen på att göra fudgen sedan förra julen.

Detta recept kommer från Monika Ahlberg och hon beskriver skumtomtefudgen som en rolig variant på fudge. Fudgen blir sådär len och bara smälter i munnen... och visst är den söt i smaken, sweet things to sweet people säger jag... :)


Skumtomtefudge
10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
2-3 droppar röd karamellfärg
100 g vit choklad

Klipp skumgodiset i bitar. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. Häll upp i smord form.

Låt svalna och skär upp i bitar.

Njut av den goda fudgen!

Saturday, November 24, 2012

Chiligryta med bönor

Oregano i en chiligryta? Nu tror ni jag har blivit tokig men när jag såg receptet visste jag bara att det skulle bli riktigt gott. Världens godaste bönchili, ja så kallades den här rätten hos Allrecipes. Appen som de har är riktigt fyndig. Dinner spinner-funktionen är mycket bra där du kan välja vilken slags måltid det ska vara (frukost, lunch, middag etc), hur lång tillagningstiden är och även om det ska ingå vissa specifika råvaror i måltiden. Man kan även välja teman t ex vegetariskt, vegan osv.

I originalreceptet ingick kikärtor men jag bytte ut dom mot vita bönor i tomatsås. Kombinationen blev mycket lyckad tyckte jag. Jag trodde inte att de torkade lagerbladen jag använde skulle ge så mycket smak men tji fick jag. Det blev riktigt smakrikt när oregano och chili blandades ihop med just lagerbladen.

En snabblagad, protein- och smakrik chiligryta som omvänder även de som ogillar bönor... åtminstone är det min förhoppning! :)

Världens godaste bönchili (4 port)
1-2 msk olja
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
0,5-1 tsk hela spiskummin
1 msk oregano (jag tog torkad)
3-4 lagerblad
1 gul/röd paprika, skuren i bitar
1 burk krossade tomater med chilismak (finns att köpa i matbutiken) eller
1 burk krossad tomat och en färsk halv röd chili, finhackad
1 burk vita bönor i tomatsås (eller kikärtor)
1 burk kidneybönor, sköljd och avrunnen
1 liten burk majs, avrunnen
salt

Hetta upp olja och lägg i lök, vitlök spiskummin, oregano, lagerblad och lite salt. Stek tills löken är mjuk, ca 4-6 min. Tillsätt gul/röd paprika, krossade tomater och låt puttra ca 5 min. Tillsätt därefter kidneybönor, vita bönor/kikärtor och puttra i ca 5 minuter. Lägg i majsen sist och koka ca 5 min. Smaka av med salt och glöm ej att ta ut lagerbladen från grytan innan serveringen.

Servera med ris/bröd och en god sallad.

Smaklig måltid!

Thursday, November 22, 2012

Currysoppa

Höstmörkret har slagit till rejält och äldste sonen är inte riktigt pigg och kry. Vi försöker mysa till det genom att bädda ner oss i soffan... ett och annat spel spelar vi också. Själv känner jag mig trött hela tiden nu när solen och ljuset lyser med sin frånvaro. Det blir mörkt tidigt, redan vid halv fyra, om det överhuvudtaget ljusnar. Vissa dagar är riktigt grådassiga och trista, hu! Försöker äta mycket frukt och vitaminrikt... får kanske köpa mig en sådan där dagsljuslampa som man har vid ljusterapi. :)

Jodå, jag gjorde det! Har länge klurat på om butternut squashsoppan går att göra med indisk touch... visst gör det det! Här kommer den i en ny upplaga... med curry i...

Vågar ni testa den?

En krämig och smakrik soppa.

Currysoppa med butternut squash pumpa (4-6 portioner)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olja
0,5-1 msk currykrydda (den torra varianten, ej currypasta)
1 butternut squash pumpa (ca 650-700g), skalad, urkärnad och skuren i bitar
1 morot, skalad och skuren i grova bitar
1 grönsaksbuljong + 7-9 dl vatten
1 dl grädde
salt, smaka av med
pumpakärnor och persilja för garnering, valfritt

Hetta upp olja i en stor kastrull och stek lök, vitlök och curry tills lökhacket är genomskinligt, ca 5-6 min.

Lägg sedan i pumpabitarna och fräs någon minut. Täck med buljong (1 buljongtärning och 8 dl vatten tog jag) och koka tills pumpan är mjuk. Mixa tills soppan är slät. Tillsätt mer vatten om du inte är nöjd med konsistensen. Låt soppan koka upp igen och tillsätt grädde sist. Smaka av med salt.

Garnera med några pumpakärnor på toppen och servera med ett gott bröd till.

Tips! För variation, lägg i en nypa hel spiskummin när du steker löken... blir mums!

Smaklig måltid!


Denna soppa blir även mitt bidrag till säsongens bästa - november hos Det gröna skafferiet som den här månaden har temat pumpa.

