Sunday, July 15, 2012

Filé med soltorkad tomat

Nu har det varit mycket efterrätter på bloggen så idag kommer det ett matinlägg. För äta det måste man ju också, även om söta saker förvisso är oemotståndligt gott så här i sommar- och semestertider.

Denna smakrika italienska bjudrätt serverade jag på sonens 5-års kalas för en tid sedan. Rätten är perfekt att servera på buffébordet tillsammans med andra bufférätter såsom potatissallad och sallad.

Både soltorkade och färska tomater ger smak i denna rätt. Den lena balsamdressingen ringlas över när quornfiléerna ligger på serveringsfatet. I originalreceptet har kycklingfilé använts men även fläskfilé går utmärkt att använda om så önskas.


Filé med tomat & oliv (ca 10 bufféportioner)
ca 900 g filéer (quorn, kyckling, fläsk)
2 askar körsbärstomater (à 250 g)
1 påse babyspenat (à 70 g)
1 dl svarta oliver med kärnor (Jag har använt kalamataoliver eftersom jag tycker de är godast.)

Dagen före:
Sätt ugnen på 175°C.
Bryn filéerna runt om i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg över i en långpanna. Stek i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter (quornfiléer) och 15-20 minuter (Kyckling- eller fläskfilé)

Jag kan även rekommendera att grilla filéerna istället för att ugnsbaka dem, smaken blir så mycket godare.

Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ kallt över natten.

Dressing
1 dl soltorkade tomater
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar

Strimla de soltorkade tomaterna och lägg tillbaka i marinaden. Blanda resten av ingredienserna till dressingen. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar. Låt dressingen stå kallt över natten.

Samma dag och 3-4 timmar före serveringen:
Dela körsbärstomaterna. Skär filéerna i skivor och blanda med spenat, körsbärstomater och oliver. Häll över dressingen och ställ kallt.



Receptet kommer från tidningen ICA Buffé nr 4 2009.

19 comments:

  1. Jag haft en liknande filérätt på olika bufféer fast med mer balsamvinäger i dressingen. Är så gott ihop med de soltorkade tomaterna. Perfekt bjudmat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Precis perfekt bjudmat som går att förbereda till många personer :)

      Delete
  2. Perfekt bjudrätt som man kan förbereda, och jättegod dessutom. Jag har gjort något liknande nån gång också.

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den är så god så de inbjudna vill ha samma rätt, varje sommar!

      Delete
  3. Ser väldigt gott ut! Kom på att det är otroligt länge sedan jag åt soltorkade tomater. Otroligt gott i sallader!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soltorkade tomater är gott och så smakrikt.

      Delete
  4. Det ser väldigt gott ut! Soltorkade tomater ger så god smak.

    ReplyDelete
  5. Jag gör något liknande och det har varit min paradrätt i massa år. Gott enkelt är ju min grej =)
    KRAM i massor Amy!!

    ReplyDelete
  6. Tack för lite mat också :-) Det ser jättefint och fräscht ut. Måste ha uppskattats på kalaset... Perfekt att kunna förbereda också.

    Hoppas du har en fortsatt bra semester. Kram!

    ReplyDelete
  7. soltorkade tomater och balsamvinäger passar finfint! skönt med en rätt som går att förbereda... fast jag måste erkänna att det lagas väldigt lite mat i mitt kök för tillfället, men det måste väl också få ha lite semester ;)

    ReplyDelete
  8. Ser hur fräscht och gott ut som helst : ) kramar Sofia

    ReplyDelete
  9. Så gott det ser ut! Quornfiléer har jag aldrig ätit men blev lite nyfiken nu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...