Lite drygt två veckor kvar till midsommar, har ni börjat smida några planer ännu? För ett tag sedan fick jag ett erbjudande från Kiviks Musteri som jag inte kunde tacka nej till. Att vara en av tre bloggare som tar fram ett recept på en midsommardessert som innehåller deras nya alkoholfria sommarvin.
Vad passar bättre till midsommar än en god parfait tänkte jag och började klura. Rabarberns syrlighet och vinets sötma gifter sig riktigt fint ihop i denna dessert, precis som jag misstänkte!
|
|
Rabarberparfait med marinerade jordgubbar (4 personer)
150 g rabarber, skurna i slantar
0,75 dl strösocker
1/2 vaniljstång, urskrapad
0,5 dl sommarvin från Kiviks Musteri
1 liten lime, saften av
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
Blanda rabarberslantarna med socker, vaniljen ur en halv urskrapad vaniljstång, sommarvin och limesaft i en rostfri kastrull. Låt rabarberblandningen safta till sig i ca en timme.
Koka rabarberblandningen ca 7–10 minuter. Låt svalna helt.
Vispa äggulorna pösiga med sockret och blanda i rabarbern. Vispa grädde medelhårt och vänd ner det i rabarberblandningen.
Klä portionsformar (eller en stor avlång bakform) med plastfolie och häll i smeten. Frys tills parfaiten är hård, gärna över natten.
|
|
Marinerade jordgubbar
7-8 st jordgubbar
1 lime, rivet skal och några droppar limesaft
ca 1-1,5 dl sommarvin från Kiviks Musteri
en nypa socker (valfritt)
Blanda ihop samtliga ingredienser och häll det över jordgubbarna. Låt dra i ca 30-40 minuter. Serveras med rabarberparfaiten.
|
|
|
Sommarvinet är ett alkoholfritt fruktvin med smak och doft av rabarber, krusbär och fläder. Vinet passar bra som aperitif och i efterrätter. |
|
Vilken kul inbjudan du fick och de lär inte ångra sig! Det bästa av två världar, både jordgubbar OCH rabarber. Perfekt till midsommar.
ReplyDeleteGrymt impad av dig som fixar att klura ut nåt sånt här :-)
Ja, rabarber och jordgubbar är verkligen svensk sommar!
DeleteHaha, ja verkligen (parfait)sammanträffande! Verkar riktigt smarrigt med rabarber också :)
ReplyDeleteAbsolut, det smakade jättegott :)
Deleteåh vad spännande och roligt uppdrag du fått,ser helt underbart ut
ReplyDeleteTack, det var riktigt roligt!
DeleteVilket underbart uppdrag du haft, agent Dessert! ;) Låter smarrigt och passar nog utmärkt till midsommar, mer svenska smaker kan det knappast bli!
ReplyDeleteAgent Dessert :D
DeleteSer jätte gott ut
ReplyDeleteTack, det smakade jättegott!
DeleteUnderbart recept! Du är så himla duktig och jag beundrar dig och dina kunskaper så mycket! Åh, Kivik och äpplemust! Jag älskar Skåne och allt med det landskapet (utom främlingsfientligheten i vissa kommuner...). Jag ska dit i sommar och kanske en tur till Kivik också. Älskar att handla på rökeriet nere vid hamnen. Det är sommar, det! Kram!
ReplyDeleteTack fina Erika :)
DeleteNej, främlingsfientligheten kan vi vara utan. Jag tycker också om Skåne, ska försöka ta mig till Kivik jag med framöver, kram!
Så duktig du är Amy och vilken ära! Desserten ser väldigt lockande ut med en massa gottigheter i!
ReplyDeleteTack så jättemycket, vet inte om jag är så duktig men det var kul att spåna på en massa olika desserter.
DeleteVilken ljuvlig midsommardessert. Istället för alla dessa tårtor. Har inte hunnit tänka på midsommar ännu men det här kan jag absolut tänka mig att prova.
ReplyDeleteDet tycker jag att du ska göra, det smakade riktigt gott!
DeleteÅh det låter som den perfekta midsommardesserten. Jättesmaskens. Funderar faktiskt på om vi inte ska ta en liten tur till Kivik redan nu till helgen. De har så mycket spännande nyheter och jag har faktiskt aldrig varit där.
ReplyDeleteKivik till helgen låter toppen, önskar jag kunde följa med er :)
DeleteJust detta vinet kan man dock köpa på Systembolaget också.
WOW, grattis Amy - så välförtjänt för dej, så glada vi blir för din skull!
ReplyDeleteVi måste ju prova efterrätten, du känner ju oss...
Kramar
Tack fina ni, klart ni ska prova efterrätten... lovar att ni inte blir missnöjda kram!
DeleteMumms, får nog testa med den lilla skvätt jag har kvar!(: Super kul! Dom blev ganska lika faktiskt, hihi mumms!
