Friday, April 8, 2016

Spelt bread rolls - Kalljästa dinkelfrallor

Min makes vän Göran är en riktig yogafantast. Han älskar allt som har med naturen att göra och lever ute i skogen "in the middle of nowhere" på en helt fantastisk plats! När vi besökte Göran och hans familj i somras så kändes det som om vi kommit till Nya Zeeland.... eller ja nästan åtminstone :) Det bästa, förutom yoga, är Görans intresse för bakning. Han kan prata i timmar om alla olika bakkonster och ja ni förstår ju hur jag blir då. Älskar att prata mat och bak i timmar jag med. Hur som helst, dessa smarriga kalljästa dinkelfrallor blev vi bjudna på och jag tänkte att dessa måste jag bara göra hemma. Mycket härliga kryddor i och gillar ni inte någon (jag vet att koriander är inte allas favorit) så skippa det eller varför inte lägga till en egen krydda? Jag tycker att den här kombinationen med just äpple, anis och gurkmeja blir riktigt god. Förresten, vem gillar inte 10 minuters förberedelsetid, ingen knådning och njuta av goda krispiga frallor till frukost liksom?

These bread rolls are my husband's friend Göran's favourite. He is a man who loves yoga and nature alot. Actually he lives in the Swedish forest and in a heavenly place one would think: this is New Zeeland! It's really beautiful out there in the woods but the best part is that Göran loves to bake. He can talk hours and hours about cooking and baking and as you know, I totally love this! These overnight no knead bread rolls are perfect and easy to make. I love the combination of turmeric, coriander, anise and apple in them. Besides, who can say no to fresh crispy bread rolls in the morning right?

Kalljästa dinkelfrallor aka Görans frallor
10g jäst
6 dl kallt vatten
1 msk honung eller agave
1 tsk havssalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk hel anis
1 tsk kardemumma
1 dl havregryn
1 äpple, rivet
1 dl fullkornsdinkel
ca 11 dl siktad dinkel (Istället för dinkel kan bovetemjöl användas, då blir frallorna glutenfria).

Valfria frön att strö på frallorna. Jag använda pumpakärnor, solroskärnor och sesamfrön.

Lös upp jästen i honung/agave och salt i en stor skål. Tillsätt det kalla vattnet och vispa slätt. Rör ner gurkmeja, koriander, anis, kardemumma, havregryn, rivet äpple och det grova mjölet.
Blanda i dinkelsikten efter hand och låt jäsa över natten i kylskåp. Degen är relativt lös. Glöm ej att täcka skålen med plastfolie.

Nästa morgon sätt ugnen på 250 grader.

Hantera degen varsamt, låt den glida ner på ett väl mjölat bakbord. Degen ska inte knådas och luftbubblorna bör hållas intakta.

Strö lite mjöl på ovansidan och skär i snibbar, skruva lätt och lägg direkt på plåt. Strö över frön om så önskas. Grädda omgående (det gör inget om de får ligga och vila på plåten en stund men
det är inte nödvändigt). Grädda mitt i ugnen i ca 17 minuter. Tips! Jag sprutar in vatten i ugnen innan plåten sätts in, detta gör att det blir krispig yta på frallorna!

Njut av frallorna!

English
No knead spelt bread rolls aka Görans bread rolls
10g of fresh yeast
6 dl (2.5 american cup) cold water
1 tbsp agave or honey
1 tsp sea salt
1 tsp turmeric
1 tsp ground coriander
1 tsp whole anise
1 tsp ground cardamom
1 dl (1/2 american cup) rolled oats
1 apple, grated
1 dl (1/2 american cup) wholemeal spelt
approx. 11 dl (4.6 american cups) sifted spelt flour (For a gluten-free option use buckwheat flour instead of spelt).

Seeds of choice to sprinkle on the bread rolls. I used pumkin seeds, sunflower seeds and sesame seeds.

In a big bowl, dissolve yeast in agave/honey and salt. Add the cold water and whisk smoothly. Stir in turmeric, coriander, anise, cardamom, oatmeal, grated apple and the wholemeal spelt.
Add the sifted spelt flour gradually and let it ferment overnight in the refrigerator. Yes, the dough is quite loose. Do not forget to cover the bowl with plastic wrap or similar.

The next morning preheat the oven to 250C/480 F.

Handle the dough gently, let it slide down on a well-floured surface. The dough will not have to be kneaded and air bubbles in the dough should be kept intact.

Sprinkle a little flour on top and cut into oval pieces and place directly on the baking plate. Sprinkle seeds of choice on top if you wish. Bake immediately (they can be left to rest on the plate for a while but
it's not necessary). Bake in the oven for about 17 minutes. Tip! Spray some water in the hot oven before putting the baking plate in the oven. This makes the bread rolls crispy!

Enjoy the yummy bread rolls!

6 comments:

  1. Spännande smaker! Ha en fin helg, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, mycket goda smaker vännen. Hoppas du har haft en fin helg också kram!

      Delete
  2. Amazing bread but my husband (he is the chef in the family) had a hard time handling the dough. It was too sticky, does it get better if it is left overnight in the fridge?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, the dough is sticky in the morning but you can add flour to it while you're making the rolls. Or the other option is too add more flour in the evening before putting it in the fridge. But if it's too hard the yeast will not do its work. The dough should be loose. Hope your husband will make it several times because the bread is tasty!

      Delete
  3. hi, 4.5 cup of spelt flour is too much for me, if i want to reduce to half the amount, how do i reduce the yeast? thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Since the amount of yeast is so little I think you can use that amount of yeast. And if you want to reduce then just use a round ball in the shape of an pea... since it's gonna set overnight the dough will still rise. Good luck!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...