Sunday, November 24, 2013

Peanut Butter Cups

Detta godiset är riktigt gott! Vet inte riktigt vad det ska heta på svenska... kan man kalla det för mörk choklad och jordnötssmörsgodis? Det engelska namnet är ju givet då originalet heter Reese's Peanut Butter Cups. Jag gjorde en egen liten egen variant med mörk choklad, agave, vaniljpulver och twisten med hallon i var verkligen pricken över i:et. Annars har det varit stiltje här och nej, det är inte stiltje i mitt kök men det har varit mycket att stå i den senaste tiden och delar av familjen har även varit halvkrassliga. Den första snön kom i veckan och försvann lika snabbt. Lite konstigt att vi är i slutet av november och det fortfarande inte finns någon snö ute.... men den kommer säkerligen, det är bara att ge sig till tåls helt enkelt.

These PB Cups was really yum! I have never tried to make Reese's Peanut Butter Cups before. I did my own version with dark chocolate, agave nectar, vanilla extract and the twist with the raspberries was a success. It has been quiet here for a while, yes we do still eat but it has been so much to do lately and also parts of the family have been sick in the flu. The first snow came this week but disappeared as quickly as it came. It seems strange to not have snow in the end of November in Sweden.... patience, soon there will be loads of it anyway.

Peanut Butter Cups (4-6 st eller fler beroende på vilken storlek på formen som används)
Botten chokladlager
1,5 msk smält kokosfett/kokosolja
150g mörk choklad eller ca 0,5 dl rå kakao
1 tsk agavesirap eller honung

Mellan jordnötssmörslager
2 msk smält kokosfett/kokosolja
4 msk jordnötssmör (slät)
1 tsk agavesirap eller honung
en nypa ekologiskt vaniljpulver

Mellan hallonlager
200 g hallon färska eller frusna (om de är frusna, låt de tina först)

Överst mörk choklad
ca 100g mörk choklad, smält
0,5-1 msk kokosfett/kokosolja

Smält kokosfett/kokosolja och agave/honung i en kastrull/panna. Tillsätt mörk choklad/ rå kakao och jordnötssmöret. Rör om tills allt är ihopblandat.
Använd en sked och lägg i den smälta chokladen i minimuffinsformar (eller små silikonformar). Låt de stå i frysen i ca 15 minuter.

Under tiden, värm mellanlager 1 i en annan kastrull/panna och rör om.
Ta ut formarna från frysen och häll över jordnötssmörslagret. In i frysen igen i ca 15 minuter.

Under tiden mosa hallonen med en gaffel. Lägg hallonen över jordnötssmörslagret och låt de stå i frysen en kort stund.

Smält sedan lite mörk choklad och kokosfett/kokosolja och häll det över hallonlagret.
Låt de stå inne i frysen igen i ca 30 minuter eller tills de är hårda.

Njut av godingarna!

English
Peanut Butter cups (4-6 or more depending on the size of the cups used)
Bottom Chocolate Layer
1,5 tbsp melted coconut oil
dark chocolate, melted or 1/4 cup cacao powder (or unprocessed cocoa powder)
1 tsp agave nectar or honey

Middle Peanut Butter Layer
2 tbsp melted coconut oil
4 tbsp smooth peanut butter
1 tsp agave nectar or honey
1-2 drops of vanilla extract

Middle Raspberry Layer
200g raspberries, fresh or frozen (if they are frozen, let them defrost first)
0,5-1 tbsp melted coconut oil

Top Layer Dark Chocolate
approx. 100g dark chocolate, melted
0,5-1 tbsp melted coconut oil

Melt coconut oil and agave/honey in a sauce pan. Add the cocoa powder (or dark chocolate) and peanut butter and stir until all the ingredients are combined.
Use a spoon to pour chocolate mixture into mini muffin cups. (You can also use the mini silicone baking cups.) Put in freezer for 15 minutes.

In the meantime, heat the middle peanut butter mixture in another sauce pan and mix.
Remove the bottom chocolate layers from the freezer.
Pour the peanut butter mixture over the chocolate layer. Put in freezer for 15 minutes.

In the meantime mash the raspberries and put them over the peanut butter layer. Put again in the freezer for a short while.

I melted some dark chocolate and a bit of coconout oil and topped these peanut butter cups with. Place them back in the freezer for about 30 minutes, or until they're hard.

Enjoy these lovely peanut butter cups!

Sunday, November 17, 2013

Sötpotatispasta med valnötsströssel - Raw Sweet Potato Pasta with walnut sprinkles

Sötpotatis är något som gillas mycket hemma hos oss och när jag har testat raw pasta med squash/zucchini tidigare var jag bara tvungen att testa den här varianten med sötpotatis också. Sötpotatis i sig smakar lite sött men ändå inte sådär jättemycket men tillsammans med valnötsströsslet som innehåller bl a vitlök, soltorkade tomater och gräslök blev det en riktigt bra kombination.

