Sunday, December 1, 2013

Bulgurfylld paprika - Stuffed Bell Peppers

Trevlig första advent! Lite julstämning i huset men ingen när det gäller det som finns utanför fönstret. Vi har sol, grönt gräs i trädgården och ingen snö så långt ögat kan nå. Känns mer som september än första advent tycker jag. Men första advent är det, julkalendern har setts och första ljuset har tänts. Idag bjuder jag på läckra bulgurfyllda paprikor. Lite julstämning om ni bestämmer er för att krydda bulguren med saffran istället för gurkmeja - oavsett vilket ni väljer kommer rätten att få en härligt gul färg!

First advent has arrived. In Sweden we countdown each Sunday before Christmas Eve with first, second, third and fourth advent. We have special Christmas candlestick with four candles in it and we lit one for every Sunday. Today there seems almost like September and not the 1st of December. The sun is shining outside and the grass in the garden is green. I have made these bulgur stuffed bell peppers and you can spice the bulgur with either saffron or turmeric. Regardless of which you decide upon you will have a lovely yellow color!

Härliga färger i juletider!
Lovely Christmas colors!
Bulgurfylld paprika (3-4 portioner)
2 dl bulgur
1 krm saffran eller 2 krm gurkmeja
salt, svartpeppar och ev cayennepeppar
3 stora paprikor
riven ost att strö över

Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 tsk chiliflakes
1 burk krossade tomater eller 3-4 färska tomater, finhackade
salt och peppar, smaka av med

Koka bulguren enligt anvisning på förpackningen men lägg i saffran eller gurkmeja i vattnet (och cayennepeppar om du så önskar). (Saffranet ger smak men det går lika bra med gurkmeja som ger en härlig gul färg).

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i en kastrull tillsammans med chiliflakes. Tillsätt tomater och smaka av med salt och peppar. Låt småkoka under lock i ca 10 min.

Blanda bulgur och tomatsås tillsammans (blir det tomatsås över så spara och se nedan vad du kan göra med den.)

Dela paprikorna på längden, ta bort kärnhusen. Koka dem tre minuter i lättsaltat vatten. Fyll dem sedan med bulgurröran och strö över riven ost.

Blir det tomatsås över, häll ut den i den ugnssäkra formen. Placera de fyllda paprikorna ovanpå. Gratinera i ugn 250°C i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Smaklig måltid!

English
Bulgur Stuffed Bell Peppers (3-4 servings)
2 dl (1 american cup) bulgur
1 pinch saffron or 2 pinches of turmeric
salt, black pepper and cayenne pepper (optional)
3 large bell peppers
grated cheese to sprinkle on top (optional)

Tomato sauce
1 onion
1 clove of garlic
1 tbsp olive oil
1/2 tsp chili flakes
1 can of crushed tomatoes or 3-4 fresh tomatoes, finely chopped
salt and pepper, to taste

Cook the bulgur according to package instructions but add saffron or turmeric in the water (and cayenne pepper if you wish). (The saffron adds flavor but it goes equally well with turmeric that gives a beautiful yellow color).

Peel and finely chop the onion and garlic. Fry in a pan with chiliflakes. Add tomatoes and season with salt and pepper. Let simmer, covered, for about 10 minutes.

Mix the bulgur and tomato sauce together (will it be tomato sauce over, save and see below what you can do with it.)

Share the peppers lengthwise and remove the cores. Boil them three minutes in lightly salted water. Fill them with bulgur mixture (and sprinkle with grated cheese if you wish).

If you get tomato sauce over, pour it out into the oven pan. Place the stuffed peppers on top. Bake in oven 250 °C/480F for about 10 minutes until golden. Enjoy lots!

9 comments:

  1. Här är det storm... :( Blåser väldigt mycket!
    Så gott det låter fyllda paprikor och saffran som krydda! Mums!
    Trevlig 1:a advent!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Mmm, gott! I Amsterdam är det +8 grader och julkänslan har nog inte infunnit sig än. Kram

    ReplyDelete
  3. Vi har ett mycket fint väder med klarblå himmel och solen som skiner, blåser gör det dock en del. Kan inte riktigt känna adventsstämningen trots att det är pyntat och fint här hemma. Vad gott det ser ut med paprikorna i den fina formen. En riktig färgklick som man blir glad av.

    Tack för tipset om mitt hopplösa sötsug! Jag ska ta tag i det nu. Det är alltid jobbigare så här års när det är mörkt så många timmar och tröttheten kommer, så slinker gärna något sött och gott ner i magen för att ge snabb energi.

    Må gott och ha en fin advent vännen! Kram

    ReplyDelete
  4. Jag tycker jätte mycket av paprikor och detä här låtar härligt! Jag har använt couscous eller ris, men inte bulgur. Det måste jag prova.

    ReplyDelete
  5. Jag älskar paprika men får lätt magknip av det. Fyllda paprikor lagade alltid min mamma till mig när jag var liten. Hon fyllde dem med köttfärs men jag har ätit med ris och svamp också. Supergott! Jag ska göra ditt recept med saffran för det är något vi båda älskar! Kram!

    ReplyDelete
  6. Jag längtar jättemycket efter snö! Det föll några flingor här i fredags men dem ser man inte röken av nu.
    Stuffed paprika:) Mums!

    ReplyDelete
  7. Men visst känns det som att vi inte alls är i december än, i alla fall när man tittar ut... Idag har det varit strålande sol från knallblå himmel här, helt underbart - men inget julväder precis... Fast vi är glada så länge vi slipper snön, iaf så länge vi jobbar (speciellt Håkan) för cykla i snö är inget kul alls...

    Härligt färgglatt är det även på matfotot ditt, ser fantastiskt gott ut och den där gurkmejan - den är verkligen ett dundermedel har vi förstått:)

    Kram på dej, fina Amy och ha en bra vecka.

    ReplyDelete
  8. Snyggt, rasta-paprika, me like!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...