Monday, June 9, 2014

Fransk nypotatissallad - French New Potato Salad

Hurra för den svenska sommaren! Sol (nåja, ibland regn), värme (och tyvärr ibland kyla), färska jordgubbar.... och nypotatis! Så här i student- och examenstider blir denna potatissallad perfekt på buffébordet eller varför inte tillsammans med grillat?
Jag är ju egentligen mer för potatissallader som är krämiga men jag gillade verkligen den här potatissalladen med dijonsenap, kapris, pinje- och valnötter i. Vill ni ändå testa en krämigare variant tycker jag ni ska spana in min svägerska Susannes färskpotatissallad.

Hurray for the Swedish summer! Sun (well, sometimes rain), warmth (and unfortunately sometimes cold), fresh strawberries... and new potatoes! It's graduation time here and this potato salad will be perfect for the buffét or why not with this summer's grilling/barbecue?
Normally I like creamy potato salads but this was really nice with dijon mustard, capers, pine and walnuts. If you like a creamy potato salad why not try my sister-in-law Susannes potato salad. (The recipe is in my blog archives and is only in Swedish but you can easily translate it with Google Chrome).

Fransk nypotatissallad
2 kg nypotatis, kokt och skuren i lämpliga bitar (Delikatess/mandelpotatis går också bra resten av året när det inte finns nypotatis.)
1 röd lök, tunt skuren i skivor
1-2 msk kapris
2 msk pinjenötter, torrostade i stekpanna
2 tsk valnötter, krossade

Dressing
2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2-3 msk olivolja
1/2 tsk salt och 1/4 tsk svartpeppar, smaka av om mer behövs

Gör dressingen först; blanda dijonsenap, vinäger, salt och peppar i en skål och vispa sakta i olivolja. Blanda potatis, röd lök, kapris, pinje- och valnötter i en skål. Häll dressingen över potatisen och låt det gärna stå och dra i några timmar/över natten så smakerna "gosar" till sig. Bon appétit!

English
French New Potato Salad
2 kg new potatoes, boiled and cut in pieces (Use other potatoes the rest of the year when there is no new potatoes available.)
1 red onion, thinly cut into slices
1 to 2 tbsp capers
2 tbsp pine nuts, dry roasted in a pan
2 tsp walnuts, crushed

Dressing
2 tbsp Dijon mustard
1 tbsp white wine vinegar
2 to 3 tbsp olive oil
1/2 tsp salt and 1/4 tsp black pepper to taste with

Combine the vinegar, mustard, salt, black pepper and slowly whisk in the olive oil to make an emulsion. In a bowl, add potatoes, red onion, capers, pine and walnuts. Add the vinaigrette to the potatoes and let it soak for a few hours/overnight so the flavors combine well. Bon appétit!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...