Tuesday, November 20, 2012

Kryddigt bröd

Idag bjuder jag på ett riktigt gott kryddbröd som jag testat två olika varianter. Den förstnämnda innehåller ägg medan den andra gör inte det. Med den ljuvliga fyllningen av bland annat soltorkad tomat, lök, vitlök, ost och örter blir båda varianterna riktigt goda. Brödet kan ätas med en god soppa eller varför inte ha det på buffébordet som det är.

Ljuvlig fyllningen varvas inuti brödet... men lite av fyllningen läggs även ovanpå... mmmm.

Kryddigt bröd med lök och ost (1 bröd)
Degvariant 1:
ca 7 dl vetemjöl special
1 paket torrjäst (12 g)
3 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
4 msk smör, smält

Lös jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, smör, ägg, salt och socker. Rör till en deg och låt jäsa i 40 minuter i en bunke täckt med bakduk i ca 40 minuter.

Kavla degen på en mjölad yta och dela i 3 avsmalna rektangulär. Pensla brödet med det smälta smöret och placera fyllning på alla tre bitar och lägg de på varandra.Tryck lite och skär i tre avlånga bitar. Placera bitarna ovanpå varandra i en lång bakform.

Strö rester av fyllningen eller det som ramlat av på brödet och låt jäsa i 30 minuter under  duken.

Baka brödet i 200 grader varmluftsugn, ca 30 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart.
Jäst och på väg in till ugnen.

Kryddbröd med lök och ost (1 bröd)
Degvariant 2:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung/agavesirap
1 tsk flingsalt
ca 7 dl vetemjöl special
4 msk smör, smält

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk i ca 40 minuter.


Kavla degen på en mjölad yta och dela i 3 avsmalna rektangulär. Pensla brödet med det smälta smöret och placera fyllning på alla tre bitar och lägg de på varandra.Tryck lite och skär i tre avlånga bitar. Placera bitarna ovanpå varandra i en lång bakform.


Strö rester av fyllningen eller det som ramlat av på brödet och låt jäsa i 30 minuter under  duken.

Baka brödet i 200 grader varmluftsugn, ca 30 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart.

En riktigt smakrik fyllning. Här har ännu osten inte blandats i...

Fyllning
1 msk smör/olja
1 gul lök, skalad och skuren i strimlor/skivor
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk franska örtkryddor provencale
0,5 tsk bruschetta kryddblandning
3 msk persilja, grovt hackad (fryst går också bra)
2-3 soltorkade tomater, skurna i bitar
0,5 dl  parmesanost, riven (eller annan smakrik ost)
0,5 dl cheddarost, riven (eller annan smakrik ost)

Hetta upp smör/olja i en stekpanna och stek löken i 5-7 min tills den är mjuk och gyllene. Tillsätt vitlök, torkade kryddor och till sist persilja. Låt fyllningen svalna helt och tillsätt soltorkad tomat och ost.

Receptet på den förstnämnda varianten har jag hittat inne hos Matmedmera.

Sunday, November 18, 2012

Powerbollar, nyttigare alternativ till vanliga chokladbollar

Vem minns inte barndomens chokladbollar som rullades i kokosflingor och åts efter skolan? En period minns jag att denna procedur återkom ofta. Powerbollar är mycket nyttigare än vanliga chokladbollar eftersom de innehåller dadlar och nötter. Visste du att dadlar innehåller låg fetthalt? Dadlar är fullspäckade med vitaminer, mineraler, proteiner och dessutom så främjar dadlar matsmältningen i kroppen.

Helt färska dadlar plockade direkt från palmen är riktigt riktigt gott att äta tycker jag. En av mina absoluta favoritfrukter när jag hälsar på släkten i Indien. De färska dadlar (läs nästan halvtorkade) som finns att köpa i matbutikerna är inte lika goda tycker jag men i detta receptet passar de perfekt.

Receptet har jag hittat inne hos Tove som dessutom kvalificerar sig inom kategorin raw food. Raw food-trenden är inget jag ägnat så mycket tid åt men om det blir så här gott får jag nog tänka om!
Powerbollar eller nyttiga raw food chokladbollar med dadlar och nötter (ca 15-20 bollar)
200 g färska, urkärnade dadlar (ca 14 st)
2 dl nötter, mixade (Jag tog 1 dl cashewnötter och 1 dl mandlar.)
2 msk kakao
0,5-1 tsk chiafrön (kan uteslutas men är ett riktigt nyttigt alternativ)
Sesamfrö eller kokosflingor att rulla bollarna i

Mixa alla ingredienser förutom sesamfrön/kokosflingor till en slät smet. Forma bollar och rulla i sesamfrö/kokosflingor. Förvara i kylskåp. Äts med fördel dagen efter för en ännu godare smak.

Tips! Vill du inte ha de som raw food så testa gärna att ha 1-2 msk espresso eller starkt kaffe i. Min man som älskar kaffe tyckte det blev jättegott!

Mmmm, njut!

Power balls or raw chocolate balls with dates and nuts (about 15-20 balls)
200 g pitted dates (about 14 pieces)
2 dl nuts, mixed (I took 1 dl cashews and 1 dl almonds.)

