Efter en stark och välkryddad indisk middag som vi har haft med vänner idag så är den perfekta efterrätten just Shrikand. En underbar indisk dessert med yoghurt, pistagenötter och kardemumma! En enkel, god och smakrik efterrätt. Enligt rykten ska denna rätt ha uppfunnits i delstaten Gujarat, vilket sammanträffande! ;) I orginalreceptet är det en hel del florsocker i, men denna gången tog jag bara i lite för att få en mer syrlig och frisk smak. |
Shrikand (4 personer) 6-7 dl naturell yoghurt, låt rinna av i kaffefilter under 1,5-2 timmar (för snabbare alternativ välj 4 dl meze eller turkisk/grekisk yoghurt) 1 dl hackade pistagenötter (eller sötmandel) 1-2 tsk kardemummakärnor 4-5 msk siktat florsocker (jag tog mindre för en friskare/syrligare smak) ca 1,5 msk vatten Saffran, lite mindre än ett halvt paket (kan uteslutas helt om man så önskar) |
Gör så här: 1. Lös upp saffran i vatten. Rör om tills saffranet löst sig. 2. Hacka pistagenötter/mandel grovt. 3. Blanda saffransvattnet med yoghurt 4. Stötta kardemummakärnor och 2/3 av de grovhackade nötterna. 5. Smaka av med florsocker. 6. Låt stå en halvtimme i kylen. 7. Rör om väl och fördela i 4 glas. 8. Strö över resten av nöthacket och servera. (Jag garnerade även med granatäppelkärnor!) Denna här desserten är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat syrligt! |
Saturday, September 24, 2011
Shrikand - indisk yoghurtdessert
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Vad gott det ser ut och helt underbara smaker :)
ReplyDeleteSmakerna passar jättebra ihop. En välkomponerad efterrätt :)
ReplyDelete