Pizzabotten gjord på butternut squash blev riktigt smakrikt och gott. Har ni testat det? Jag har experimenterat receptet fram och tillbaka några gånger och äntligen fick jag till det med rätt konsistens, krispighet och smak. Det är vid sådana här tillfällen det är roligt att vara matbloggare. När ens experiment blir lyckade och till och med en skeptiskt make tycker att det smakar gott. Hans pizza hade en liten annan topping (som ni kanske förstår) men nedan ser ni vad jag hade på min. Önskar er en fortsatt skön ledighet imorgon när nationaldagen hägrar. Pizza crust made of butternut squash is so tasty. Have you tried it? I've been experimenting the recipe back and forth a couple of times to get the right consistency, chrunchiness and taste. It is at times like this it's fun to be a food blogger. When your experiment is successful and even a skeptical husband thinks it tastes really good. His pizza had a little different topping (as you might imagine), but below you can see what I had on mine. We have a long weekend here and tomorrow we're celebrating the National Day of Sweden. |
||
|
||
Butternut squash pizzabotten (Två lagom stora bottnar) 500g ugnsrostad och mosad butternut squash (Köp en 550 eller 600 gram butternut för kärnor och skal kommer att tas bort) 2 msk krossade linfrön som blandas med 4 msk vatten, låt stå och dra i ca 10 minuter (eller använd 2 små ägg) ca 1.5-2 dl finmalet majsmjöl (eller annat valfritt mjöl) ca 2.5-3 dl glutenfritt mjöl (jag tog Urkrafts mjölmix med durra och teffmjöl) 1 tsk torkad oregano 0.5 tsk havssalt en nypa eller två krossad svartpeppar Sätt ugnen på 200 grader. Skär itu butternuten på längden och skopa ur kärnorna. Lägg halvorna i en ugnsform och fyll på med vatten till hälften av butternuten. Rosta i ugnen i ca 1 timma, känn med en sticka så butternuten är genomstekt. Låt den kallna och skopa ut innehållet med en sked och lägg det i en större skål. Mosa det med en gaffel. I en liten skål/glas blanda 2 msk krossade linfrön med 4 mska vatten och låt stå och dra i ca 10 minuter. I den större mosade butternutskålen lägg i de blötlagda krossade linfröna, oregano, salt, svartpeppar och lite mjöl lite i taget. Mjöl är väderberoende så vissa dagar behövs det mer och andra lite mindre. Knåda ihop till en smidig deg som går att kavla ut på ett bakplåtspapper. Dela degen i två bitar och lägg på bakplåtspapper. Kavla eller fingra ut den till två runda cirklar. Se till att kanterna är lite tjockare. Baka i ugnen 220 grader i ca 20 minuter tills kanterna är krispiga och gyllene och mitten kan lyftas från bakplåtspappret. Lägg på pizzasås (jag gjorde min tomatsås på tomater, vita bönor, majs, lök, vitlök, kryddor och örter) och valfri topping och baka i ytterligare 15-20 minuter. Vid serveringen låt stå i några minuter innan garnering av grönt sker. Smaklig måltid! English Butternut squash pizza crust (Two medium sized crusts) 500g oven roasted & mashed butternut squash (Buy a 550 or 600 gram fresh squash because of the seeds & peel that will be removed) 2 tbsp ground flax seeds + 4 tbsp water, let sit for 10 minutes 1 US cup fine corn meal (almond flour or other flour of choice works fine too) 1 to 1.5 US cup glutenfree flour of choice (I used sorghum & teff but garbanzo/chickpea flour works fine too) 1 tsp dried oregano 0.5 tsp sea salt a pinch or two of cracked black pepper Preheat the oven to 200C/400F. Cut the squash in half lengthwise and scoop out the seeds. Lay the halves in a roasting pan and fill halfway with water. Cook in the oven for about 1 hour until a fork can easily pierce the flesh of the squash. Let cool, then scoop out the flesh in a bigger bowl and mash it with a fork. In a small bowl combine the 2 tbsp of ground flax seeds with 4 tbsp water. Let sit for approx. 10 minutes. In the mashed squash bowl combine the soaked flax, dried oregano, sea salt, cracked black pepper and flour little by little. Flour is weather sensitive so some days more will be needed and other day less. Stir to combine with a spoon or knead with your hand. The dough should be smooth and should be able to be rolled on a parchment paper. Spread the mixture onto two parchment lined trays and create two circles, making sure that the edges are a little bit thicker. Bake in a 220C/425F for about 20 minutes until the edges are crisp and golden and the centre is set (and can peel away from the paper). Top with pizza sauce (recipe for my tomato sauce, look further down) and topping of your choice, and bake for another 15 to 20 minutes minutes. Let sit a few minutes before garnishing with greens. Enjoy lots! Amy's easy tomato sauce (for two pizzas) 1 yellow onion, finely chopped 2 or 3 garlic cloves, finely chopped 0.5 tbsp olive oil 1 can of crushed tomatoes (I use 6 fresh tomatoes that I chopped) a splash of balsamic vinegar a splash of maple syrup (honey or agave works too) sea salt och black pepper to taste 0.5 tsp dried herbs or fresh (I used fresh oregano & basil) Fry the onion and garlic in olive oil over medium heat until golden. Add tomatoes, herbs, maple syrup (or honey/agave) and the balsamic vinegar. Make sure you get a balance between the sweetness in maple syrup and the acidity in the vinegar. Let the sauce simmer for 20 to 30 minutes. I had mine simmering for about 40 miutes. (This time I also addes some corn and white beans to the sauce to get it more filling.) |
Sunday, June 5, 2016
Butternut Squash Pizza Botten / Crust
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
This pizza looks delicious! Love the addition of butternut squash!
ReplyDeleteThank you, it sure was tasty! :)
DeleteÅh den pizzabotten måste jag prova! Tack för tipset!
ReplyDeleteTrevlig helg //Jenny
Det tycker jag allt, den blir så god!
DeleteHej kan man byta det glutenfria mjölet mot vanligt mjöl?
ReplyDeleteHej, det kan man. Tror vetemjöl special fungerar bäst. Det kan skilja lite på mjölmängden men det är bara att känna sig fram. Ursäkta sent svar men vi har semester för tillfället. Vänliga hälsningar, Amy
DeleteÅh vad gott det ser ut! :)
ReplyDeleteSå smarrigt alltså, tack!
DeleteI m so glad to visit this blog.This blog is really so amazing.Thanks for sharing with us.
ReplyDeleteThank you Raelyn, it's not so active anymore but maybe in the future it will be :)
DeleteOh no! The blog is dead?
ReplyDeletePlease start blogging again!
Maybe I will, thank you for stopping by!
Delete