2 tbsp cocoa
0,5-1 tsp chia seeds (optional but it's good and healthy)
Sesame or shredded coconut to roll balls in

Mix all ingredients except sesame/shredded coconut until smooth. Shape to balls and roll in sesame/shredded coconut. Store in the refrigerator. If you can, preferably wait one day for an even better taste.

Tip!
Mix 1-2 tbsp espresso or strong coffee. For those who loves coffe this will be yummy.

Mmmm, enjoy lots!

Friday, November 16, 2012

Tävling - hitta julmaten!

Idag börjar Arlas jultävling - hitta julmaten. Du ska finna minst 30 olika bilder på julrätter hos olika bloggare för att vara med och tävla. Jag har gömt min bild här på bloggen någonstans, kika runt lite så hittar du den nog snart. :)


1:a pris är ett paket med Dulton köksvåg, Margrethe skålset 2 liter + 3 liter med lock, Margrethe vispskål med 3 redskap, Gerbera rund pajform 26 cm samt Gerbera tårtfat 25 cm. (Värde ca 1.500 kronor.)

2:a -10:e pris: Kokboken ”Arla Köket Söndag” och snyggt grytunderlägg. (Värde ca 150 kronor.)

11:e - 20:e pris: Kokboken ”Arla Köket Söndag”. (Värde ca 80 kronor.)

Här finner du tävlingsformuläret och länk till bloggarna. I tävlingsformuläret anger du namnet på maten.

Länk till tävlingssidan.

Tävlingen avslutas den 14 december 2012. Vinnarna kommer att utses senast den 15 januari 2013.

Lycka till!

Thursday, November 15, 2012

Vegoburgare/potatisplättar med chutney

Nu har Diwali och det indiska nyåret firats in och vi har trätt in i år 2069 enligt den hinduiska tideräkningen! Dagens enkla recept kan ätas som förrätt/aptitretare eller snacks/tillbehör och då kallar jag rätten för indiska potatisplättar/potatiskakor. Rätten kan även ätas som vegansk/vegetarisk burgare och då blir det en mer mättande huvudrätt. Smidigt när man kan välja tycker jag och du, detta blir en given succé på middagsbordet oavsett hur du serverar rätten... jag lovar!

Kikärtsmjölet gör att dessa godingar håller ihop bättre.

Vegoburgare/Veganburgare/Vegetarisk burgare eller
indiska potatisplättar med chutney
(ca 6 st)
60 g grahamsmjöl (eller 30 g kikärtsmjöl och 30 g grahamsmjöl)
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk hel spiskummin
1 krm chilipulver/cayennepeppar
0,5 tsk gurkmeja
1 krm salt
3-4 msk mjölk eller vatten
350 g potatis, skalad
1-2 vitlöksklyftor, krossade
1 gul lök (eller 4 salladsökar när det är säsong), finhackade
60 g majs
olja till stekning

Börja med att göra chutneyn så att smakerna blandas väl.

Häll mjöl i en skål, rör ner kryddor och salt och gör en grop i mitten. Tillsätt mjölk/vatten och arbeta ihop till en ganska tjock smet.

Riv potatisen grovt, lägg i en sil och skölj noga under rinnande kallt vatten. Låt vattnet rinna av, krama ur överflödig vätska ur potatisen och rör ner den i smeten tillsammans med vitlök, lök/salladslök och majs.

Plättar/burgare som steks gyllene i olja.


Häll ca 5 mm olja i en stor stekpanna och hetta upp den. Klicka i några matskedar smet åt gången och platta till dom till tunna plättar eller ha de lite tjockare för burgare. Stek de på svag värme i 3-5 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och genomstekta. Vänd ofta.

Låt de färdigstekta plättarna/burgarna rinna av på hushållspapper och håll dom varma under tiden du steker resten. Servera potatisplättarna rykande varma tillsammans med den smakrika lök- och tomatchutneyn. Ska du ha burgare så lägg en burgare på hamburgerbröd, ringla över lök- och tomatchutneyn, lägg på hamburgerbrödet och njut!

Tips! Variera dig genom att ta riven squash, morot eller någon annan grönsak du tycker om eller varför inte ha lite av allt i?

En riktigt smakrik och god chutney som passar bra till potatiskakorna.

Lök- och tomatchutney
1 gul lök, skalad och finhackad (röd lök går också bra som är lite mildare i smaken)
225 g tomater, hackade
2 msk färsk koriander, hackad
2 msk limesaft
0,5 tsk hel spiskummin, torrostade
1 krm salt
1 krm cayennepeppar eller färsk finhackad chili om du så önskar

Lägg hackad lök och tomat i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå och dra i minst 15-20 minuter, gärna längre så att smakerna gifter sig.

Enjoy lots!

Tuesday, November 13, 2012

Diwali innebär en hel del sötsaker...

