Thursday, February 13, 2014

Banankaka - Valentines Sponge Cake

Alla hjärtans dag imorgon, hur brukar ni fira den? Dvs om ni firar. Vi brukar äta lite gott och bara ta det lugnt hemma precis som en vanlig fredagskväll med andra ord. Tycker ni det låter tråkigt? För oss är nog varje fredag alla hjärtans dag :) Denna goda banankaka passar oavsett om det är alla hjärtans dag eller ej. För att fira dagen har jag bakat den i en hjärtformad form. Jaja, lite speciellt är det nog ändå allt. Servera kakan som den är eller med vispgrädde/annat som ni tycker passar till.

Valentines Day tomorrow and we are going to enjoy this lovely Valentines Sponge Cake. Eat it like it is or serve it with whipped cream/coconut cream or similar. Are you doing anything special tomorrow? We are going to eat a lovely dinner, relax and just enjoy the evening.

Bananer och jordnötssmör i en läcker kombination mums, mums, mums!
Banana and Peanut Butter in a lovely combination yum, yum, yum!
Ljuvlig banankaka
2,5 dl vetemjöl eller annat mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm ekologiskt vaniljpulver
0,5 tsk havssalt
0,5 dl kokosolja, smält (annan olja går lika bra)
0,5 dl agavesirap/kokossirap eller annan sötning du önskar
1-2 msk jordnötssmör (mandelsmör funkar också fint)
lite mindre än 1 dl (0,8 dl) mjölk, jag använde mandelmjölk
2 mogna bananer, mosade

Sätt ugnen på 165 grader. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och tillsätt de blöta. Smörj en form och skjuts in i ugnen i ca 25-30 min. Känn med en sticka så kakan är torr. Servera kakan som den är eller med vispgrädde/annat som ni tycker passar. Njut!

English
Valentine Sponge Cake
2, 5 dl (1 cup) flour of choice (I used all-purpose)
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
a pinch of organic vanilla powder or  a few drops of vanilla extract
0,5 tsp sea salt
0,5 dl (1/4 cup) coconut oil, melted (or another oil of your choice)
0,5 dl (1/4 cup) coconut nectar/agave nectar/maple suryp or other sweetener of your choice
1-2 tbsp peanut butter (almond butter or another nut butter works fine)
0,8 dl (1/3 cup) milk of choice (I used almond milk)
2 ripe bananas, mashed

Preheat the oven to 165C/325F. Mix all dry ingredients in a bowl and add the wet. Grease a mold and slid into the oven for about 25-30 minutes. Feel with a stick so the cake is dry. Serve with whipped cream/coconut cream or similar. Enjoy lots!

10 comments:

  1. Kan jordnötssmör uteslutas? :) kakan verkar jättegod och jag har lite väl mycket bananer, så den kanske testas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut, det går så bra så! Jag gillar att göra olika sorters banankakor av överblivna/övermogna bananer, perfekt :)

      Delete
  2. Banan och jordnötssmör är ju så gott ihop. Här blir det också något smått och gott imorgon :) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är en riktigt härlig kombination. Jag är smått beroende av olika sorters nötsmör... mmmm!

      Delete
  3. Fira och fira, jag hoppas på lite hångel iallafall.
    Eller kaka. Eller både ock.

    ReplyDelete
  4. mums och Happy Valentines : ) fina Amy kram Sofia

    ReplyDelete
  5. Åh, jag som är så svag för banankakor!

    ReplyDelete
  6. Firar gör vi ju, som du säkert vet. Det gäller att passa på:)
    En banankaka låter ju inte alls fel, bra sätt att ta tillvara på de mörka som kanske ratas för att äta.

    Kramar till dej, Amy!

    ReplyDelete
  7. Låter verkligen som en god kaka.
    Vi firar lite grand, men är å andra sidan lite sådär att vi passar på varje tillfälle som ges för att fira lite.

    ReplyDelete
  8. Perfekt! Jag konstaterade just att det i vårt lunchrum här å jobbet ligger flera leopardbananer som skulle vara fina i en kaka. Nu har jag receptet, tack för det kära du! Vill du har lite kärlek även efter Valentindagen så titta in på min blogg. Jag har länkat till dig och "lånat" din bild. Tusen kramar tills vi ses nästa gång!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...