Sunday, September 14, 2014

Jambalaya

Jag har sett många varianter på jambalaya med ex kryddig korv, skinka, kyckling och räkor. En vegetarisk/vegansk variant var inte så svår att göra. Normalt kokar man ris i själva grytan med alla ingredienser men här serverade vi det vid sidan om. Det jag gillar med den här jambalayan är att det blandas så mycket smaker ihop; allt från curryns hetta, ananasens sötma till det syrliga och krispiga gröna äpplet. Hoppas ni gör rätten och att ni njuter av den lika mycket som vi gjorde. :)

There are a wide variety of ways to make jambalaya, for example with sausage, ham, chicken and shrimps. A vegetarian/vegan option was not that difficult to make. Normally rice is cooked with all the ingredients but here I chose to serve it separately. What I love about this jambalaya is all the lovely tastes that mixes; the heat from the curry, the sweetness of the pineapple to the crispy and tangy green apple. Hopefully you will make this dish and totally enjoy it as much as we did. :)

Den här rätten har följt mig ända sedan unversitetstiden.... roligt med rätter som kommer och går i livet :)
This dish has been with me ever since my university years... it's nice to have dishes that goes back and forth in life :)
Jambalaya (ca 4 port)
1 msk olja
1-2 tsk curry
1 gul lök, hackad
1 purjolök, sköljd och skuren i tunna bitar
2 vitlöksklyftor
1 paprika (gul/röd), strimlad
200g champinjoner, skivade
1 burk (400g) krossad tomat
2.5 dl matlagningsgrädde/sojagrädde eller liknande
2 msk tomatpuré
1 msk grönsakslantbuljong pulver eller 1 buljongtärning
cayennepeppar och svartpeppar
1/2 färsk ananas eller 3 ananasringar i burk, skurna i bitar
1 grönt äpple, skuret i bitar
salt, smaka av med

Hetta upp olja i en djup stekpanna och stek curryn i olja ca 1-2 minuter. Smakerna i curryn frigörs när den hettas upp. Tillsätt gul lök och purjolök, stek på medelvärme i ca 3-5 minuter.

Pressa därefter vitlök och tillsätt paprika samt champinjoner. Stek lite lätt och tillsätt krossad tomat, matlagningsgrädde/sojagrädde, tomatpuré, grönsaksbuljong och kryddor. Låt puttra i 5-6 minuter och tillsätt till sist ananas och äpple. Smaka av med salt och låt puttra i ca 4-5 minuter.

Servera jambalayan med ris/råris/matvete eller dylikt och en god sallad till. Njut! :)

English
Jambalaya (4 servings)
1 tbsp oil
1 to 2 curry powder
1 yellow onion, chopped
1 leek, washed and cut in thin pieces
2 garlic cloves
1 red/yellow bell pepper
200g button mushrooms
1 can (400g) finely chopped tomatoes
2.5 deciliter, dl (1 american cup) cooking cream of choice
2 tbsp tomato puree
1 tbsp vegetable/vegan broth (powder) or 1 cube
cayenne and black pepper
1/2 fresh pineapple or 3 rings of canned pineapple, cut in pieces
1 green apple, cut in pieces
salt, to taste with

Heat oil in a pan and fry the curry powder. When frying the curry releases alot of great taste. Add onion and leek, fry on middle temperature for about 3 to 5 minutes.

Press garlic cloves and add bell pepper and button mushrooms. Fry for a while and add chopped tomatoes, cooking cream, tomato puree, broth and spices. Let it simmer for 5 to 6 minutes and add pineapple and apple. Taste with salt and let it cook for 4 to 5 minutes.

Serve the jambalaya with rice/brown rice/wheat berry or similar and a lovely salad. Enjoy lots! :)

10 comments:

  1. Visst är det kul med maträtter som hänger med länge, dom har ju också an tendens att förändras med tidens gång och både förändringar i affärernas utbud och ens egna smaker ändras ju:)
    Jambalaya är ju gott, det känns verkligen som en rätt man starkt förknippar med södra Amerika tack vare alla filmer och tvserier den varit med i.

    Ha en fin vecka,
    kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är nog lite av amerikanska södern i rätten... :) Jag gillar ju curry som ni vet så därför gillas den här rätten lite extra!

      Delete
  2. Ser så gott ut! Äntligen har vi fungerande internet igen :) Kram!

    ReplyDelete
  3. Vad gott det lät! Har allting hemma också - förutom ananasen. Vad kan man tänkas byta ut den mot?

    / peasyeasy.blogg.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just ananas blir så gott att ha i, kan inte komma på något substitut men det går självklart att skippa ananasen helt.

      Delete
  4. Jambalaya är ju lite som paella och kan innehålla lite olika ingredienser och ofta olika proteinkällor i samma. Lök, stjälkselleri och paprika och ibland tomater är väl grunden ihop med riset. Däremot har jag nog aldrig stött på curry i, men kajennpeppar eller annan chili.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har alltid kört med curry i... den indiska varianten med mycket sting i ;) Det finns cayenne i denna också dock... men gällande curryn får jag nog skylla på att de indiska generna gör sig påminda haha.

      Delete
  5. Åh, ser så fräscht och gott ut! Yummy!

    Kram kram

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...