Indisk Diwali, ljusets högtid, idag och imorgon är det indiskt nyår. En tid då indiska familjer träffas, tänder ljus och äter en hel del gott. Läs gärna om förra årets Diwalifirande. Idag bjuder jag på ett äkta diwalirecept nämligen kaju katli, kaju burfi, cashew fudge eller på enkel svenska indiska cashewnötskakor. Dessa är enkla att göra och de rekommenderas varmt!

Huset är städat och ikväll kommer vi att äta gott i familjen men även tillsammans med barnen göra en puja. Puja kallas det när indier ber och dagen till ära blir det till välståndets och rikedomens gudinna Lakshmi och Lord Ganesha (elefantguden) som puja kommer att ägnas åt. Rökelse tänds, meditation och böner reciteras. Oum namah. Vi är redo för det  nya årets ankomst...

Söta kakor och efterrätter är ett måste när indiska högtider firas.

Indiska cashewnötskakor
200 ml vatten
250 g socker
en nypa saffran
2 krm stött kardemumma, valfritt men blir gott att ha i
500 g cashewnötter
1 tsk ghee, skirat smör/osaltat smör (Behövs egentligen inte men degen känns lite smidigare att arbeta med.)

Börja med att finmala/mixa cashewnötterna till pulver/mjöl. Tips! Ta lite cashewnötter åt gången. Det är lätt hänt att nötterna bli oljiga om man mixar de för länge.

Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp ca 3-5 minuter. Tillsätt saffran, ev kardemumma och låt allt koka ihop till en sirapsliknande konsistens. Testa genom att ta lite avsvalnad massa mellan tummen och pekfingret. OBS! Var försiktig så du inte bränner dig, det blir riktigt varmt! Bildas det 3 "trådar/strängar" mellan fingrarna är det klart.

Tillsätt därefter de cashewnötspulvret och rör om väl. Se till så att inga klumpar finns.
Tillsätt ghee/osaltat smör om du önskar och låt degen svalna något. Kavla ut till valfri tjocklek (ibland gör jag tunna 0,5-1 cm och ibland lite tjockare, 2-3 cm).

Om det fastnar och blir kladdig så testa att kavla mellan två silikonbakplåtspapper. För att få en riktigt slät yta i slutet kan du ta lite smör på bakplåtspapper och stryka över med jämna rörelser.

Låt svalna och skär med en kniv till diamantformade kakor. Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka och i kylskåp för längre tid.

Njut av de goda cashewnötskakorna!


Önskar er alla därute en riktigt bra Diwali - Happy Diwali! :)

Monday, November 12, 2012

Bonde+Kock=Sant

Igår bar det av mot en spännande matresa som jag blev inbjuden till bara för några dagar sedan. Bakgrunden är att en av semifinalerna i årets kock går av stapeln i Jönköping den 20:e november och inför den vill LRF, som är värd för semifinalen, framhäva unika egenskaper i svenska råvaror och förstärka kopplingen mellan bonden och maten.

Tillsammans med Viktor Westerlind, Årets kock 2009 och även en av deltagarna i det svenska kocklandslaget som vann OS-guld i år besöktes två av Jönköpings råvaruproducenter.


Första anhalten för dagen var Säby Gård och familjen Rosenqvist-Roman som specialiserat sig på uppfödning av naturbeteskött, nöt och lamm. Vi fick en hel del information om uppfödning, skötsel och en gedigen rundvandring. Förmiddagsfika i form utav surdegsbröd och ost från Jokkmokk blev det också. Osten var en höjdare, synd att jag inte frågade namnet på den. De övriga bjöds även på lufttorkad vildsvinsnågonting... ni vet jag som vegetarian lägger inte allt sådant på minnet... :)

Nästa anhalt var Familjen Rudenstam och Rudenstams bär&frukt som odlar äpplen i norra Europas femte största äppeldistrikt. Mer än 12 sorters äpplen odlas här och den tidigaste skörden är klar juli-augusti. Målet är att producera äpplen året om.

En mini-äppelsafari hanns med även om det egentligen inte riktigt var säsong för det... nästa gång ska jag dit när det finns fullt av härliga äpplen på träden!

Ner till vänster; Äpplena lagras i låg syrenivå och hög luftfuktighet. Ca 200-220 ton förvaras på detta vis. Visste ni att Golden Delicious som kommer från Sydtyrolen lagras på hösten och äts hos oss i Sverige först i april-maj månad? Snacka om lång hållbarhet!

Upp till höger; Sorteringsmaskinen fotar varje äpple minst 6-8 gånger. Äpplet sorteras därefter storleksmässigt. Ibland färgsorteras ett äpple också... Dessutom får inga tryckmärken finnas på äpplena, alla äpplen skördas för hand och de som plockar måste tänka ägg vid hanteringen!

Varför är utländska äpplen billigare än svenska? Var en av frågorna som kom upp. Prisskillnaden beror på volymen. Utländska producenter har högre volym och kan därför sälja billigare.

Rotsellerin var verkligen dagens höjdare och det tyckte alla... oavsett om man var vegetarian eller ej!

