Monday, May 30, 2016

Raberberbröd - Rhubarb bread

Rabarbersäsongen är i full gång och det görs pajer överallt ser jag. Har ni dock testat att göra bröd av rabarber någon gång? Jag var lite skeptiskt när jag hörde om det men detta recept jag har här är egentligen en sötare variant och en blandning mellan bröd och kaka. Gott blev det och jag gillade ingefärssmaken som kom fram i detta bröd också. Annars flyter allt på här hemma med en hel del utflykter och sommarfester med dagis och skola. En av de hektiska tiderna för en småbarnsförälder men vem klagar när det härliga varma vädret som gör en så glad kikar fram. Hoppas ni njuter lite av det fina vädret också!

The rhubarb season is on and I see rhubarb pies everywhere. Have you tried to make your own rhubarb bread? I must admit I was skeptic in the beginning but this recipe is sweeter than normal bread so one can say it is a mix between bread and a cake. I loved the taste of ginger in it and it was really yummy with the sweet and tartness. The hot summer weather has returned and as you can imagine I'm happy as a bee! Lot's of summer activities going on with the kid's pre-school and school. But it sure is fun to be parents at this time of the year. Hope you get a bit of sunshine wherever you are in the world!

Syrligt och sött i en härlig kombination men även kryddigt av ingefäran, mums!
Sweet and tartness in a lovely combination and yet a hint of spice from the ginger, mmm!
Rabarberbröd (1 bröd)
2 dl färsk rabarber, skurna i 0.5 cm slantar
2-3 hela rabarberstjälkar halverade för garnering
0.5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 linfröägg (1 msk krossade linfrön blandat med 2.5 msk vatten, låt stå och dra i ca 10 min) eller 1 ägg
3 msk smält kokossmör (eller smör)
1 dl rå- eller rörsocker
1 dl koncentrerad äppeljuice
3.5 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 tsk ingefärspulver (ta 1 tsk för lite mindre ingefärssmak)
2 dl osötad mandelmjölk smaksatt med vanilj (gör gärna din egen, recept här)
Ca 4.5 dl mjöl av valfri sort, jag använde vetemjöl special
1 dl havregryn

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman samtliga ingredienser i en stor skål förutom rabarbern. Rör om väl och lägg i rabarberslantarna.

Häll smeten i en smord brödform (eller lägg i ett bakplåstpapper i brödformen) och grädda i ca 60 min. Känn med en sticka för att se att brödet är klart.

Låt brödet svalna innan det skärs i bitar. Jag tycket det var gott att äta det precis som det var eftersom brödet är sött. Njut av det härliga brödet!Receptinspirationen kommer från härliga rachels.fit.kitchen från Instagram.

English
Rhubarb bread (1 bread)
1 cup of raw rhubarb, cut into 1/4 inch slices + 3 lengths, halved, for the top
1/2 tsp vanilla essence
1 flax egg (1 tbsp ground flax seed mixed with 2.5 tbs water, allow to thicken for approx. 10 minutes)
3 tbsp melted coconut butter (or use other butter of your choice)
1/2 cup turbinado sugar (or brown/cane sugar or other sweetener of choice)
1/2 cup unsweetened apple sauce
3.5 tsp baking powder
3/4 tsp salt
2 tsp ground ginger (use 1 tsp if you want less ginger taste)
1 cup unsweetened vanilla almond milk (make your own, recipe here)
2.5 cups whole wheat all purpose flour
1/2 cup rolled oats

Preheat oven to 175C/350F and line a loaf pan with parchment/baking paper.

In a large bowl add all ingredients (besides rhubarb) and mix well. Stir through rhubarb pieces. Pour mixture into loaf pan and cook for 1 hour or until a tooth pick inserted into the loaf comes out clean.

Allow to cool. Eat it as it is or serve with maple syrup. Enjoy lots!
The recipe inspiration comes from the lovely rachels.fit.kitchen from Instagram.

2 comments:

  1. Både låter och ser gott ut! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det var riktigt gott Katarina. Lite sött, syrligt och kryddigt i en härlig kombination, kram!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...