ReplyDeleteAbsolut Jen :)
DeleteCoolt, nu är du på G! Det låter dessutom som en underbar dessert.
ReplyDeleteKram Malin
Det är det, rekommenderas verkligen!
DeleteWow Amy du kan du längtar tills nästa gång vi ska ses : ) så mysigt sist. Tiden gick för fort bara : ( kram och hälsa din fina familj med : )) Sofia
ReplyDeleteJa, tiden gick alltför fort tyvärr... ses snart igen hoppas jag, kram!
DeleteGrattis tror din dessert kommer att vinna : )) kram igen Sofia
ReplyDeleteDet är ingen tävling Sofia, utan bara att tre bloggare fick göra varsin dessert. Det kommer sedan att läggas upp på Kivik Musteris sida.
DeleteOjojoj!Vilken efterrätt! Vi ska åka till Åland över midsommar så jag får väl se hur mycket jag får vara involverad i matlagningen haha. Hoppas det blir en del, dock!
ReplyDeleteÅland låter riktigt trevligt!
DeleteVilken bra idé att använda vinet och rabarber i en parfait! Kram
ReplyDeleteJa, det var det kram!
DeleteRoligt att du fick det här uppdraget! Desserten ser jättegod ut, så vackert upplagd också.
ReplyDeleteTack Tove, det var jättekul uppdrag :)
DeleteVad glad jag blir! En frusen dessert där man inte behöver en glassmaksin. (jag har ingen...)
ReplyDeletePerfekt med ett alkoholfritt vin till mig och bullen oxå. :)
Jag har ingen glassmaskin heller... därför valet blev en sådan här dessert :D
DeleteÅH så smarrigt det där ser ut, vilket roligt erbjudande som man bara inte kan tacka nej till. Du verkar ha väldigt många roliga projekt på gång tack vare bloggen kul att det går så bra! :D
ReplyDeleteTack snälla för gratulationen, än är vi inte gifta! Mest för att jag vill vänta ett par år tills jag kommit på hur jag vill ha mitt drömbröllop hihi :P
Haha ja just det, vilket minne du har! Vilket bra tips jag gav där om tyllarna så du hittade till mig, väldigt roligt att ha börjat prata med dig via kommentarer :)
Hoppas du får en kanonhelg!
Ja, det har blivit så och roligt är det :) Drömbröllop låter mycket trevligt! Ja, mycket bra tips om tyllarna var det, tack min vän!
Deletesv: nej det är ingenting som strular vad jag vet.. Fick en kommentar av dig i inlägget med "varm choklad cupcakes" däremot :)
ReplyDeleteVad gott det ser ut med rabarberparfait!
Det känns som om det inte fungerar riktigt som det ska, kanske jag bara inbillar mig. Ska testa framöver så får vi se...
DeleteHJÄLP va gott det ser ut Amy!
ReplyDeleteDu är bara sååå duktig och inspirerande söta du!
Massa fredags kramar och helg!
Vilket roligt uppdrag! Grattis till det och grattis till Kivik som gjorde ett sådant bra val av bloggare!
ReplyDeleteParfait gillas! Bra alternativ till glass, för oss som inte har glassmaskin.
Kram på dig, ha nu en fin helg!
Man tackar Kim! Japp, parfait gillas här med och denna blev riktigt len och fin i smaken. Önskar dig också en riktigt trevlig helg, kram!
DeleteVilken fantastisk dessert du skapat! Bilden är så fina! Jag vill hoppa in och sno åt mig en bit. Sött vin ihop med syrliga rabarber låter som en ljuvlig kombo. Och sedan svenska jordgubbar till det... Guuuud så gott!
ReplyDeleteDu är grym vännen! Kram.
Tack tack fina vännen, kram!
DeleteSer supergott ut! Kram
ReplyDeleteDet var jättemumsigt!
DeleteVad kul att få göra en sådan sak. Vart kan man handla vinet?
ReplyDeleteFinns att köpa på systembolaget under en begränsad tid (ingår i deras tillfälliga sortiment), nr 1975 och kostar 35 kr/flaska.
DeleteTack ska kolla det i veckan
DeleteSer ut att vara jättesmarrigt! Lite av en perfekt sommardessert.
ReplyDeletehttp://bakasockerfritt.blogg.se/
Älskar rabarber och detta ser ju supersmarrigt ut! Får jag prova en dag!
ReplyDeleteDet tycker jag du ska göra!
DeleteMmmmm, mumsiga bilder och jag är så sugen på att prova det där receptet med juicen från kiviks musteri. Mums på det!!! Får hoppas att vädret slår tillbaka till det varma sommarvädret vi hade så att man kan njuta av mumsigheterna i solen :D Här börjar solen kika fram mellan molnen, så jag har stora förhoppningar!
ReplyDeleteLåter verkligen HUR GOTT SOM HELST! Riktigt snygg blev den också - och de marinerade jordgubbarna skulle jag kunna äta en hel del av misstänker jag... ;)
ReplyDelete