Viktor lagade en 3-rättersmiddag och vi fick se hur en äkta kock lagar mat "in action" så att säga. Menyn för dagen var; Trattkantarellsoppa med lökpuré (och baconströssel), kött, saltinbakad rotselleri med gransirap och inlagda granskott, inlagda pickles och sallad. Till efterrätt blev det en riktigt smarrig chokladkräm med äpplen sauterade i smör och råsocker, yummie!

Viktors saltinbakade rotselleri (ca 8-10 port som tillbehör)
4 st rotselleri
Ca 1 liter salt
2-3 äggvitor
smör till stekning

Sätt ugnen på 225-250 grader.

Putsa rotsellerin fint och lägg de på en ugnsplåt. Blanda salt med äggvitor och lägg blandningen över rotsellerin (som en igloo). Grädda i ugnen i ca 45-60 min. Känn med en sticka att rotsellerin är klar.

Hacka fram rotsellerin och dela i hälften. Stek lite lätt i stekpanna med en massa smör. Njut av den smakrika och goda rotsellerin!
Intressant att se hur en kock arbetar i köket... jodå, jag lärde honom också en del om indiska kryddor... ex hing som han nog inte hade hört talas om tidigare. :)


Övriga matbloggare som var med på resan var: Heidi/In Heidis kitchen, Håkan/Recepten.nu och Patrik/Puttes grill och chili. Fler matbloggare var inbjudna och hade tackat ja men pga sjukdom etc dök de inte upp... deras förlust kan jag säga för dagen den var riktigt riktigt trevlig. Det bästa var när man fick lyssna på hur Viktor berättade anekdoter och historier om både matlagning och från deras senaste OS-Guld... Nej, jag berättar inte de här och nu... kanske vid ett annat tillfälle! :)

Saturday, November 10, 2012

Paneer tikka masala

För några dagar sedan nådde bloggen 300 000 besökare. Jag är så glad och innerligt tacksam för att ni kikar in, skriver kommentarer här och på Facebook, mailar och hör av er på annat sätt till mig. All respons från er är guld värd ska ni veta och är en av de största drivkrafterna till mitt bloggande!

Indiskt är önskat av mina kära läsare och indiskt it is på bloggen, självklart! Paneer tikka masala går att laga på lite olika sätt, här kommer ett av sätten... på mitt vis. Som jag tidigare har skrivit är paneer en färskost som görs på mjölk. Vill du inte göra själv går det lika bra med köpt halloumi eller tofu som ersättning.

Jag har fått höra att indiska recept har många olika kryddor... visst är det så. Ni ska veta att jag har en kryddburk som heter duga. Däri finns det mesta som behövs för att tillaga indisk mat. Den burken behövs så man har koll på sina kryddor så att säga. :)


Paneer tikka masala (4 portioner)
1 sats stekta paneerkuber eller 2 paket halloumi/tofu
1 msk olja
0,5 tsk hela spiskummin
1 gul lök, hackad
1 tsk färsk ingefära, finriven
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 tsk chilipulver/cayennepeppar
1 tsk malen koriander
2 krm gurkmeja
2 tomater, finhackade
1 msk tomatpuré
1-2 dl vatten
1 tsk tandoorikrydda (Valfritt men blir gott att ha i.)
ca 1 dl grädde/sojagrädde
salt, smaka av med

Skär paneer/halloumi/tofu i kuber och stek jämnt runtom. Låt kuberna vila på hushållspapper så oljan rinner av.

Hetta upp olja i en djup stekpanna och lägg i hela spiskummin. Efter ca 5-10 sekunder börja de låta och hoppa omkring. Lägg då i den hackade löken och låt den stekas gyllene. Tillsätt ingefära och vitlök och stek i 10-15 sekunder.

Därefter tillsätts de torra kryddorna dvs, chili/cayenne, koriander, gurkmeja och lite salt. Stek kryddorna snabbt (ca 20 sekunder) och tillsätt därefter tomater, tomatpuré, 1-2 dl vatten. (Vill du ha en helt slät sås kan du här ta handmixer och köra några omgångar med den.) Lägg i kuber av paneer, halloumi eller tofu, tandoorikrydda (valfritt) och rör om. Låt allt puttra i 4-5 minuter till såsen blir tjock.

Tillsätt grädde/sojagrädde sist och låt grytan bli varm. Servera paneer tikka masala med indiskt basmatiris eller naan och en klick yoghurt.

Tips! Som variation kan du ha i gul/röd paprika eller andra grönsaker som du tycker om.

Njut, njut, njut!

Thursday, November 8, 2012

En matbloggares vardag... ibland!

