Sunday, January 19, 2014

En riktigt god gryta - A Tasty Stew

Vad gör man när man inte har ett namn för en maträtt? En riktigt god gryta låter lite väl enkelt men det är just vad den här grytan är... riktigt god! Ni som följt mig ett tag vet att jag gör alltid en sport av att försöka göra kötträtter vegetariska/veganska. Oftast är det inga problem men ibland kan man stöta på hinder som gör att man får klura lite extra.... jag har några sådana rätter på lut som kommer framöver så håll utkik.

What do you do when you don't have a name for the course? A tasty stew seems like a simple name but it's just what this is... a very tasty stew! Those who has followed me here on the blog know I love to convert meat courses into vegetarian/vegan ones. I have some dishes I am working on and they will shortly come in the nearby future.

En riktigt god gryta (4-6 portioner)
600g grytbitar av valfri sort (jag tog sojabitar)
1 msk olja
1 röd paprika, skuren i strimlor
200g färska champinjoner, skivade
2 dl matlagningsgrädde, sojagrädde eller dylikt
3 dl vatten
1 1/2 ekologisk lantbuljong (eller grönsaksbuljongtärning)
1 msk soja
ca 100g soltorkade tomater, strimlade
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar, smaka av med
maizena snabbredning

Hetta upp olja i en panna och bryn grytbitarna, krydda med salt och peppar. Tillsätt paprika, champinjoner och låt allt fräsa en liten stund.

Häll i grädde, vatten, buljong och soja. Rör ner soltorkade tomater, vitlök och låt puttra en stund. Red av med maizena och krydda ev mer.

Servera ris eller pasta och grönsaker till. Smaklig måltid!

English
A tasty stew (servings 4-6)
600g chunks of your choice (I used soy chunks)
1 tbsp oil
1 red bell pepper, cut into slices
200g fresh mushrooms, sliced
2 dl (3/4 cup + 1 tbsp) cream of your choice, I used soy cream etc.
3 dl (1,25 cup) water
1 1/2 vegetable stock cube
1 tbsp soy sauce
approx 100g sundried tomatoes, shredded
1 clove garlic, crushed
salt and pepper, to taste with
cornstarch

Heat up oil in a pan, fry the chunks and season with salt and pepper. Add the bell peppers, mushrooms and let it all sizzle a little while.

Pour the cream, water, vegetable broth and soy sauce. Add sun-dried tomatoes, garlic and let it simmer for a while. Thicken with cornstarch and seasoning more if needed.

Serve with rice or pasta and vegetables. Enjoy your meal!

11 comments:

  1. Ser mycket gott ut! Kram och ha en skön söndag!

    ReplyDelete
  2. Åhhh. Det här receptet både ser och låter fantastiskt! Måste prova :)

    ReplyDelete
  3. Mmm...så gott! Här står det också en gryta på spisen och puttrar! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. Låter som ett passande namn! Ser värmande ut i vintern!

    ReplyDelete
  5. Det bästa med grytorna är att man kan laga för mååånga och att de blir bättre dagen efter :-)

    ReplyDelete
  6. Ser väldigt gott ut! Så grytan verkar ha fått ett passande namn.

    ReplyDelete
  7. Bra namn på en gryta som man ju kan variera i det oändliga efter vad man har hemma. Många som inte äter vegetariskt kritiserar det här att vegetarianer och veganer försöker efterlikna kötträtter. Jag förstår inte varför det är ett problem? Bara för att man har gjort ett val att INTE äta kött måste det ju inte betyda att man äter helt andra saker än köttätare. Tofu stroganoff - varför skulle man inte göra det bara för att man inte äter kött? Nä, jag tycker att det är bra att göra alternativ och erbjuda liknande saker utom just kött. Klimatsmart och smart på andra sätt också. Kram på dig!

    ReplyDelete
  8. Låter hur gott som helst, väldigt smart namnval i våra ögon! Kul det där att förvandla maträtter så de passar tycke och smak bättre, det är ju så det ska vara i matlagningen:)

    Kramar på dej Amy

    ReplyDelete
  9. Känner ingen problemet. Eller när det är många ingredieser och man vill nämna dem allihopa i namnet typ "gryta med bönor, halloumi, timjan, svamp och med en hint av äpple". Låter som du hittat en passande namn!

    ReplyDelete
  10. En riktigt god gryta tycker jag är ett jättebra namn på en gryta som verkar vara just, riktigt god. :-)

    ReplyDelete
  11. Jag hittade tidernas recept till dig nu här ikväll. Fast du som är så påhittig har säkert redan sett det här.
    http://mittkok.expressen.se/artikel/pulled-pork-vegetarisk/
    Ha en skön helg!
    KRAM

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...