Monday, November 28, 2011

Otroligt god saffranskaka

I helgen har vi kombinerat advents- och födelsedagsfika eftersom jag fyllt år. Många vänner gissade att jag skulle baka en tårta till mig men ni vet väl vad man säger om skomakarens barn, eller hur? ;)

Förutom saffransskorpor, pepparkakor med cambozolaost, glögg och julgodis mm bjöd jag vännerna på denna saffranskaka som går under namnet Leilas otroligt goda saffranskaka.

Jag har bakat den två gånger tidigare och varje gång förundras jag över hur saftig och god den blir. För det blir den! :) Saffransälskare får verkligen sitt lystmäte i den här kakan.

"Knepet till att lyckas med kakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten."


Saffranskakan utan pudrat florsocker på... den ser onekligen lite "kal" ut, eller hur?

Saffranskaka
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.

Receptet kommer från Leilas julprogram och finns således även på recept.nu.

19 comments:

  1. Gud vad god den ser ut! Den ska jag baka snart...

    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. OOOOH, den ser verkligen toppengod ut, SPECIELLT med florsockret på toppen <3 Saffran är ju SÅ gott, jag måste ta och baka något med det snart, blir så sugen! Vilken bra knapp du hade till att gilla dig på facebook! Det gör det hela enkelt för mig ;)

    ReplyDelete
  3. Och - vänta på det - GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!! :D

    ReplyDelete
  4. GRATTIS! Sådant får du ju förvarna oss på så att vi kan gratta på rätta dagen! ;)

    Och för en saffrans-torsk som jag, så passar denna mig utmärkt!

    ReplyDelete
  5. Advent är en bra tid för oss som gillar att baka och fika :) Den ser jättegod ut!

    ReplyDelete
  6. Vad god den ser ut! Än har jag inte bakat nåt med saffran i år, det får det bli ordning med!

    ReplyDelete
  7. Grattis på födelsedagen! Kakan är fin! Jag bakade igår saffranskaka :)

    ReplyDelete
  8. ÅH saffranskaka är ju så gott, måste bakas någon dag! Kanske ska prova ditt recept om det blev så uppskattat :D
    Haha ja julstämningen växte massor och plånboken misnkade men vad gör det när vi hade det så trevligt :D

    ReplyDelete
  9. Men hur farligt god såg inte den ute att vara =)
    Kramkram

    ReplyDelete
  10. Tack alla för era fina kommentarer! :) Det värmer ska ni veta, kram på er!

    ReplyDelete
  11. saffrans kaka ser ut saftig och god
    när barnen kommer hem ska jag
    baka en saffran kaka till dem
    kram mamma

    ReplyDelete
  12. Det tycker jag att du ska göra mamma, jag kan ta med mig också när vi kommer i mellandagarna kram! :)

    ReplyDelete
  13. ja älskar saffranskaka,och blir de över kan man göra saffrans cake balls.himla gott och detta ska ja göra till 2a advent hade ja tänkt mig.mums längtar

    ReplyDelete
  14. Åh vilket bra tips Smulan, tack det ska jag verkligen göra mums!

    ReplyDelete
  15. NU står min kaka i ugnen!
    kram Malin

    ReplyDelete
  16. Spännande Malin, jättekul att du också bakar den! :)

    ReplyDelete
  17. Den ser väldigt god och saftig ut :)

    ReplyDelete
  18. Leilas´s saffranskaka detta! Supergod!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...