Jag får ofta frågan hur jag hinner med att blogga när jag arbetar heltid, har familj med små barn, umgås med vänner, träning, läsa böcker, spela Wordfeud... jo, lite tv-tittande blir det också emellanåt... :) Svaret är att jag vet faktiskt inte. Jag tycker om allt det jag gör och det är nog svaret på frågan. Tycker man om alla sina sysselsättningar så ser man inga hinder, snarare ses sysselsättningarna som möjligheter där jag vill göra mer av allt. Konstigt det där egentligen. :)

Jag har även fått frågan om jag som matbloggare inte äter snabbmat eller halvfabrikat. Jodå, det gör jag och familjen. Visst det händer inte så ofta att vi gör det förstnämnda. Snabbmat är ingen favorit hemma hos oss. Däremot halvfabrikat funkar finfint en kväll när jag vill få ihop en snabb middag. Igår var det kladdkakans dag och för ett tag sedan, 26 oktober, firades potatisens dag i all sin enkelhet hemma hos oss...

Toscanska färdigköpta biffar (ovo-vegetariska) från Hälsans Kök och en enkel men ack så ljuvligt god fetaostsallad. Biffarna har en italiensk prägel med solmogna körsbärstomater, krämig mozzarella och färsk basilika. Smakrika!

Amy's enkla fetaostsallad
150 g fetaost, tärnad
1 granatäpple, urkärnat (Tips på hur du kärnar ur ett granatäpple utan att få stänk.)
1-2 tsk olivolja
ev svartpeppar

Blanda ihop samtliga ingredienser, njut!
Jodå, potatisgratängen var också färdigköpt. Alströmer potatisgratäng som gratinerades en stund i ugnen. Första gången jag testar den och jag blev förvånad över att den var så krämig och smakrik. Ofta smakar dessa färdigköpta gratänger inte så värst gott annars.

Vad har ni för snabbmat eller halvfabrikatknep ni tar till när det kniper? Eller äter ni gourmetmat vareviga dag? ;) Berätta vetja!

Wednesday, November 7, 2012

En krämig och smakrik gryta!

Hur har ni det i höstmörkret? Själv känner jag mig konstant trött.... denna årstid är inte uppiggande med regnrusk och mörker. Även om vi tänder ljus, dricker varmt och försöker mysa till det i tillvaron lite. Vi kan väl hoppas på att den första snön kommer snart och lyser upp hösten lite, eller vad säger ni?

Idag bjuder jag på en riktigt smakrik och krämig gryta. Gillar du inte tofu kan du använda halloumi istället och använder du tofu så rekommenderar jag den mer fasta sorten till denna vegan/vegetariska gryta. Vi har testat båda varianterna hemma hos oss. Hettan från röd currypasta, härlig jordnötssmak och den krämiga kokosmjölken... det är definitivt en smakrik rätt som rekommenderas varmt!

Receptet har jag hittat inne på appen Allrecipes. Har ni inte den så ladda ner den. Där kan man "spinna" och hitta massor av härliga kombinationer bara du anger ingredienser, tillagningstid, svårighetsgrad lätt/medel/svår etc.

Använder du tofu blir det en vegangryta annars vegetarisk.
Use tofu to make this dish vegan instead of vegetarian.

Gryta med tofu/halloumi i en härlig krämig och smakrik sås (ca 4 portioner)
400-500 g tofu eller halloumi, tärnad
2-3 msk olja
400 g kokosmjölk
1-2 tsk röd currypasta (Mer om du vill ha starkare, testa dig fram så det inte blir för starkt!)
1-2 dl vatten (ev lite mer om lösare konsistens önskas)
1 msk limejuice, färskpressad
1 röd paprika, skuren i bitar
färsk koriander eller bladpersilja till garnering

Jordnötssmör
150 g jordnötter
1/2-1 msk rapsolja

Mixa jordnötterna i en handmixer/matberedare med rapsolja till ett krämigt jordnötssmör.

Hetta upp olja och stek den tärnade tofun/halloumin tills den blivit gyllene runtom.
Ta upp tofun/halloumin och låt de stekta kuberna vila på hushållspapper så överflödig olja rinner av.

Lägg i currypastan i resterande olja och stek den hastigt i några sekunder. Tillsätt kokosmjölk, vatten och jordnötssmör. Lägg därefter i tofu/halloumi, paprika och låt grytan puttra i ca 10-12 min. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens på grytan.

Pressa sist i limejuicen, rör om och garnera med färsk koriander eller bladpersilja. Servera gärna grytan med ris. Njut!

English
Tofu/Halloumi in a lovely creamy and tasty sauce (about 4 servings)
400-500 g tofu or halloumi, diced
2-3 tbsp oil
400 g coconut milk
1-2 tsp red curry paste (more if you want stronger)
1-2 dl water (1 american cup is 2,4 dl) Add a little more water if looser consistency is desired.
1 tbsp lime juice, freshly squeezed
1 red bell pepper, cut into chunks
fresh cilantro or parsley for garnish

Peanut Butter
150g peanuts
1/2-1 tbsp canola oil (organic if you find it)

Mix the peanuts in a blender/food processor with canola oil for a creamy peanut butter.

Method
Heat the oil in a pan and fry the diced tofu/halloumi until it become golden all around.

Remove the tofu/halloumi and let the fried cubes rest on paper towels so excess oil dripps off.

