Sunday, October 27, 2013

Banana and Peanut Butter Mug Cake with Dark Chocolate

Mug cake är något som är väldigt enkelt och smidigt att tillaga samtidigt som det blir bra resultat när man inte har tid att stå länge och baka. För att inte tala om kombinationen banan, jordnötssmör och mörk choklad som blir riktigt god! Har ni inte testat mug cake tycker jag ni ska göra det. Annars flyter allt på här hemma i vanlig ordning. Igår var vi på en barnteatershow från Riksteatern som barnen länge sett fram emot. Det var så roligt att se deras miner när de såg skådespelarna och dockorna som visats på barnkanalen i TV. Enkelt nöje men riktigt uppskattat. :)

Mug Cake is very simple and easy to make and at the same time the results is always so good, specially when you don't have the time to bake. Also the combination banana, peanutbutter and dark chocolate is really yum! If you haven't tried Mug Cake you really should.
Everything at home is otherwise just fine. Yesterday we went to see a childrens theatre that the children have been looking forward to. It was really nice to see their faces when they saw the actors and the puppets they have been watching on the childrens channel on television. A simple but still very appreciated pleasure. :)

Mug cake med banan, jordnötssmör och mörk choklad (1 stycken)
6 msk mandelmjöl eller annat valfritt mjöl
1 banan, mosad
1,5-2 msk jordnötssmör
1 tsk kokosflingor
1 tsk bakpulver
1/2 msk kokossirap, agavesirap eller honung
20-30 g mörk choklad, hackad
en nypa havssalt
För variation; tillsätt en nypa kanel eller ekologiskt vaniljpulver.

Blanda ihop samtliga ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela smeten i en större kopp (eller skål) och kör sedan i mikrovågsugnen (full styrka) i 2 minuter.
Känn med en sticka efter 2 minuter, vissa mikron tar det lite längre tid. Jag toppade med jordnötssmör och lite hackad mörk choklad. Mmmmm!

English
Healthy Banana and Peanut Butter Mug Cake with Dark Chocolate (1 mug cake)
6 tbsp almond flour or other flour of choice
1 banana, roughly mashed
1,5-2 tbsp peanut butter
1 tsp shredded coconut
1 tsp baking powder
1/2 tbsp coconut nectar, agave nectar (or honey)
20-30 g dark chocolate, chopped
a pinch of sea salt
For variation add; a pinch of cinnamon or a few drops of vanilla.

Add everything in a bowl and mix well. Put the batter in a big cup or a bowl and microwave (full effect) for about 2 minutes.

Check the cake with a stick after 2 minutes since all microwaves are different and need different time. I topped with some peanut butter and dark chocolate. Mmmmm!

36 comments:

  1. Aldrig testat mugcake faktiskt men jag förstår om jag har missat något. Jag är lite rädd att det ska smaka alldeles för gott och att det kommer sluta med mugcake till både frukost, lunch och middag...Det är ju inte bra ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är så smidigt att göra när man inte har så lång tid på sig... i somras fick vi besök helt plötsligt och hade nästan inget hemma... då gjorde jag mug cake, himla smidigt faktiskt! Nä, inte äta det för jämnan men som lite gott till helgen ;)

      Delete
  2. Vad gott det låter! Det måste testas! Min dotter kommer säkert att gilla den! :)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är så gott så Lana, jag gillar detta mycket :)

      Delete
  3. How many calories roughly does one contain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I actually don't know since I don't count calories.

      Delete
  4. Banan, jordnötssmör och choklad... Svårslagbart, helt klart! :D Aldrig gjort mugcake, får göra en i ugnen kanske... :)

    ReplyDelete
  5. gahhhhh Amy vad gott : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  6. En god kombination av smaker, yum! Kram

    ReplyDelete
  7. Mugcake verkar populärt just nu men ännu har jag inte provat :) Den här låter supergod!

    ReplyDelete
  8. Låter supergott och att baka i en mugg ska jag nog kunna klara av :-)

    Hoppas ni har en fin kväll och slipper problem av stormen!

    Kram!

    ReplyDelete
  9. Off-topic. Men en rolig fotnot. Jag fann min väg hit då jag gillar indisk mat =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt, hoppas du hittar en massa smått och gott! :)

      Delete
  10. Vi har fått dille på kladdkaka i mugg i mikro och det är farligt enkelt att tillaga. Banan, jordnötter och choklad får minsann det att vattnas i munnen också.

    En fortsatt fin vecka till dig!

    ReplyDelete
  11. Ser jättegott ut! Det måste jag prova! Hoppas helgen varit ok, trots mörkret.

    ReplyDelete
  12. This looks amazing!! Going to try it:) Do you think it'll work with pistachio flour? Thanks, Beauty Foods��

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have no idea but try it and please tell me if you do! :)

      Delete
  13. Can I put whole wheat flour instead of almond? :)
    P.S. Your blog is amazing ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have never tried it but if you do, plese tell me how it was. Thank you for your kind word! :)

      Delete
  14. Nam! Det så sykt digg ut :)

    ReplyDelete
  15. Har du testat att göra denna i ugn? Någon aning om tid/temp om man inte har mikro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, det har jag inte. Borde ju funka kan man tycka. Idén med mug cakes är ju att de ska göras snabbt i mikron. Testar du så berätta gärna hur resultatet blev!

      Delete
  16. I made this with coconut flour and nothing happened. It was the same coming out as it was going in. Does it need water or some sort of fluid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, I don't use any fluid... how strange... do you think the flour made some difference? I used almond flour. Otherwise I have no idea what can have went wrong.

      Delete
    2. @datruth07 I know in general for recipies using coconut flour, it is advised that you up the moisture in the recipie.

      Delete
  17. I attempted to make this but my cake came out mushy. Too much banana maybe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes or too little flour. My dough is something between loose and thick. Hope you'll try it again because it is very tasty!

      Delete
  18. Oh my goodness! I tried this with gluten free flour and a tbsp of water! It's huge!!!! Enough to feed two! Haha.
    Thanks :) xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, yes it makes a huge mug cake :) Hope you liked it!

      Delete
  19. I also used coconut flour, and came out the exact same as it went in! Going to try maybe some egg whites?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have only used almond flour but it should work with coconut flour too. I have heard some of the others who follow me use it. Please do try it again, the dough should be something between thick and loose. Maybe it's your micro? Some take more time than others... try leaving it in for some extra seconds or so.

      Delete
    2. Min version blir som en tjock deg som lätt skulle gå att rulla bollar av. Väldigt gott men lite torrt. Jag har testat mer banan, mindre mjöl (använder kokosmjöl), lite vatten... Ingen variant blir lika fin som på bilden. Den sväller inte alls. Några förslag? Ska köpa mandelmjölk och testa fler gånger för även om det inte blir som på bilden är det ändå Jättegott.

      Tack för att du delar med dig.
      Kram
      Linda

      Delete
    3. Hej Linda, jag förstår inte varför det blir så... jag har enbart gjort efter detta receptet och det funkar alla gånger! Du kanske ska testa ha i lite mer bakpulver och se om det sväller upp?

      Delete
  20. Just made this mug cake, it was so delicious! Loved the flavour from the peanut butter in it. Healthy alternatives like these make me so happy. Glad I found your blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm happy you enjoyed it... I love this mug cake so much! :) I will experiment to make another yummy one soon.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...