Risoni är små pastakorn som ser ut som ris. Det är inte så ofta jag har tillagat risoni i köket, några enstaka gånger hittills, men det får det bli ändring på för de är både festliga och smidiga att använda sig av. I synnerhet i soppor. Japp, det är åter dags för en soppa! Även om våren nästan känns här så har jag hela förra veckan tillagat soppa i hemmet så nu får ni snällt stå ut med några olika varianter av soppor ett tag till. Men hörrni, visst är det så att pasta i soppa är gott?
Färssoppan kan förberedas i sin helhet. Koka i så fall risonin separat, kyl risonin, förvara den i kylen och lägg i den när du värmer soppan på nytt. Crème fraichen tillsätts vid serveringen.
|
Vegetarisk färssoppa med risoni (ca 4 port)
1 msk olja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
0,5 dl tomatpuré
300 g färs (jag tog quornfärs)
2 dl risoni, kokt
2 morötter, grovrivna
1 burk krossad tomat
1 liter vatten
1 buljongtärning
1 msk paprikapulver (Kan minskas en aning men 1 msk tyckte jag blev perfekt!)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 krm cayennepeppar
En klick yoghurt/crème fraiche vid serveringen.
Hetta upp olja i en gryta och lägg i lök, pressa i vitlöksklyftor och tillsätt tomatpuré. Fräs på medelhög värme i 3 min. Tillsätt färs och stek ytterligare 5 min.
Koka 2 dl risoni enligt paketets anvisningar.
Tillsätt morötter, krossade tomater, vatten, buljongtärning, paprikapulver, salt, svartpeppar och cayennepeppar i grytan. Koka upp och låt puttra på medelvärme under lock i 10-15 min. Behövs det så tillsätt ev lite mer vatten.
Servera färssoppan med risoni och en klick yoghurt eller crème fraiche.
Soppan kan förberedas i sin helhet. Koka i så fall risonin separat, kyl risonin, förvara den i kylen och lägg i den när du värmer soppan på nytt. Crème fraichen tillsätts vid serveringen.
Smaklig måltid! |
Hihi, sådana fina spegelbilder har jag också i många skedar ;) Gärna uppflugen på en stol ;) Vilken god soppa du lagat! Och snygg bild då... ;)
ReplyDeleteJamen det är ju så irriterande! Fattar inte hur proffsen gör... men de retuscherar väl antagligen bort det. Nåja, nu får ni se mig in action även om jag är upp- och nedvänd! ;)
DeleteMen ja! Klart man kan göra färssoppan med vegetarisk färs! Det låter godare faktiskt än de varianter jag sett med nötfärs. Jag gillar verkligen risoni, använder det lite då och då. Fast inte i soppa ännu faktiskt!
ReplyDeleteHa, ha. Jag såg också en figur i skeden men det är ju inget fel på det :-) Lite kul tycker jag!
Ha en fin onsdagskväll och kram till dig!
Klart man ska Lotta! ;)
DeleteDen där figuren i skeden, hmpf, kram!
Sååååå gott med ärmande soppa! Här var det också färssoppa igår! :)
ReplyDeleteHa en toppen kväll!
Kramar!
//Lana
Alltid gott med värmande soppor :)
DeleteJag gillar verkligen risoni och har det ofta i gratänger. Kram
ReplyDeleteLåter härligt som alltid! En liten blog award har landat hos dig i Småland idag. Kika in hos mig så får du veta varför. Ha en härlig dag, och hoppas att solen skiner lika fint i Småland som här hos oss!
ReplyDeleteÅh, jag älskar risoni! Gärna i soppa eller i matiga sallader på somnaren. Jag har ofta vermicelli i soppa. Fast risoni är lite mer "tuggmotstånd".
ReplyDeleteKram till dig!
risoni är ju jättegott! vi brukar göra en grönsaksrisoni med grönsaker, cashewnötter, massor av creme fraiche och ost. så gott!
ReplyDeleteRisoni är nu uppskrivet på shoppinglistan till morgondagen, tusen tack för att du påminde oss om att vi skulle prova det.
ReplyDeleteGillar också den där figuren i skeden, både rättvänd och upp o ner:) Och tänk att skeden påminner oss jättemycket om besticken som vi höll på att springa oss halvt fördärvade efter när vi var i Thailand första gången, bara för att hitta dom i skyltfönstret på en semesterstängd affär:(
Kramar
Färssoppa är nog den soppa som är populärast här hemma, iaf av de yngre i familjen. Jag brukar laga soppa med blandfärs till dem och qourn till mig! Det är bra med soppa för den blir nästan godare när den får dra till sig smakerna någon dag.
ReplyDeleteHoppas du har det bra och får njuta lite av vårsolen! Kram vännen
Jag har aldrig testat Risoni men måste ju göra det nu snart;)
ReplyDeleteHa en fin dag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Det här låter och ser riktigt underbart ut! Du är så duktig och påhittig:)
ReplyDelete