I helgen som gick hade vi det andra 3-årskalaset för yngste sonen. Så glad han var lilla plutten. Mamma jag fyller ett, två, fyra... nej tre år!!! Vi brukar i snitt ha tre kalas när respektive barn fyller. I vissa fall kan det bli fyra också... men klart, det är rätt så skoj att ha barnkalas så jag klagar inte. Och att jag dessutom får laga mat och bjuda på massa goda tårtor gör ju inte saken sämre heller om man säger så. :) Vet inte om ni minns förra årets dinosaurietårta? Kika in här ifall ni har missat den. Denna gång föll valet på en citron- och limepavlova och kombinationen av sött och syrligt var helt förträfflig. Pricken över i:et var naturligtvis passionsfrukten mmm. Kanske en lämplig efterrätt till den stundande helgen och påskmiddagen? Kuriosa: Namnet sägs komma från den ryska balettdansösen Anna Matveyevna Pavlova. |
||
|
||
Citron- och limepavlova (8-12 portioner) 6 äggvitor, rumstempererade 1 tsk pressad citron 4 dl strösocker 1 msk maizena 2 passionsfrukter 3 dl vispgrädde Citron- och limekräm: 2 citroner 2 lime 3 dl socker 3 ägg Sätt ugnen på 150 grader. Använd gärna varmluftsugn 125 grader. Varmluftsugn sprider värmen jämt i ugnen och på detta vis gräddas båda marängbottnarna samtidigt. (I vanlig ugn får man antingen ha samma temperatur och grädda lite längre eller höja temperaturen med cirka 25 grader för att få samma resultat som med varmluft.) Häll citronjuice i en rostfri skål och lägg i äggvitorna. Vispa till hårt skum. Häll i sockret lite i taget medan du fortsätter att vispa. Rör sist i mjölet. Smeten ska vara så hård att du kan vända skålen upp och ner. Ta en tallrik och lägg den på bakplåtspappret, rita en cirkel runt. Bred eller spritsa ut marängsmeten innanför cirkeln. Gör två bottnar (en större och en lite mindre). Baka i ugn i ca 1,5 timmar eller tills bottnarna känns torra och hårda. Stäng av ugnen och låt de stå ca en timma (gärna längre om tid finns). Citron- och limekräm: Riv skalet av en citron och en lime. Blanda med socker, ägg och pressad saft från alla frukter. Koka upp i kastrull. Sjud på låg värme. Rör tills krämen tjocknat. Låt svalna. Vispa grädden och bred ut ett lager på marängen. Toppa med den syrliga krämen. (Jag använde inte all kräm då jag tyckte det blev lite för mycket.) Lägg på nästa marängbotten. Toppa med lite grädde. Gröp ur passionsfrukten och häll över tårtan. Marängbottnarna kan förberedas men lägg ihop tårtan strax före serveringen. Tips! Vill du inte göra en stor tårta kan du naturligtvis göra den som portionsbakelse också. Njut av den syrliga och söta marängtårtan! |
Tuesday, March 26, 2013
Citron- och limepavlova
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
WOW vad det saftas i munnen. Ser helt guddomlig ut! Som moln på himlen!
ReplyDeleteDen ser supergod ut, jag ska oxå göra marängtårta till påsk, får se vilken variant det blir!!
ReplyDeleteLåter som en mycket god smakkombination och den är så fin! Kram vännen!
ReplyDeletePavlova som är så gott, en tårtfavorit! <3
ReplyDeleteÅh, vad den ser härlig ut! Måste prova att göra en någon gång jag också. Ha en skön påsk! Kram!
ReplyDeleteDu är fantastisk Amy : ) Jag tycker du ska öppna en restaurang : ) jag kommer! kramar i massor Sofia
ReplyDeleteÅh så gott med passionsfrukt och citron, rena rama himmelriket ju! Den passar ju så fint på ett påskabord.
ReplyDeleteSer härligt ut med lite barmark, det var ett tag sedan sist:)
Kramar
Citrus är ju kanon till den söta marängen, vilken bra smakkombo! Jag älskar maräng och nu måste jag ju testa att göra pavlova också... Ditt recept låter onekligen lovande! :)
ReplyDeleteMmm, gott! En tårta som säkert hamnar på många påskbord i helgen.
ReplyDeleteKram kram
Så gott med pavlova, jag har redan bestämt mig för att ha en på påskbordet!
ReplyDeleteKonstigt nog har jag aldrig gjort pavlova men måste ju göra en snart! Det är ju så gott med maräng, grädde, bär och curd tillsammans :D
ReplyDeleteJo vi äter tillsammans varje mål, men något har ju plötsligt hänt. Igår gick det bättre med maten. Tyvärr hade Elsa gått ner i vikt sen sist så jag ringde BVC om råd också. De tyckte vi skulle fortsätta ge henne samma mat som vi äter men med mer fett. Hoppas bara hon börjar äta maten också :P
Tack för svaret om chokladtryffelkrämen, den ska göras på lördag!
Kram!
Vilken drömtårta!!! Fint med det syrliga till det söta. Den skulle jag gärna smakat!
ReplyDeleteSjälv gör jag en tårta i tre lager med två sorters chokladmousse, en persiko-mousse och gelétäcke överst. Tårta är så roligt att göra och alla blir så glada (ja, inte små barn kanske, men det har jag inga, hihi). Kram!
Vilken fantastisk påskefterrätt! Hur lyckas du få till den så fin? Sjukt imponerad!
ReplyDeleteWow, vilket mästerverk! Jag skulle nu utan tvekan sätta in tänderna i denna smarriga tårtan! :)
ReplyDeleteHåller med ovanstående! Väldigt imponerande!
Kram kram
//Lana
Hjälp vilken goding! Pavlova är så himla kul då man kan variera smakerna efter varje gång:)
ReplyDeleteGrattis till 3 åringen! Härlig ålder:)
Grattis till födelsedagsbarnet! Vilken smarrig tårta du har gjort Amy! Den ser verkligen jättegod ut och jag faller förstås för tanken att göra den nu i påsk. Kram
ReplyDeletePavlova verkar vara poppis nu, ser det lite överallt! Kul, för det ser otroooligt gott ut. Glad påsk!
ReplyDeleteTjusigt och så är det ju så gott!
ReplyDeleteGlad påsk på dig!