Friday, January 3, 2014

Butternut Squash Soup With Carrots and Parsnips

God fortsättning! Hoppas jul- och nyårsledigheten har varit skön och avkopplande. Själva har vi njutit av en riktigt lång ledighet och än är den inte slut. Ni vet ju att jag åt en hel del raw food i somras. Även om det inte är riktigt kallt ute älskar jag varma soppor och även om jag börjar dagen raw skulle jag nu inte kunna äta raw hela dagar. Vet inte om det är kroppen som ställer in sig på att under perioden oktober till mars, ja då är det varma soppor som gäller. Hemma hos oss är det mer regel än undantag att det görs soppor några gånger i veckan under vinterhalvåret. Det bästa är att man kan slänga ihop lite av det man har hemma och så blir det ändå så smakrikt och gott!

Hope you all had a lovely Christmas holiday. We have been relaxing alot with family and friends. During winter I love warm soups (even if this winter has not been so cold). It's almost like the body is saying during October until March warm soups are a necessity. We make soups several times a week and the best part is that you can make soups on almost anything. It still becomes very tasty and delicious!

Butternut squashsoppa med morot och palsternacka (3-4 port)
1 liter vatten (ev lite till)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 butternut squash pumpa (ca 700g), skalad och tärnad
2-3 tsk garam masala
1 vitlöksklyfta, delad i bitar
1 morot, skalad och skuren i slantar
1 palsternacka, skalad och skuren i slantar
1-2 tsk curry
salt, smaka av med

Koka ihop alltihop tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät, tillsätt ev mer vatten (eller lite kokosmjölk/matlagningsgrädde/sojagrädde om du vill ha en krämigare soppa) och smaka av med salt. Koka några minuter till och servera soppan med en smörgås.

Tips! För att göra soppan mer smakrik kan samtliga grönsaker med kryddor grillas i ugnen före kokning.

English
Butternut Squash Soup with Carrots and Parsnips (servings 3-4)
1 liter of water (possibly some more)
2 vegetable stock cubes
1 butternut squash pumpkin (about 700g), peeled and diced
2-3 tsp garam masala
1 garlic clove, cut into pieces
1 carrot, peeled and cut into slices
1 parsnip, peeled and cut into slices
1-2 tsp curry powder
salt, to taste

Boil all the ingredients together until the vegetables are soft. Blend the soup in a blender, food processor or with a hand mixer and then warm it up again. Add more water (or a little coconut milk/cream/soy cream if you want a creamier soup) and season with salt. Cook a few minutes more and serve the soup with a sandwich.

Tip! To make the soup more flavorful, roast the veggies with spices in the oven before boiling the soup.

16 comments:

  1. Jag vill också ha varm mat när det är kyligare ute! Vilken fin bild. Njut av helgen, kram!

    ReplyDelete
  2. Lilla B lagade sån soppa till oss i mellandagarna och det var faktiskt första gången för mig. Jag har bara ätit pumpapaj förut och var inte imponerad alls. Men Lilla B:s soppa var verkligen jättegod! Kram!!!

    ReplyDelete
  3. God fortsättning fina du<3 soppa är alltid gott:) kram kram

    ReplyDelete
  4. Mums Amy och god fortsättning! kram från Helsingborg Sofia

    ReplyDelete
  5. Jag håller med dig. Den kalla delen av året vill jag gärna ha varm mat. Gärna soppor och grytor. Din soppa låter fantastiskt god och snyggt foto som alltid.
    God fortsättning. Kramar.

    ReplyDelete
  6. God fortsättning! Jag älskar butternut, så denna soppa lät mycket lockande.

    ReplyDelete
  7. Mmm...så gott och fräscht med soppa! :) Mums!
    God fortsättning på det nya året!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  8. Mm, ser gott och fräscht ut som vanligt! Hoppas ni njutit ordentligt i jul och nyår! Jag hoppas och tror att vi i år kommer att styra vår Volvo till Småland till er! :-)

    Kram kram

    ReplyDelete
  9. God fortsättning på dig hoppas slutet var fint! Jag älskar soppa och butternut är en favorit, om jag bara kunde få sonen att förstå storheten med soppor!

    ReplyDelete
  10. Oh ja, absolut så blir det varm mat på vinterhalvåret (fast just nu när det är 9 grader och strålande sol ute så känns det inte speciellt vintrigt...), sallad till middag är väl inget som vi är direkt sugna på. Men soppa kan vi tänka oss och den får mer än gärna vara smaksatt med garam masala! Bilden ser oerhört lockande ut.

    Vi njuter också (kanske lite för mycket:)) av långledigt, sover länge och bara kopplar av. Datorn har vi nästan helt glömt bort:)

    Ha nu en riktigt fortsatt skön ledighet,
    kramar till dej i massor.

    ReplyDelete
  11. Varm mat värmer ju upp kroppen också. I synnerhet vegetarisk mat som inte skapar lika mycket värme i kroppen vid förbränningen som kött (heter väl termogen effekt eller något sånt?) får istället ätas varm så man håller värmen i kylan :) Även om vintern inte är här just nu...

    ReplyDelete
  12. Varma soppor hör vintern till och som du säger, perfekt att ta till för att rensa ur lite ur kylen :0)

    ReplyDelete
  13. Vilken underbar färg på soppan och jag älskar namnet på pumpan, Butternut. Hur gott låter inte det :-)

    Ha en fortsatt trevlig långhelg så njuter vi av vardagen sen!

    Kram!

    ReplyDelete
  14. Håller helt och hållet med dig. Jag tror verkligen att vi behöver värma oss den här årstiden, även om det inte är kallt är det rått och ruggigt. Perfekt med soppa! Har tänkt testa att göra på butternutsquash, hoppas det går att få tag på sådana nu. då ska jag testa ditt recept. Tack för hälsningen hos mig!

    ReplyDelete
  15. Soppa är bra för midjan också ;-)
    KRAM

    ReplyDelete
  16. Åh det var länge sedan jag kokade ihop en soppa!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...