Monday, November 4, 2013

Kryddig morots- och linssoppa - Spicy carrot & lentil soup

Denna kryddiga men riktigt smakrika soppa kan jag varmt rekommendera i höstmörkret och kylan. Javisst fryser jag mest hela tiden... maken tycker jag är tossig som går omkring och värmer min vetekudde titt som tätt i mikrovågsugnen. Jag hävdar å det bestämdaste att det är mina indiska gener som ger sig tillkänna... allt under 20 plusgrader är kallt, brrrr! Njut av den värmande soppan :)

This spicy and tasty soup I can highly recommend in this autumn cold and darkness. Yes, I am freezing all the time. My husband thinks I am a bit crazy going around warming the warm cushion I got. I argue flatly that it is my Indian genes that make themselves known... everything below 20 degrees Celsius (68 Fahrenheit) is cold, brrr! Enjoy the warmth from the soup :)

En värmande soppa i höskylan tackar jag inte nej till.
I never say no to a warm soup in the autumn coldness.
Kryddig morots- och linssoppa (ca 4 port)
2 tsk spiskummin
en nypa chili flakes eller en nypa färsk finhackad röd chili (Jag tog lite mer än en nypa.)
2 msk olivolja
600g morötter, skalade, tvättade och rivna
1,5 dl (140g) röda linser
1 liter vatten + 2 grönsaksbuljonger

Hetta upp en stor kastrull/djup panna och torrstek spiskummin och chiliflingor i ca 1 min eller tills de börjar hoppa runt pannan och släppa loss sin arom. Ta upp ungefär hälften av fröna med en sked och ställ åt sidan.

Tillsätt olja, rivna morötter, linser, vatten och grönsaksbuljong (ev grädde) i grytan och koka upp. Sjud i 15 minuter tills linserna har svällt och mjuknat.

Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare tills den är slät (eller lämna den som den är om du föredrar det). Smaka av och avsluta med ev en klick yoghurt och de rostade kryddorna som sparades i början. Servera med nybakta naan. Gott med varm soppa!

English
Spicy carrot & lentil soup (about 4 servings)
2 tsp cumin seeds
a pinch of chili flakes or finely chopped fresh red chili (I took more than a pinch.)
2 tbsp olive oil
600g carrots , washed and coarsely grated (no need to peel)
140g split red lentils
1 liter hot vegetable stock (from a cube is fine)

Heat a large saucepan and dry-fry the cumin seeds and chilli flakes for 1 min, or until they start to jump around the pan and release their aromas.

Scoop out about half of the seeds with a spoon and set aside. Add the oil, carrot, lentils and stock to the pan and bring to the boil. Simmer for 15 mins until the lentils have swollen and softened.

Whizz the soup with a stick blender or in a food processor until smooth (or leave it chunky if you prefer it that way). Season to taste and finish with a dollop of yogurt and a sprinkling of the reserved toasted spices. Serve with freshly made naan. Warm soup, yum!

15 comments:

  1. Så gott med morotssoppa! Mums! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana
    P.S. Tycker också det är kallt och fryser... trots att jag är från Ryssland, Sibirien... ;)

    ReplyDelete
  2. Visst är det gott med soppa i höstrusket. Vi har haft det väldigt regnigt de senaste dagarna. Kram!

    ReplyDelete
  3. Jag brukar göra en liknande soppa fast med paprika och tomatpuré. Familjen älskar den. Snart kommer min nya soppboken som jag köpt över nätet. Då ska det soppas! Kram!

    ReplyDelete
  4. Mums, så god den här soppan ser ut. Passar utmärkt i vädret som är nu.

    Så kul för dig med alla dina anhängare på Instagram. HELT galet! :-) Har du många fler på bloggen också nu?

    Kram kram

    ReplyDelete
  5. Jag brukar göra en liknande fast jag reder av den med cocosmjölk och toppar med färsk koriander eller basilika :-)

    ReplyDelete
  6. Jag fryser också, nordbo till trots. Saknar min värmekudde, nu när vi inte har hon mikro så kan jag inte värma den på ett smidigt sätt. I ugnen blir lite märkligt och meckigt. Elektrisk värmekudde är inte samma sak alls!

    ReplyDelete
  7. Skojar du, precis vad vi åt till middag igår, en linssoppa på röda linser fast i lite annan upplaga. Så gott och passande efter två cykelturer i ösregn:(
    Fast klan håller sej fortfarande på avstånd här nere, vi har runt 10-12 grader på dagarna och det är ju ganska milt:)

    Kramar

    ReplyDelete
  8. Det här låter värmande och riktigt gott. Och chili höjer vilken maträtt som helst:)

    ReplyDelete
  9. Haha... då är jag nog också indiska! ;-) Jag hatar också kyla.... jag kanske inte är indier men jag är inte ment to be in a cold country! =) Soppan låter jätte smakrik och dessutom verkar den enkel också. Ibland vill man bara ta några få produkter till middagen. =) Tack för tipset! Kram

    ReplyDelete
  10. Vackert som alltid hos dig! Vad värmer bättre än en kryddig soppa?!

    ReplyDelete
  11. Låter riktigt värmande och god i höstmörkret. Kram på dig!

    ReplyDelete
  12. En värmande soppa behövs i detta novemberväder! Jag tycker det är väldigt gott med soppa och gör ofta det till lunch. På kvällen äter vi alltid middag när sonen och jag kommer hem från jobbet.

    Hur är det med dig och familjen?
    Många kramar till dig

    ReplyDelete
  13. Jag älskar morotssoppa och med linserna blir det helt klart ett lyft. Va gott!

    ReplyDelete
  14. Här är också linssoppa en klassiker! Vi gör dock med potatis, lök och vitlök som får nästintill koka sönder, och så servera med massor av pressad citron. Ska absolut testa med morot i!

    Kul att så många verkar ha linssoppa som vardagsmat; billigare, nyttigare och miljösmartare käk får man leta efter... :)

    ReplyDelete
  15. Låter som en riktig höstsoppa! Denna skulle jag vilja ha en måltid utav :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...