Add the curry paste in the remaining oil and fry quickly in a few seconds. Add the coconut milk, water, peanut butter, tofu/halloumi, red bell peppers and let the it simmer for about 10-12 minutes. Stir occasionally and add more water if it's needed.

At last squeeze the lime juice over it, stir and garnish with fresh cilantro or parsley. Serve the dish with rice and a green salad. Enjoy lots!
En riktigt krämig, smakrik och god gryta!
A creamy, tasty and really yummy dish!

Monday, November 5, 2012

Matbloggsträffen i Ystad - fortsättningen

Detta inlägg skulle ha kommit mycket tidigare men ibland så är livet som matbloggare inte alltid så lätt... Ja, tänk er själva att man ska sålla i allt från recept, matlagande och bakande till att fota och redigera dessa foton... ja man hinner helt enkelt inte sovra i alla härliga inlägg man ska skriva här på bloggen. Och dessutom den som väntar på något gott... eller hur? ;)

Jajamän, vi har nu kommit fram till lördagseftermiddagens och kvällens äventyr i vår matbloggsträffshistoria. Att få laga 5-rättersmeny med souschef Thomas... vilken höjdare det var! Här kommer allt vi njöt av i baklänges ordning.

En ljuvligt god äppel tarte tatin serverad med hemgjord vaniljglass och honungsknäck.

Äppel tarte tatin (10 pers)
375 g strösocker
75 g smör
10 röda äpplen, skalade och klyftade/skivade
10 kvistar timjan
10 smördegsplattor

Sätt ugnen på 175 grader. Smält sockret utan att röra tills det blir guldbrunt. Ta bort från spisen och tillsätt smöret. Häll karamellen i portionsformar. Lägg i äppelbitarna och strö över timjan. Täck varje form med smördeg och skär bort den deg som sticker utanför kanterna, peta sedan ned smördegen längs med formens kanter. Baka i ugnen i 15 minuter.

Vid servering, använd en tallrik och vänd tarte tatin så att äppelbitarna hamnar överst. Servera tillsammans med vaniljglass och ev honungsknäck.

Österlen ädelost (en blåmögelost gjord på den feta mjölken från jerseykor) samt en tomat- och citronmarmelad och ett sött kryddbröd till. Kryddbrödet var jättegott, det kommer att bakas en del hos mig framöver.

Kryddbröd (1 bröd)
250 g ljus sirap
220 g fil
15 g råsocker
125 g vetemjöl
125 g siktat rågmjöl
15 g bikarbonat
5 g malen anis
10 g fänkålsfrön, lätt stötta
2 msk linfrö

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienserna i skål och fyll en smord eller pappersklädd avlång brödform. Baka brödet i ca 60 minuter. Känn med en provsticka. Låt svalna under bakduk.

Vi vegetarianer fick en annorlunda huvudrätt än de övriga, nämligen ugnsrostade rotfrukter och svarta bönor serverade på en bädd med rotselleripuré.


Blinier
10 g jäst
2 ½ dl ljummen mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
3/4 dl crème fraiche
1 äggula
1 äggvita
1 krm salt

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, crème fraiche, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan till hårt skum och blanda försiktigt ned den i smeten. Grädda små blinier i en panna.

Servera blinierna kalla tillsammans med citronoljemarinerad rotselleri, rödlök och crème fraiche.

Inte det bästa fotot med tanke på hur mörkt det var på middagen... även om jag insisterade på att tända upp hela tiden!

Chevrégratinerad portabello (2 personer)
2 portabello
chevreost två skivor
olja
flingsalt, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Ansa svampen och ta bort foten. Lägg portabellon på en plåt och ringla över olja och strö flingsalt och ev svartpeppar över. Förgrädda ca 5-8 minuter i ugnen. Ta ut portabello och lägg på getostskivan. Gratinera åter i ugnen i ca 5-7 minuter eller tills chevreosten har smält.

Några härliga entusiastiska matbloggare som lyssnar på chef Thomas och sedan fixar och donar i "köket".

De matbloggare som var med på vår härliga träff var:
Hanna/Matarkivet, Gun/Kaksmulan, Mary och Magnus/Made by Mary, Olof och Helena/Bara en kaka till, Malin/Malins Diner, Calle och Charlotta/Matrepubliken, Sofie/Mumsfillibaba, Lotta/Två små kök, Kim/Tant russins bak (luktar bäst), Emmy/Remsans bistro och det finfina värdparet Anki och Håkan/Mårtenssons kök.

Tack för en helt underbar matresa allihopa, vi ses snart igen!

För att läsa de övriga inläggen om vår matresa, kika in här och här.

Sunday, November 4, 2012

Mördegskakor med chili- och hallonsylt

Alla helgons dag igår och vi har haft en stillsam helg och tänkt på alla de nära och kära som inte finns ibland oss längre. Tid för eftertanke behövs alltid och det är skönt att umgås och bara ta hand och rå om varandra i familjen lite extra.

