Garam masala är en härlig indisk kryddblandning som passar bra i vegan/vegetariska grytor. Blandningen kan variera i all oändlighet, men innehåller i allmänhet: svartpeppar, chilipeppar, koriander, spiskummin, kardemumma, kanel, muskot och kryddnejlika. (Själva ordet garam betyder het och masala betyder kryddblandning.) Den här grytan är så god så jag måste bara dela med mig av receptet känner jag! :) Senast jag åt av den var åratal sedan men helt plötsligt kände jag behov av att laga den igen. Visst är det konstigt att vissa rätter "glöms bort" för att senare i livet poppa upp igen? Lite som om kroppen säger att nu var det längesen du åt denna rätt, varsågod och laga den! ;) Har tränat ett tufft träningspass idag så vad passar bättre än att fylla på med en massa härliga fullvärdiga proteiner som denna indiska vegetariska gryta innehåller! |
|
Indisk vegogryta (4 personer) 1 msk olja 1 tsk spiskummin (hela) 1 gul lök, hackad 2 st vitlöksklyftor, finrivna 4-5 kvisttomater, hackade (eller 1 burk krossade tomater) 1 tsk garam masala (mer för hetare gryta) 1 tsk gurkmeja 1 morot, skalad och skuren i slantar 300 g soja grytbitar eller quorn grytbitar 1,5-2 dl vatten 1 röd paprika, skuren i stora bitar salt, smaka av med Värm upp olja i en kastrull och lägg i spiskummin. När de börjar "låta" och hoppa omkring lägg i lök- och vitlökshacket. Låt det stekas till gyllene, ca 5-6 min. Tillsätt tomater, garam masala och gurkmeja. Låt puttra i 5 min. Lägg i morotsslantar, soja/quorn och ca 1,5-2 dl vatten. Låt koka i ca 6-7 min. Tillsätt paprika, smaka av med salt och låt koka ytterligare en stund på svag värme. Servera grytan med kokt indiskt basmatiris och en klick yoghurt, njut! |
Wednesday, September 28, 2011
Indisk vegogryta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Den här gillar jag :)
ReplyDeleteHovkonditorn, vad roligt! :)
ReplyDeleteSå gott! Älskar indisk mat..:-)
ReplyDeleteJa indiskt är mumsigt. Det kommer nog fler indiska recept på bloggen skulle jag tippa! :)
ReplyDeleteMmmm mumsigt det läte, måste jag verkligen komma ihåg att testa någon dag. Tycke det är så svårt att komma på nya rätter...så tack för det :-)
ReplyDeleteVarsågod Maria! Ja, svårt ibland med fantasin :)
ReplyDeleteTack som faan, är en unkarl på 23 höstar som vill bli vegeterian och det här tipset var jättebra :)
ReplyDeleteMarcus, varsågod. Kul att du uppskattar det! Jag har fler vegetariska recept här på bloggen, det är bara att spana in dom!
ReplyDeleteHej! Vilken spännande blogg! När du säger att man ska använda vegetariska grytbitar, vad är det för något? :)
ReplyDeleteKul att du hittat hit!
DeleteFörut fanns det något som hette vegetariska grytbitar från Friggs. Numera använder jag quorn- eller sojabitar. Ska ändra i receptet så man inte blir förvirrad!