Tack så mycket för alla härliga kommentarer om reportaget i tidningen Hembakat, de värmer lika mycket som het chili kan jag lova! :) Något annat som också värmer livsandarna är denna kryddiga indiska potatis- och blomkålsgryta. Tycker ni inte om stark mat så strunta helt enkelt i chilipulvret, den är mycket smakrik ändå kan jag lova. Thank you all for your wonderful comments about the article in the baking magazine Hembakat. They warm as much as chili does. :) Something else that warms is this spicy Indian Aloo Gobi. Try it you will definitely not regret it and yes, for those who don't like to eat hot food just skip the red chili powder. It will still be very tasty. |
||
|
||
Aloo Gobi - indisk potatis- och blomkålsgryta (ca 4 port) 1 medelstor blomkål, skär i lagom stora buketter 2 msk olja 1/2 tsk spiskummin en nypa asafoetida/hing (om du har, annars det fungerar bra utan) 1/2 tsk gurkmeja (pulver) 1 medelstor lök, finhackad en bit ingefära, finhackad/riven 3 vitlöksklyftor, finhackade/rivna 2 stora tomater, hackade 2 tsk malen koriander 1 tsk malen spiskummin 1/2 tsk amchur (mangopulver), om du har annars det fungerar bra utan 4 medelstora potatisar, skurna i medelstora bitar ca 2-2,5 dl frysta gröna ärtor röd chilipulver, efter smak (valfritt) 1 tsk garam masala salt, efter smak Till garnering: 5 kvistar koriander eller persilja, hacka Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i blomkålsbuketterna. Låt koka i ca 2-3 minuter och ta upp buketterna med en hålslev och låt de sedan rinna av i ett durkslag . Spara blomkålsvattnet. Tillsätt olja och hetta upp det i en stor stekpanna/kastrull stor nog att rymma alla ingredienser. Tillsätt spiskummin, ev asafoetida/hing och gurkmeja . Låt spiskumminfröna "hoppa omkring" i oljan och tillsätt sedan lök, ingefära och vitlök. Stek löken gyllene och tillsätt tomaterna. Låt småkoka i 5-8 min och tillsätt sedan koriander, spiskummin och ev mangopulver, potatisbitar och tillräckligt med blomkålsvatten för att täcka dem, salta lite. Täck med lock och låt sjuda försiktigt tills potatisen är kokt. Tillsätt ärter, chilipulver, garam masala och blomkålsbuketter, rör om och läck på locket. Koka på svag värme tills allt är kokt och mjukt samt att vätskan har reducerats. Smaka av med salt och strö över hackad koriander/persilja och servera med chapati, naan eller basmatiris. Smaklig måltid! English Aloo Gobi (servings approx. 4) 1 medium cauliflower, cut to bite size florets 2 tbsp oil 1/2 tsp cumin seeds a pinch of asafoetida (if you have otherwise it works fine without) 1/2 tsp turmeric powder 1 medium onion, finely chopped 1 inch ginger, minced 3 cloves garlic, minced 2 large tomatoes, chopped 2 tsp coriander powder 1 tsp cumin powder 1/2 tsp dry mango powder (Amchur), if you have otherwise it works fine without 4 medium sized potatoes, diced 1 cup frozen green peas red chili powder, to taste (optional) 1 tsp garam masala salt, to taste For garnish: 5 sprigs cilantro or parsley, chopped Bring a pot of salted water to the boil and add your cauliflower. Bring back to the boil for 2-3 minutes, then remove the florets with a slotted spoon and leave in a colander. Keep the cauliflower water to one side. Heat a wide pan big enough to hold all the ingredients at once. Add the oil and when it's hot, add the cumin seeds, the asafoetida and turmeric. Let the cumins seeds pop and then add the onion, ginger and garlic. Fry the onion golden and add the tomatoes. Let simmer for 5-8 min then add the coriander, cumin and amchur powder, diced potatoes, just enough of the cauliflower water to cover them and some salt. Cover with a lid and simmer gently until the potatoes are just cooked. Add the peas, chili powder, garam masala and cauliflower florets, stir and replace the lid. Cook over a gentle heat until everything is cooked and soft, and the liquid has reduced. Taste and season with salt, sprinkle with chopped coriander/parsley and serve with chapati, naan or basmati rice. Enjoy lots! |
Sunday, February 9, 2014
Aloo Gobi - Spiced Cauliflower and Potatoes
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mm, indisk blomkål älskar jag. Din mat får mig att dregla (dina recept i varje fall). Min dotter hade ätit Palak paneer igår och då tänkte jag på dig. Indiska prinsessan Amy. Kram!
ReplyDeleteVilket fint reportage om dig. Och du är verkligen bedårande söt på bilden. Senast i förra veckan gjorde jag reklam om din blogg. Vi kom att prata om Indisk mat på mitt jobb. Om hur gått det är och att vi lagar lite för lite sån mat. Då berättade jag om din blogg där man kan få både tips, recept och inspiration till att laga riktig indisk mat. Den hr grytan tror jag att jag ska testa på onsdag när jag sitter hemma och jobbar. Jag har både blomkål och nästan alla andra ingredienser också hemma.
ReplyDeleteJättefint reportage du är en stjärna! kram Sofia
ReplyDeletejättefint reportage! Du är en stjärna! kram Sofia
ReplyDeleteWe löv änd jo nåw:) Och tänk, vi har både Hing och mangopulvret så det är ju bara att köra på!
ReplyDeleteKramar till dej, bästa Amy
Mums, låter gott!
ReplyDeleteSer väldigt gott ut! Kram
ReplyDeleteDen här rätten påminner mycket om något jag åt när jag var i Pakistan! Kan tänka mig matkulturen är en hel del lika eftersom länderna har ett gemensamt förflutet.
ReplyDeleteHoppas det är bra med dig och familjen! Har ni sportlov denna veckan? Va roligt det var att läsa om dig i Hembakat Amy:)
Många kramar