Hallå där, hur har ni det? Ni regnar väl inte bort? Vi har varit rätt så förskonade här hos oss men nu har det varit lite mer regn här. Idag har det klarnat upp och nu skiner faktiskt solen igen, härligt och perfekt för idag ska vi iväg på utflykt i den småländska skogen. Landet och besök hos vänner väntar. Vi fortsätter att njuta av semestern och inom kort bär det av mot kusten och spännande äventyr där. Dessa bullar bakade jag i veckan när det ömsom regnade och ömsom var soligt. Det kändes som om vädret helt enkelt inte kunde bestämma sig. Då passade det perfekt att baka dessa toscabullar till kommande utflykter. Bullarna innehåller mandelmassa och har toscatäcke över sig, mums! |
||
|
||
Toscabullar (ca 32-36 st) Vetedeg: 150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1 dl vit baksirap (eller strösocker) 0,5 tsk salt ev 2 tsk kardemumma, mald ca 850 g vetemjöl, (ca 14 dl) Tänk på att mjöl är väderkänsligt, vissa dagar behövs mer och vissa dagar mindre. Fyllning: 200 g riven mandelmassa (Jag gjorde min egen, det är jätteenkelt. Se nedan för recept.) 100 g smör, rumstempererat ev lite kardemumma och/eller kanel om så önskas (Jag tog båda.) Toscaglasyr: 100 g smör 1 dl mandelspån (ca 40 g) 2 dl strösocker 2 msk vetemjöl 2 msk mjölk 0,5 msk vaniljsocker Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°. Finfördela jästen i en bunke eller i en hushållsassistent. Rör ut jästen i lite av degvätskan. Blanda ner resten av degvätskan, vit baksirap/socker, salt och ev kardemumma. Blanda i det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakning) och arbeta eller kör till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Täck och låt degen jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250°. Blanda samtliga ingredienser till toscatäcket i en kastrull. Rör om och låt den sjuda ca 1 minut på svag värme. Ställ åt sidan. Sätt pappersformar på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen på mitten. Kavla degen i två omgångar, ca 35 x 50 cm. Bred ut fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i bitar, ca 3 cm breda. Lägg bullarna i formarna. Låt jäsa övertäckta 30–40 min. Fördela toscasmeten över bullarna och grädda ca 7–8 min. (Jag gräddade på nedersta falsen, annars kan toscatäcket bli brunt medan bullarna ej är helt färdiggräddade.) Låt svalna på galler. Njut med ett kallt glas mjölk, slurp! |
||
Passa på att göra din egen mandelmassa. Superenkelt! Hemgjord mandelmassa 100 g sötmandel 100 g strösocker Gör så här Skålla och skala mandeln. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixern. Tillsätt strösocker och mixa länge (5-7 minuter) tills det blir en slät och varm massa. Receptet på hemgjord mandelmassa kommer från tv-programmet Leila bakar. Dessa toscabullar får bli mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat hemifrån. |
Thursday, July 12, 2012
En bra sysselsättning när det regnar...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
HJÄLP! Va goda dom såg ut...ska testas i helgen ;) Tack!
ReplyDeleteDet tycker jag :)
DeleteTestade ditt recept i lördags. Det gjorde succé i familjen vill jag lova ;D Länkade såklart till dig med...
Deletehttp://littlecake.se/2012/july/toscabullar.html
Kul att du testade Jenny! Ja, de blir väldigt goda... :)
DeleteRiktigt smarrigt :) här regnar det och solen visar sig några sekunder i taget konstigt väder.
ReplyDeleteGud vilka goda bullar. Dom måste jag göra nån dag!!
ReplyDeleteDet ser jättegott ut! :)
ReplyDeleteEn äkta bullmamma, alltså :-) Tycker jättemycket om mazariner och toscakaka - då måste ju de här bullarna vara lite av det bästa från två av mina världar!
ReplyDeleteHa en fortsatt fin semester. Kram!
åh de ser ju helt underbara ut.älskar alla slags bullar så dessa skulle ja lätt gilla
ReplyDeleteBullbak är en ypperlig aktivitet! Man gör något produktivt som man har glädje av länge (ja om man inte trycker i sig alla direkt vill säga... risk för detta här...)
ReplyDeleteBullar är min favorit sysselsättning
ReplyDeletejag gillar inte vanliga kanelbullar, däremot gillar jag ju vaniljbullar eller bullar med mandelmassa. eller faktiskt de flesta bullar förutom just såna med kanel i, konstigt nog. baka måste ju vara det bästa tidsfördrivet när det regnar, men vi har klarat oss från regnet i flera dagar också nu trots att de säger på vädret varje dag att det ska bli regn. men det är ju trevligt när de har fel åt det hållet istället för tvärsom som det brukar vara :)
ReplyDeleteMen så goda de ser ut! Älskar allt vad bullar heter, och väljer det helst på fik. Gärna superdupermegastora kanelbullar.
ReplyDeleteKram Malin
Här regnar och blåser det mest hela tiden. De solglimtar som ges är tillfälliga men så fort det lyser till lite släpper jag allt och rusar ut.
ReplyDeleteBullarna låter fantastiska och bilden gör mig härligt fikasugen! Kram!
Vill gärna smaka en sådan :D
ReplyDeleteUsch ja, vädret!! Kan det aldrig bli sommar?? Här har vi ju drabbats väldigt hårt av översvämmningar så bada är inte att tänka på i sommar eftersom alla sjöar är bruna av all grus och lera som åarna hade med sig från samhällena.
ReplyDeleteDina bullar skulle pigga upp i Hultsfred just nu kan jag lova!
Trillade in på din blogg och dessa bullar ska jag absolut prova, de ser jätte goda ut!
ReplyDeleteBullarna ser fantastiskt goda ut! Kommer absolut att testa dessa! Mums!
ReplyDeleteAv en slump klicka jag in mig på den här sida och vilken tur. Testade just receptet och bullarna blev kanon fina och goda! Tack snälla för receptet.
ReplyDeleteSå kul att du tyckte om dom, jag tycker de blir riktigt saftiga och goda!
Delete