Sunday, December 15, 2013

Glöggkaka - Mulled Wine Cake

Tredje advent är redan här, tiden går så fort! Tyckte det nyss var slut på sommarsemestern och nu är det snart åter igen dags för lite välbehövlig ledighet. Kikar jag ut genom fönstret så kan man nästan tro att det är augusti och inte december månad. Jag ska dock inte klaga för det milda vädret gör ju att jag inte fryser. Denna glöggkaka gjorde jag häromdagen när vi skulle hem till finaste svärmor för fika. Jag gillar nötter och torkade frukter i både bröd och kakor så javisst, tummen upp från min sida!

The third Sunday (third advent as we call it in Sweden) has arrived. I think time passes very quickly! It seemed like yesterday it was August and now it's suddenly the month of December. If I look outside though it still looks like August. I will not complain because the mild weather doesn't make me freeze. This Mulled Wine Cake I made the other day when we went to my mother-in-law. I like nuts, seeds and dried fruits in both bread and cakes so this means a big thumbs up from me!

Glöggkaka
150 g torkade fikon (ca 10 st)
0,5 dl glögg
200 g kokosolja/smör/mjölkfritt margarin, rumsvarmt
3 dl råsocker/rörsocker eller stevia (använder du stevia räcker det med en mindre mängd, läs på förpackningen hur mycket just den stevian motsvarar)
4 st ägg eller använd produkten "No egg"
150 g mörk choklad
100 g valnötter
1 paket pepparkakskryddor, (ca 15 gram) eller gör din egna
3,5 dl valfri mjöl (ex vetemjöl, bovetemjöl, mandelmjöl)
0,5 tsk bakpulver
100 g tranbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.

Klipp bort den hårda kvisten på fikonen och skär dem i små bitar. Häll över glögg och låt fikonen ligga och dra 10-15 minuter.

Vispa ihop smör/margarin och råsocker med elvisp. Tillsätt äggen. Hacka chokladen och valnötterna grovt. Blanda pepparkakskrydda, vetemjöl och bakpulver i en separat bunke.
Vänd ner mjölblandningen, choklad och valnötter i smeten. Tillsätt fikon/glöggblandningen och tranbär i smeten. Blanda försiktigt ihop allt.

Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, känn i slutet med en sticka så glöggkakan är torr. Njut!

English
Mulled Wine Cake
150g dried figs (about 10 figs)
0.5 dl (1/4 american cup) mulled wine
200 g coconut oil/butter/dairy-free margarine, room-temperature
3 dl (1 american cup is 2,4 dl) cane sugar or stevia (if stevia is used take a small amount, read on the package how much that particular stevia is equivalent to ordinary sugar)
4 eggs or use egg replacement product "No egg"
150g dark chocolate
100 g walnuts
15g gingerbread spices or make your own spice
3,5 dl (1 american cup is 2,4 dl) flour of choice (eg all purpose flour, buckwheat flour, almond flour etc.)
0.5 tsp baking powder
100 g of cranberries

Preheat the oven to 175C/350F. Take a cake form/mould, lubricate and sprinkle it with crumbs.

Cut away the hard branch of the figs and cut them into small pieces. Pour over mulled wine and let the figs soak for 10-15 minutes.

Beat together butter/margarine and raw sugar/stevia with an electric handmixer. Add eggs/No egg replacement. Chop the chocolate and walnuts coarsely. Mix gingerbread spices, flour and baking powder in a separate bowl. Fold in the flour mixture, chocolate and walnuts into the batter. Add figs/mulled mixture and cranberries into the batter. Blend everything carefully.

Pour the batter into the cake form/mould and bake in middle of the oven for about 50 minutes. At the end of the baking time, feel with a stick that the mulled cake is dry. Enjoy!

11 comments:

  1. Åh, underbart gott! :)
    Ha en fin fortsättning på tredje advent!
    Kramar! <3
    //Lana

    ReplyDelete
  2. vad spännande de ser ut,aldrig ätit men tar mig gärna en bit.önskar dig en fortsatt underbar tredje advent.kram

    ReplyDelete
  3. Så gott. Jag gillar också att använda glögg i fruktkakor. Kram vännen!

    ReplyDelete
  4. Låter som en riktigt maffig och innehållsrik julkaka. Älskar fruktkakor av alla de slag. Ha en fortsatt härlig adventstid! Kram!

    ReplyDelete
  5. Mums och med massor av nötter:) En riktigt Ernest-kaka ;)

    ReplyDelete
  6. Nej, inte hörs vi klaga på avsaknaden av snö, inte än i alla fall - men lite kallare hade det gärna fått vara för 7 grader känns lite väl varmt:) Så länge det snöar på julafton är vi nöjda! Och den där tiden, den har allt lite väl brått tycker vi - hoppas inte ledigheten går lika fort...
    Kakan påminner lite om sån där engelsk fruktkaka lite grann, men den låter så mycket godare! Svärmor bör ju ha blivit väldigt glad för godsaken.

    Ha en fin vecka nu vännen, stora kramar på dej!

    ReplyDelete
  7. Glöggkaka är gott, vi gjorde ju en förra året men med lite annat recept.
    Önskar dig en fin vecka så här innan jul. Kramizar!

    ReplyDelete
  8. Den här ser så god ut, men så är jag ju en sucker för mjuka kakor!

    ReplyDelete
  9. Den ser jättegod och jag kan verkligen föreställa mig hur mustig den är i smakerna och hur gott den doftar. Vilken fin present till svärmor!

    Jag tycker också det är skönt med den milda vintern. Mest för att slippa skotta och slira med bilen...

    Kram!

    ReplyDelete
  10. Mums kakan ser jättegod ut fina Amy : ) julkram Sofia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...