Förr i tiden trodde man att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.  En fin tradition tycker jag som bevarar den ömt via makens sida. Indier har ju inga gravar på liknande vis utan vi strör askan i floden Ganges om möjligt. Själen återföds och det sägs att själen når moksha, "befrielse från återfödande" vid ett visst antal återfödelser.

Nu till inte fullt så allvarliga saker och en annan tradition som är mysig. Att baka med barnen. Att baka med barnen är verkligen riktigt roligt och de små liven är så duktiga. :) Jag är inte riktigt klar med chilitemat än och ni som minns vet att jag tidigare har gjort en chilichokladkaka och chiliscones.

Idag blir det härliga mördegskakor/småkakor som smälter i munnen med lite söt hetta, chili- och hallonsylt, som fyllning. Passar fint till söndagsfikat och som en munsbit till kaffet! (Receptet har jag funnit i en tidning.)

Att baka/laga mat med egenodlad chili är riktigt lyxigt! Nej, barnen gjorde mördegskakorna och jag befattade mig med chilin :)

Småkakor med chili- och hallonsylt (40 kakor)
Mördeg:
4 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
200 g smör
1 äggula

Mät upp och blanda mjöl och socker. Finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

Rulla kulor och lägg på bakpappersklädd plåt. Gör fördjupningar med fingret i kulorna och klicka i sylt. Tips! Använd en gammal kork för att göra fina gropar i kakorna.

Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.


Chili- och hallonsylt
3-4 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
400 g hallon (Frysta går bra men låt de tina först.)
1 dl vatten
2 dl strösocker

Koka chili, hallon och vatten i 5 minuter. Tillsätt sockret och koka i 10 minuter till. Häll upp sylten i en steriliserad glasburk och förslut väl.

Njut av småkakorna med den söta hettan!

Friday, November 2, 2012

Spökmaränger, halloween cupcakes och vinnare

Att göra spökmaränger måste vara en av det mest enklaste att göra till halloween. En uppskattad sysselsättning tillsammans med barnen. Baka en chokladtårta och garnera med de vita spökena överst, blir hur läckert som helst!


Spökmaränger
3 st äggvitor
1,5-2 dl strösocker
mörk choklad

Sätt ugnen på 130 grader.

Vispa äggvitor i en torr bunke i ca 10 minuter. När det blir toppar och du kan vända bunken upp och ner är marängen klar. Spritsa ut spöken på bakplåtspappersklädd plåt. Baka i ugnen i ca 30 minuter.

Låt spökena svalna, smält sen lite mörk choklad och måla ögon på spökmarängerna med tandpetare eller en liten pensel.


I veckan hade biblioteket i stan ordnat med cupcakeskurs för de höstlovslediga barnen. Linda med bloggen Livsaptit höll i kursen. Tyvärr hann jag inte vara där mer än en liten stund och därför hann jag heller inte prata med Linda. Jag får hoppas på fler tillfällen i framtiden att träffa och lära känna henne lite mera. :) Det jag kan säga är att hon var jätteduktig och så pedagogisk när hon förklarade allt som har med cupcakes att göra! Det var en fröjd för ögat att se hur barnen med sina händer skapade jättefina halloween cupcakes i form utav spöken, pumpor och andra gestalter. Och det bara på några få minuter. :)


Vinnarna till tävlingen är nu utsedda!

1:a pris (500 kr i presentkort)
"Mitt bästa tips just nu är att göra dem med lite höst och jul anda, nu när mörkret kommer. Att använda sig av pepparkakskryddor och saffran gör att de ser goda ut och smakar något gudomligt, och för att cupcakesen med saffran ska bli extra god ha i kesella och lite kokos, helt gudomligt!" Alexandra

2:a pris, (200 kr i presentkort)
"Finns många knep för att lyckas med cupcakes. En viktig del är att använda bra råvaror då smaken blir så mycket godare,rumsvarma produkter,använder alltid osaltat smör och en nypa salt. Sikta alltid de torra varorna så du inte får klumpar,och man ska aldrig vispa när man tillsätter i mjölet utan att röra om annars får man kompakta muffins. Att fylla en spritspåse gör så man slipper kladd och kan fylla muffinsformarna med smeten väldigt lätt och får med andra ord mer smet i formarna än på sig själv.
Att använda en teflonform är ett givet för mig då man får perfekta muffins som håller formen. Gott blir de oxå om man fyller sina nybakta muffins med nåt gott t.ex nutella. Lätt och göra en grop med en äppelutkärnare.
Dessa var mina bästa tips för att lyckas med just dina cupcakes."
Simone

3:e pris (200 kr i presentkort)
"Mitt bästa cupcake-tips är att inte använda sig av ett vanligt muffinsrecept, det är inte samma sak! Googla grundrecept cupcakes. När man sedan blandar smeten får det hellre vara klumpar i än att man blandar sönder smeten och slår ut för mkt luft, det ger kompakta cupcakes och det vill man inte ha. Grädda i muffinsplåt så får de fin form sen :-)" Suzanne

Stort grattis till vinnarna! Till er andra som inte vann, misströsta ej. Det kommer fler tävlingar framöver!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...