När den indiska familjen kommer på besök gäller det att imponera lite med sina matlagningskonster. Det är alltid roligt att komponera och klura på olika sorters rätter som passar alla i familjen. Och dessutom är det extra kul att höra mamma säga, detta var verkligen smakrikt och gott Amy :) För om någon kan det här med den indiska matlagningens ädla konst är det min kära moder som är SÅ duktig på detta! Aloo Tikki är från början en nordindisk rätt som åts som "snack"/mellanmål och serverades av de traditionella dhabas (typisk gatumat = street food kan man säga). Fortfarande äts den på detta viset på vissa håll även om många numera äter den som en rätt. Aloo betyder potatis och Tikki betyder små plättar. I Mumbai serveras rätten med ett antal olika chutneys och kallas där för "Ragda pattice". McDonalds i Indien serverar McAloo Tikki Burger som sin vegetariska hamburgare. Själv har jag blivit inspirerad av en annan matbloggare och fyllt potatisbiffarna med ärtfyllning. |
||
|
||
Aloo Tikki (ca 5-6 st) 5 potatisar, kokta ca 1 tsk salt (smaka av) ¼ tsk mald svartpeppar ½ tsk gurkmeja Till fyllningen: 2 dl gröna ärter, kokta ½ msk riven ingefära ¼ tsk garam masala (jag tog lite mera) ¼ tsk salt, smaka av chilipulver eller 1 tsk röd chili, finhackad (valfritt) olja att steka i Tillbehör: 1 röd lök, skivad 1 tomat, skivad gurka, skivad Kall yoghurtsås 5 dl turkisk yoghurt/grekisk yoghurt/matlagningsyoghurt 1 vitlöksklyfta, pressad 0,5 tsk salladskrydda 1 krm paprikapulver salt och peppar, smaka av med Koka potatisarna, mosa till ett jämt mos och smaksätt med salt, peppar och gurkmeja. Mosa de kokta ärterna med en gaffel och blanda i alla kryddor. Tvätta händerna och smörj in dem med matolja (det är lättare att forma biffarna på detta viset). Rulla små bollar av potatismoset. Gör ett litet hål i "potatismosbollarna" och fyll med lite av ärtfyllningen. Vik ihop kanterna så att fyllningen hålls i och platta till bollarna och forma ca 2 cm tjocka biffar. Stek potatisbiffarna i olja. Servera Aloo Tikki i hamburgerbröd eller pitabröd med skivad röd lök, tomater och gurka (ej inlagd) och gärna en kall yoghurtsås. Jag serverade även med mango- och passionsfruktssalsa med avokado. Njut, njut, njut massor av den här smakrika rätten! Tips! Vill man av någon anledning inte ha ärtor i fyllningen så blanda helt enkelt samtliga kryddor i fyllningen med den mosade potatisen. Ha gärna i en liten lök som hackats och stekts också i så fall! Inspirationen till denna rätt har jag hittat inne hos Kaj. Kika gärna in där för det finns en hel del smått och gott! |
Monday, March 11, 2013
Aloo Tikki
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Låter som en spännande och smakrik rätt :-)
ReplyDeleteDen är riktigt smakrik men man kan själv anpassa hur smakrikt det ska vara, testa gärna!
DeleteDe ser väldigt goda ut! Kram
ReplyDeleteKram!
DeleteMen, har du din mamma/familj på besök? Så mysigt! Den här rätten påminner om våra potatisbullar/plättar. Men med fyllning i. Ser jättegott ut. Även om jag undviker att äta potatis kan tänka mig att prova det här någon dag.
ReplyDeleteDe var här i helgen :) Javisst påminner det om potatisbullar... lite mer kryddor i bara ;)
DeleteÅh vad gott det såg ut:) hungrig jag blev!
ReplyDeleteHa en fin kväll
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Detsamma Victoria!
DeleteSer väldigt gott ut!
ReplyDeleteHittade till din blogg häromdagen och här finns verkligen massor med inspiration att hämta. :)
Använder du gula eller gröna ärtor?
Trevligt, välkommen hit! Gröna ärtor används, jag kanske ska ändra i texten så det inte är oklart för någon vad jag menar. Hoppas du finner en massa inspiration här inne! :)
DeleteMisstänkte att det var gröna ärtor, man kan nästan ana det av bilden :)
DeleteMums, vilka smarriga! Nästan som man vill ta in handen i datorn och norpa en plätt! ;)
ReplyDeleteHa en underbar tisdag!
Kram kram
//Lana
Vad gott allt låter förutom ärtorna...(jag är lite allergisk mot ärtor)...perfekt att ha i pitabröd!!
ReplyDeleteOj tack för det :) De ser jättegoda ut.
ReplyDeleteFörstår verkligen din mammas kommentar, kan tänka att det värmer lite extra när det är mästarinnan själv som berömmer!
ReplyDeleteLåter som väldigt smakrika och goda potatisbullar, garam masala tillhör ju favoriterna.
När vi var på matmässan i lördags så var den enda behållningen just den Indiska matlagningen som de visade på scenen. Tydligen finns det ett ställe utanför stan dit man kan komma och lära sig laga indiskt i grupper, intressant fast vi har ju redan lärt oss av den bäste!
Kramar
Alltså de svenska potatisbullarna kan dra något gammalt över sig... Dessa låter helt galet goda!
ReplyDeleteÄven om jag inte brukar besöka McDonalds hade det varit kul att besöka en av de indiska. De om några kan behöv få in lite kryddor i sina menyer!
Så väldigt gott detta ser ut! Vanliga potatisbullar ratar jag men dessa skulle jag gärna äta! Kram!
ReplyDeletesäger som remsan, både om potatisbullarna och om mcdonalds. om de hade lite indiska kryddor i maten på svenska mcdonalds kanske till och med jag skulle ge mig av på besök dit. annars kan jag komma på besök till dig och äta lite också :)
ReplyDeletemums mums mums du kan du finis kram Sofia
ReplyDeletealoo tikki och sallad var mycket god
ReplyDeletetack för senast
kram mamma.
Smaskigt! Mer grönt åt folket:)
ReplyDeleteSer riktigt spännande ut!
ReplyDeleteLena från make a head food
Dom där små "biffarna" ser super mumsiga ut, krispigt på utsidan och mjukt på insidan ser det ut som. Man kan väl ha dom som del i en hel måltid, såna med stekt fisk kanske?! Kram PS. Alltid kul med besök så man får imponera med sina kok-konster. =)
ReplyDeleteVilket häftig rätt! Det låter riktigt gott :)
ReplyDeleteMen vad spännande! Har du tips på annan fyllning om man som jag är rädd för gröna ärtor? Trevlig helg vetja!
ReplyDeleteDå blandar du helt enkelt samtliga kryddor i fyllningen med den mosade potatisen. Ha gärna i en liten lök som hackats och stekts också i så fall! :)
DeleteDetta är helt i min smak, de ser gudomliga ut.
ReplyDeleteÄrtfylling - genius!
Detta lät ju väldigt gott, älskar sånt här :D
ReplyDeleteVilken mysig tredition ni har i indien inför kommande förlossning. Det är så tråkigt att vi inte har något sånt i Sverige av tradition men det är tur att vi blir mer internationella på den punkten :D
Spännande! Jag borde äta mer gröna ärtor och det här känns som ett bra sätt att göra det. Hoppas ni har haft en fin helg!
ReplyDeleteDet smakade riktigt gott med alla tillbehör Amy! Kul med nya rätter :)
ReplyDeleteJättegoda, över förväntan! =)
ReplyDeleteSå kul att du testade Elin och framförallt att du tyckte det smakade gott! :)
Delete