Vi matbloggare är verkligen ett släkte för sig.... när jag skulle fota den här rätten i vår trädgård gick det förbi en man med sin hund. Han frågade mig vad jag höll på med och jag sa att jag fotograferar min mat. Han sa att det verkar mycket fascinerande, ryckte på sina axlar och gick vidare. Jag har sedan tidigare pratat med flera matbloggskollegor om just detta fenomenet med att fota mat... vi förstår så klart att ni som inte gör det tycker vi är rätt så konstiga som fotar i stort sett allt vi äter.... ja, så är det helt klart! ;)

Sweet potatoes is something we enjoy alot in our home and when I this summer tried the raw pasta with squash/zucchini I had to try it with sweet potato as well. Together with the walnut sprinkles which contains garlic, sundried tomatoes, chives etc. it became a very tasty combination.

We food bloggers are really special.... when I was photographing this dish in our garden a man with his dog passed by and he asked me what I was up to. I said I am photographing my food... he said that sounds fascinating, shrugged his shoulders and went on. I have discussed this phenomena with other blog colleagues and they say the same thing. Since we photograph almost everything we eat, "normal" people may think we are a bit odd! ;)

Måste köpa mig en riktig julienneskärare så min pasta blir snygg.... för den är ju inte så grann på bilden! :D
I have to buy myself a julienne cutter/spiraliser.... the pasta on the pic is not very good looking haha!
Sötpotatispasta med valnötsströssel (2 portioner)
1 stor sötpotatis eller 2 mindre, skalade och tunt skivade (jag använde min potatisskalare)
0.5 dl cashewnötter
1 dl valnötter
1-2 msk mjölk (jag tog mandelmjölk)
1-2 tsk gräslök
1 vitlöksklyfta
2 soltorkade tomater
salt och svartpeppar, smaka av med

Lägg den tunt skivade sötpotatisen i en bunke. Mixa de övriga ingredienserna till en lagom konsistens. Vill man så kan man blanda i mer vätska så blir det än mer såsigt. Blanda väl med sötpotatispastan och servera. Njut!

English
Sweet Potato Pasta with walnut sprinkles (2 servings)
1 large sweet potato or 2 small, peeled and thinly sliced ​​(I used my potato peeler)
0.5 dl (1/4 american cup) of cashews
1 dl (1/2 american cup) walnuts
1-2 tbsp milk of your choice (I used almond milk)
1-2 tsp chives
1 clove of garlic
2 sun-dried tomatoes
salt and black pepper, season with

Add the thinly sliced ​​sweet potato in a bowl. Mix the remaining ingredients to a suitable consistency. If you like, mix more liquid to it... this way it gets a bit more like a sauce. Mix well with the sweet potato pasta and serve. Enjoy lots!

Wednesday, November 13, 2013

Linser med ugnrostade grönsaker - Lentils and oven roasted veggies

En höstigare rätt får man allt leta efter! För vad säger ni om rödbetor, sötpotatis och linser som smakar garam masala? Indien möter Sverige i den här varmrätten, helt klart! :)

A more fall/autumn like dish one has to look for! What do you say about beetroots, sweet potatoe and lentils with garam masala taste? India meets Sweden in this main course for sure! :)

Linser med ugnsrostade grönsaker (3-4 portioner)
2 dl gröna linser, kokta i ca 20 min
0,5-1 msk garam masala
1 sötpotatis (ca 200-300g)
3-4 rödbetor
1 msk olja
1 tsp timjan
flingsalt

Sätt ugnen på 220 grader.

Skala och skär sötpotatis och rödbetor i bitar. Lägg bitarna i en ugnsfast form och droppa över olja samt krydda med timjan och flingsalt. Blanda och skjuts in i ugnen i ca 35-45 min.

Under tiden koka linser. När de är färdigkokta, låt de rinna av i ett durkslag och tillsätt garam masala medan de är varma. Blanda sedan linser tillsammans med de ugnsrostade grönsakerna. En klick yoghurt passar utmärkt till rätten om man så önskar. Smaklig måltid!

English
Lentils & oven roasted vegetables (3-4 servings)
2 dl (a little less than 1 american cup) green lentils, boiled for about 20 minutes
0,5-1 tbsp garam masala
1 sweet potatoe (200-300g)
3-4 beetroots
1 tbsp oil
1 tsp thyme
salt flakes

Preheat the oven to 220C/428F.

Peel and cut sweet potatoes and beetroots into pieces. Put the pieces on a plate/pan and drip the oil over. Add the spices thyme and sea salt, mix and put it in the oven for about 35-45 minutes.

Meanwhile, cook the lentils. When they are ready, let them drain in a colander and add garam masala while they still are hot. Mix the lentils with the roasted vegetables. If you wish, serve with yogurt and enjoy your lovely meal!

Sunday, November 10, 2013

Banana and Coconut Pancakes

Dessa bananpannkakor äter vi ofta med lite variation i smeten. Den här gången testade vi att ha i kokosflingor och kokosmjölk. Så gott det blev. Variationen med pannkakor är så många och det är bra då de små liven fullkomligt älskar bananpannkakor! Det är verkligen en fröjd för ögat att se hur de för glatta livet mumsar på dessa pannkakor.

