Tuesday, September 30, 2014

Kokt kronärtskocka - Steamed Artichokes

Långt uppehåll på bloggen igen... vi har haft en helt underbar semester i en vecka och varit på Kreta i Grekland. Ett inlägg kommer så fort bilderna har valts ut och redigerats. När vi landade åter i Sverige kändes det kallt och rått i luften. Hösten är här. Jag kan inte säga att det är min favoritårstid för jag älskar sommar, sol och värme. Säga vad man vill om hösten men goda rotfrukter och grönsaker bjuder årstiden definitivt på. Grönkål, butternutpumpa, rödbetor, sötpotatis, kronärtskocka etc. Vi kokar ofta kronärtskocka och visst man blir inte speciellt mätt på den men som en förrätt tycker vi om den mycket. Kokar ni kronärtskocka och tycker ni om det?

A long break on the blog... we've had the most wonderful vacation for a week and been to Crete, Greece. A post will be coming as soon as the pictures have been selected and edited. When we landed back in Sweden, it felt cold and raw in the air. Autumn is here. I can not say it's my favorite season because I love summer, sun and the heat. The fall do for sure have some lovely root vegetables and veggies to offer. I love kale, butternut squash, beetroot, sweet potato, artichoke etc. We often steam artichoke, it's just delicious. No, you don't get full of it but as a starter it's perfect.  Do you steam artichokes and what do you think of it?

Så vacker!
The most beautiful!
Kokt kronärtskocka (4 personer)
4 kronärtskockor
2 tsk salt, per liter vatten
4 st citronskivor

Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv.
Lägg skockorna tätt i en kastrull med citronskivor. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt saltet. Koka upp och sjud under lock tills det går lätt att dra loss bladen, ca 45-50 min. Ta upp skockorna och lägg dem uppochnervända i ett durkslag och låt rinna av väl.

Ät skockan så här:
Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör, vitlöksolja eller vinägrettsås. Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv. Njut, njut, njut!

English
Steamed artichokes (4 servings)
4 artichokes
2 tsp salt per liter of water
4 pieces lemon slices

Rinse the artichokes well. Break off the stems so that the threads will follow. Remove the bottom leaves little to the bracket and align the bottoms with a sharp knife.
Add artichokes tightly in a saucepan with the lemon slices. Pour in boiling water to cover. Add the salt. Bring to a boil, cover and simmer until it is easy to pull off the leaves, about 45-50 minutes. Pick up the artichokes and put them upside down in a colander and drain well.

Eat artichokes like this:
Pick off the leaves one by one and dip them in melted butter, garlic oil or vinaigrette sauce. Chew the the fleshy part. Before eating the bottom, carefully remove what is known as the "beard" with the help of a spoon or knife. Enjoy lots!

7 comments:

  1. Hej! Roligt att du är tillbaka :) Kram!

    ReplyDelete
  2. Är det skämskudde på att säga att jag aldrig ätit kokt kronsärtskocka? Bara ätit inlagda hjärtan, hoho. Får köpa hem ett par skockor en fredagskväll...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jajamän, skämskudde är rätt ord Sara! ;)

      Delete
  3. Oj, jag älskar hela kronärtskockor, de är helt fantastiska! Och vilken fin bild, du har lyckats fånga färgen perfekt. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja visst är de goda :) Tusen tack för dina fina ord, de värmer gott!

      Delete
  4. Jag älskar kokta kronärtskockor! Jag vill gärna ha citron på och sedan doppa bladen i smält smör. Mums! Däremot botten är jag inte lika glad i.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...