Kikärtssoppa/gryta med röda linser (och saffran) 4-5 port
2 msk olja
1 gul lök, hackad
0,5 tsk spiskummin
1-2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 g saffran (ett paket, valfritt men det blir gott)
1 burk kokta kikärter (eller blötlägg och koka egna kikärtor ca 400 g)
1,5-2 dl röda linser
1 burk krossade tomater (400 g)
1-1,5 l vatten (justera vattenmängden beroende på hur tjock/lös soppa som önskas)
2 msk lantbuljong (eller 2 grönsaksbuljongtärningar)
0,5 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar (mer om du vill ha lite sting i rätten)
salt, smaka av med
Hetta upp olja i en gryta och stek lök och spiskummin i ca 2 min. Tillsätt vitlök, saffran och stek ytterligare i ca 1-2 min.
Tillsätt de övriga ingredienser till grytan/soppan och låt koka i ca 20 min. Smaka av med salt. Smaklig måltid!
English
Chickpea and lentil soup (or stew) with saffron 4-5 servings
2 tbsp oil
1 onion, chopped
0.5 tsp cumin
1-2 cloves of garlic, grated
0.5 g of saffron (optional but it tastes good)
1 can of cooked chickpeas (or soak and cook your own chickpeas, 400 g)
1.5-2 dl (a little less than 1 cup) red lentils
1 tin of chopped tomatoes (400g)
1-1.5 liters of water (adjust the amount of water depending on how thick / loose soup/stew you desire)
2 tbsp vegetable broth (or 2 vegetable bouillon cubes)
0.5 tsp black pepper
1 pinch cayenne pepper (more if you want it a bit hotter)
salt, to taste
Heat oil in a pan and fry the onion and cumin for about 2 minutes. Add the garlic, saffron and let it fry for about 1-2 minutes.
Add the other ingredients to the stew/soup and cook for about 20 minutes. Season with salt. Bon appétit! |
Om jag vågar prova? Oja! Det här dyker nog rätt in på nästa veckas matsedel. Billigt och mättande, perfekt!
ReplyDeleteväldigt gott! jag vågar testa. Varit sugen på linsgryta/soppa ett tag men inte riktigt kommit till skott! Spännande med saffran.
ReplyDeleteEn soppa helt i min smak. Ha en fin dag, kram!
ReplyDeleteSoppor är gott så här års och saffran kan man ju använda när som helst.
ReplyDeleteVilken härligt värmande soppa! Tycker verkligen att saffran kan användas året runt. Det är ju för got till att begränsas till bara jul!
ReplyDeleteMmmm Yummy! Det där låter jätte gott! Jag gillar ju lite tjockare grytor, även om det inte blir så speciellt ofta. =) Har försökt flera gånger att göra en tjock indisk linsgryta men blir inte rätt konsistens. Kan de behöver flera timmars koktid tro?! Kram på dig
ReplyDeleteMmm...så gott med saffran! Så god kryddning i denna soppa!
ReplyDeleteHa en fin dag!
Kramar! <3
//Lana
Håller med, tycker det är synd att saffran bara används till jul! Är ju så gott att ha i maten året runt. Kram!
ReplyDeleteJag älskar linssoppa och jag älskar saffran. Igår lagade jag Mulligatawnysoppa med curry istället för gurkmeja och den blev så där tokigt god och värmande i kylan. Saffran kan ätas året om. Mums! Kram!
ReplyDeleteVilken fråga Amy? Klart jag vågar testa, det brukar inte vara så riskfyllt att testa dina recept. Låter hur gott som helst! Linssoppa gör jag i ur och skur i olika varianter, men kikärtor har jag aldrig haft i, så det blir det nästa gång. Kram!
ReplyDeleteSå gott det ser ut, sonen ska snart iväg till Tobago för karnevalen så då ska jag passa på att äta vegetariskt i stora lass!!
ReplyDeletewow vilken god gryta!
ReplyDelete