These banana pancakes we eat often with little variation in the batter. This time we tested having coconut flakes and coconut milk in it. It was really a delish. The variation of pancakes are so many and it's good since the little ones in the family absolutely love banana pancakes! It's truly a feast for the eye to see how they munch on these pancakes.

Yngste sonen älskar att hjälpa till att steka pannkakor. Det är han som har gjort dessa kan man nästan säga. :)
Our youngest son loves to help out in the kitchen. He has made these ones one might say. :)
Banan- och kokospannkakor (ca 10 st)
2,5 dl valfritt mjöl (Dinkel-, bovete- eller vetemjöl. Jag brukar blanda lite olika.)
2 tsk bakpulver
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1-2 msk kokosflingor
1 tsk agavesirap eller en knivsudd stevia
2,5 dl kokos- eller mandelmjölk (Vanlig mjölk går också bra.)
2 msk olja
1-2 mogna bananer
olja för stekning

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver, kokosflingor och agave/stevia i en bunke. Tillsätt lite mjölk och olja i taget och blanda. Mosa till sist bananen/bananerna och vänd försiktigt ner i smeten.

Stek pannkakorna i olja på medelvärme. Gör de inte för tjocka för det tar ett tag att steka dom då. Servera med blåbär, hallon eller annan frukt/bär du tycker om. Här har jag ringlat lite agave över pannkakorna också. Smarrigt!

English
Banana & Coconut Pancakes (about 10 pieces)
2.5 dl (1 american cup is 2,4 dl) flour of your choice (Spelt, buckwheat or all-purpose flour. I usually mix different flours.)
2 tsp baking powder
a few drops of vanilla extract/a pinch of ecological vanilla powder
1-2 tbsp shredded coconut
a drizzle of agave nectar or a pinch of stevia
2.5 dl coconut or almond milk (Or other milk of your choice.)
2 tbsp oil
1-2 ripe bananas
oil for frying

Mix flour, baking powder, vanilla, shredded coconut and agave nectar/stevia in a bowl. Add milk plus oil and mix. Finally mash banana/bananas and add gently into the batter. Stir carefully.

Fry the pancakes in oil over medium heat. Don't make them too thick because then it takes a while to fry them. Serve with blueberries, raspberries or other fruit/berries you like. I drizzled agave on these pancakes, so yummy! Enjoy lots!

Monday, November 4, 2013

Kryddig morots- och linssoppa - Spicy carrot & lentil soup

Denna kryddiga men riktigt smakrika soppa kan jag varmt rekommendera i höstmörkret och kylan. Javisst fryser jag mest hela tiden... maken tycker jag är tossig som går omkring och värmer min vetekudde titt som tätt i mikrovågsugnen. Jag hävdar å det bestämdaste att det är mina indiska gener som ger sig tillkänna... allt under 20 plusgrader är kallt, brrrr! Njut av den värmande soppan :)

This spicy and tasty soup I can highly recommend in this autumn cold and darkness. Yes, I am freezing all the time. My husband thinks I am a bit crazy going around warming the warm cushion I got. I argue flatly that it is my Indian genes that make themselves known... everything below 20 degrees Celsius (68 Fahrenheit) is cold, brrr! Enjoy the warmth from the soup :)

En värmande soppa i höskylan tackar jag inte nej till.
I never say no to a warm soup in the autumn coldness.
Kryddig morots- och linssoppa (ca 4 port)
2 tsk spiskummin
en nypa chili flakes eller en nypa färsk finhackad röd chili (Jag tog lite mer än en nypa.)
2 msk olivolja
600g morötter, skalade, tvättade och rivna
1,5 dl (140g) röda linser
1 liter vatten + 2 grönsaksbuljonger

Hetta upp en stor kastrull/djup panna och torrstek spiskummin och chiliflingor i ca 1 min eller tills de börjar hoppa runt pannan och släppa loss sin arom. Ta upp ungefär hälften av fröna med en sked och ställ åt sidan.

Tillsätt olja, rivna morötter, linser, vatten och grönsaksbuljong (ev grädde) i grytan och koka upp. Sjud i 15 minuter tills linserna har svällt och mjuknat.

Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare tills den är slät (eller lämna den som den är om du föredrar det). Smaka av och avsluta med ev en klick yoghurt och de rostade kryddorna som sparades i början. Servera med nybakta naan. Gott med varm soppa!

English
Spicy carrot & lentil soup (about 4 servings)
2 tsp cumin seeds
a pinch of chili flakes or finely chopped fresh red chili (I took more than a pinch.)
2 tbsp olive oil
600g carrots , washed and coarsely grated (no need to peel)
140g split red lentils
1 liter hot vegetable stock (from a cube is fine)

Heat a large saucepan and dry-fry the cumin seeds and chilli flakes for 1 min, or until they start to jump around the pan and release their aromas.

Scoop out about half of the seeds with a spoon and set aside. Add the oil, carrot, lentils and stock to the pan and bring to the boil. Simmer for 15 mins until the lentils have swollen and softened.

Whizz the soup with a stick blender or in a food processor until smooth (or leave it chunky if you prefer it that way). Season to taste and finish with a dollop of yogurt and a sprinkling of the reserved toasted spices. Serve with freshly made naan. Warm soup, yum!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...