"När andra ljuset brinner är snart Lucia här hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär"
2:a advent och vi känner oss praktiskt taget insnöade i vårt hus. Så illa är det inte riktigt men känslan finns där när jag skådar ut över trädgården med minst 20 cm snö som kommit de senaste dagarna. Härom morgonen hade vi -20 grader, brrrr! Jag är varken en viking eller isbjörn så jag frös så in i vassen... som tur är har det blivit lite bättre och nu har vi bara -8 idag.... varmt med andra ord. :) Hur har ni det därute och vad hittar ni på idag, 2:a advent?
Vi har haft full rulle hela helgen med besök så idag tar vi det lugnt och myser med familjen. Glöggfika med pepparkakor och lussemuffins står definitivt på schemat. Dessa lussemuffins, eller som jag kallar dom saffransmuffins, kan jag varmt rekommendera. Med mandelmassa och saffran i kan det helt enkelt inte gå fel. Se även tipset för knäckigare muffins nedan...
|
|
Saftiga lussemuffins blir det med kvarg (Kesella) i degen. I bakgrunden skådas den fina ljusstake äldste sonen gjort på dagis. En bit av en trädstam (stubbe) med kottar och smått från naturen på och ett rött band runtom. |
|
Lussemuffins med saffran och mandelmassa (24 st)
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg (1 burk)
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl (Mjöl är väderberoende, ibland behövs mindre och ibland mer.)
4 msk rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg (Istället för ägg, rör ut lite socker i vatten och pensla sockervattnet. Fungerar lika bra!)
4 msk flagad mandel
|
|
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret,
tillsätt saffran och mjölk. Värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll
degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg,
socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank
och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl och låt
jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta degen på mjölat
bakbord. Forma den till 24 släta bullar. Lägg dem i smorda
muffinsformar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje
bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa 20-30 min.
Sätt
ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg/sockervatten och strö över
flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.
Tips! För knäckigare saffransmuffins blanda i 2-3 tsk råsocker i fyllningen (med smöret och mandelmassan).
Ursprungsreceptet kommer från receptfoldern Arla köket nr 4, 1999 men här har jag modifierat det en aning. |
Så fina muffins du bakat! Min man har jobbat hela helgen, så jag har lagat julmat, som nu väntar i frysen tills julafton :) och så har jag träffat kompisar. Kram vännen!
ReplyDeleteVi har också lagat julmat idag, kram!
DeleteHimmel så gott! Jag gillar dessa bara jag ser dem. De kanske kan bli det sista jag bakar till mina arbetskamrater på tisdagar, som jag nu snart säger adjö till. Mitt upp drag är slut nu och jag återgår till den egna skolan på heltid. Lite vemodigt men det blir säkert också bra!
ReplyDeleteI dag bakar jag mjölkfria lussebullar för de som inte tål mjölk. Jag städar hamsterbur, gosar med vovven, städar allmänt, sorterar tvätt, fixar med lite julpyssel, bloggar, kramar min man, går på konsert där min kompis ska sjunga och sist på glöggfest. Puh! Var det nåt mer? Kram!
Förstår att det är lite vemodigt men samtidigt kanske nya utmaningar väntar, vem vet?
DeleteOj, så mycket du har stått i! :)
Det här kanske man ska prova är inte så sugen att baka lussekatter i år:)
ReplyDeleteHa en bra andra advent själv ska jag på julkonsert
utomhus med artister som Eric Gadd och Molly Sanden den visas även på tv på julafton.
Julkonsert låter riktigt roligt, ta på dig varmt bara för temperaturen sjunker för varje timma!
DeleteMycket tjusiga! Det börjar bli dags för mitt årliga saffransbak (lussekatter är i princip det enda jag äter med saffran), det märks :) Trevlig 2a advent!
ReplyDeleteJag älskar saffran och här bakas det mycket med den... i synnerhet nu kring jul!
DeleteMmm vad gott, trevlig 2a advent !!
ReplyDeleteKramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Trevlig 2:a advent Victoria!
DeleteVilken höjdare!!! Den här ser god ut! Och en trevlig 2;a advent:)
ReplyDeleteTack detsamma! :)
DeleteÅh vad gott! Gjorde några liknande bullar förra året, de var så goda! I år räcker nog bara tiden till vanliga lussekatter (som jag stressade ihop igår).
ReplyDeleteGlad andra advent!
Kramar
Ja, det är ju inte alltid tiden räcker till tyvärr! :)
DeleteAlltså, det är ju det där med mandelmassan, det går ju inte hem här... men annars så gillar vi det där med lite knäckigare yta, det låter ju väldigt gott!
ReplyDeleteHär har det planerats inför julafton och vad som ska stå på matbordet då, fördelat alla rätterna med övriga som ska sitta vid bordet. Har också blivit en kort promenad i snöstormen, hugaligen som det vräker ner nu!
Ha en mysig adventskväll,
kramar
Attans att ni inte gillar mandelmassa. Jag bara älskar mandelmassa!
DeleteJulaftonsplaneringen gjorde jag med svärmor i förra veckan, skönt att ha den avklarad så jag vet vad jag ska laga och ta med mig.
Hu för att det vräker ner, kram till er också!
Vilka fina muffins! Jag har redan bakat årets lussebullar idag, men om de "råkar" ta slut lite för tidigt så ska jag absolut testa detta. De ser jättegoda ut!
ReplyDeleteHoppas du har haft en bra helg i kylan!
Man kan säkert baka dessa efter lucia också, kanske till nästa helg och 3:e advent?
Deletedessa ser otroligt goda ut,vattnas i munnen på mig när ja ser dem..älskar mandelmassa och mandel på toppen låter helt underbart
ReplyDeleteÖnskar dig oxå en trevlig 2:a advent och hoppas du ätit en massa pepparkakor på pepparkaksdagen
Åhhh fina Amy dessa ser ju helt otroligt goda ut gahhhhhh : ) kram Sofia
ReplyDeleteVårt boende får mig mer och mer att tänka på en Igloo. Kallt som tusan är det ute men tack och lov har vi fått ordning på värmen här inne i huset. Så i år är det varmt och gott här inne. Sonen och jag gjorde minicupcakes i går till adventfikat. Dina muffins ser också ljuvligt goda ut. Ha en bra vecka trots snö och kyla.
ReplyDeleteDe här skulle Mannen vilja ha - han skulle sluka dem! Synd bara att jag inte kan baka åt honom... Bäst att inte visa honom :-)
ReplyDeleteJa, nu är det vinter på riktigt. Det fylls på med snö mest hela tiden men nu lyckas de hålla undan den i alla fall så att trafik och sånt viktigt funkar.
Ha en fin vecka!
Kram Lotta
Ååå så himmelskt goda dessa lussemuffins såg ut. Riktigt juliga och läckra, tummen upp.
ReplyDeleteNär jag var yngre gillade jag inte saffran alls men nu vattnas det i munnen så fort jag tänker på lussebullar och allt annat gott med saffran i. Man överraskar sig själv emellanåt ;)
Hoppas du får en fin vecka!
Låter riktigt gott och kanske inte så svårt att göra!
ReplyDeleteLena från make a head food