Saturday, May 5, 2012

Indiska masala dosa

För ett tag sedan var min familj på besök hos oss. Som alltid när vi träffas är det mat som står i centrum. Denna gången såg jag fram emot besöket lite extra då vi tillsammans med mamma och svägerskan skulle tillaga masala dosa. En av våra absoluta indiska favoritmaträtter näst efter paneer.

Masala dosa (uttalas dåssa) är en slags ris- och linspannka, dock smakar den inte i närheten av en vanlig svensk pannkaka. Den krispiga dosan fyllas med en härlig potatis- och lökröra och kallas då för masala dosa. Masala dhosa kommer ursprungligen från södra Indien och serveras där som frukosträtt (!). Vi äter den till lunch eller middag hos oss. Tillbehör till dosa är kokosnötschutney,  grön chilichutney och sambhar/daal gjord på linser.

Det här med recept och mängder blir alltid svårt så fort jag frågar min mamma som är grymt duktig på det här med indiska recept. I hennes värld existerar inga kokböcker utan allt finns i huvudet och recepten är ungefärliga och höftade. Kanske inte så konstigt med tanke på att förr i tiden i Indien så gick recepten muntligen i generation från de äldre till de yngre. No need for cookbooks här inte!


Dosa/Dhosa (Indiska ris- och linspannkakor)
2,5 dl basmatiris
1 dl urad daal linser (har du inte urad daal kan du ta vanliga röda linser)
salt
Vatten tills man får en pannkakstjock smet
olja, att steka i

Att göra dosas kräver att man startar två dagar innan rätten ska serveras. Kan kännas en aningen tidskrävande.

Ett alternativ är att köpa färdig dosamjöl (dosa flour) som finns i orientaliska livsmedelsbutiker som säljer indiska varor. Blanda dosamjöl och vatten, röra ihop och stek sedan dina dosas.

Om du gör smeten själv: låt riset och linserna stå och svälla i kallt vatten i varsin bunke över natten. Häll av vattnet och mosa riset och linserna med en stavmixer. Blanda ris- och linsröran med salt och vatten. Låt stå över natten i kylskåp. Stek dosa i olja.
Smeten måste "dras ut" vilket görs med en skopa/slev, man ritar cirklar innifrån och ut. Här är det duktiga svägerskan som gör en dosa.
Olja penslas på utmed kanterna, detta för att dosan inte ska fastna i den heta stekpannan.

Dosan snart klar...

Smakrik fyllning, för extra krispighet har några urad daal lagts till (valfritt).

Masala (fyllningen i dosa)
2-3 stora potatisar
1 gul lök
1/2 msk senapsfrön
1/2 msk spiskummin, hela
1 krm hing (asafoetida, ej nödvändigt att ha med)
1/2 msk gurkmeja
1 grön chili
färsk koriander, valfritt
1 msk olja
salt, smaka av med

Skala och koka potatisarna. Skär dem i bitar och ställ åt sidan. Hetta upp oljan och lägg i senapsfrön. När de börjar "bubbla" lägg i spiskumminen och kort därefter hing, chili och lök. Stek i ungefär fem minuter på medelvärme. Tillsätt de kokta potatisbitarna och gurkmeja, rör om och stek i ett par minuter.

Lägg några matskedar av masalan i varje dosa och rulla dem som crêpe. Servera med daal, grön chili- och kokosnötschutney.

Indisk daal
2 gula lökar
2-2,5 dl daal (linser)
3 st tomater
2-3 vitlöksklyftor
1 röd/grön chili
malen koriander
gurkmeja
garam masala eller daal masala
olja

Koka daal med vatten, salt och lite gurkmeja + en halv chili (behöver ej hackas utan ta hela biten). Koka i 35-45 min.

Hacka lök och tomater fint. Finhacka/riv vitlöken och halva chilin som är kvar från ovan.

Hetta upp oljan och lägg i vitlök/chilihacket. Stek lätt i 1 min och lägg sedan i löken och stek 2-3 minuter tills löken är gyllenbrun. Lägg i koriander, tomater och salt och fräs i ca 5 min. Lägg i gurkmeja och blanda med daalröran. Här kan några dl vatten behövas om konsistensen är för tjock. Mixa gärna med stavmixer så får du en slät daal. Lägg i lite garam masala/daal masala och låt allt småputtra i ca 10-12 min.

Till vänster kokosnötschutney och till höger chilichutney.

Kokosnötschutney
1 dl kokosnötsflingor
2 dl filmjölk
1 dl yoghurt naturell
1/2 tsk hela spiskummin
Salt, smaka av med

Blanda ihop alla ingredienserna och låt dra en stund i kylskåpet.

Chilichutney
1 grön paprika
1 grön chili
knippe färska koriander
1/2 dl syrliga gröna krusbär (om du inte har krusbär går det lika bra med några droppar lime)
spiskummin, hela
salt, smaka av med

Blanda ingredienserna och mixa till en slät massa. Låt dra en stund i kylskåpet.

Njut av er dosa!

46 comments:

  1. Åhhh vad du bjuder oss på spännande rätter ser hur gott ut som helst : ) kram Sofia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den är mycket smakrik och god Sofia, får du chansen att äta den ex på en indisk restaurang så gör gärna det.

      Delete
  2. De där pannkakorna... Oj, oj, oj. Skulle lätt vara värt att ge det två dagar. Så himla häftig matlagning och visst är det så just med våra mammor. Det går bara inte att få några exakta mått eller recept, "lite på en höft" har jag hört så många gånger från mamma :-)

    Pannkakorna påminner lite om etiopiska pannkakor men ändå inte, de hade ingen fyllning och inte samma kryddning men ändå :-)

    Och när jag ser att potatis är med så är en redan knockad Lotta uträknad och såld. Jag köper detta, rakt av!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja allt höftas med mamma :) både gulligt och ibland tufft när man vill ha ett exakt recept!

      Delete
  3. Lawd, det ser ut som att jag måste flytta hem till dig...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moma, när kan jag förvänta mig flyttlasset? Välkommen!

      Delete
  4. Låter riktigt gott.
    Nu har jag gjort en variant av philadelphiabullarna länkar till dig för du var en inspiratör.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Milla, det glädjer mig oerhört mycket! Målet med att blogga för mig är just att inspirera andra :)

      Delete
  5. Svar: Sörön ligger någon mil utan för Örebro i Närke, från Örebro kör man väg 207 (Hjälmarevägen) österut. Efter 12 kilometer svänger man höger mot Bärsta och därifrån finns en skylt mot Sörön.

    ReplyDelete
  6. Låter jättegott!! Folkdräkt är jättefint, lite ovanligt i storstaden bara=))

    ReplyDelete
  7. Allt ser så gott ut. Jag hade gärna kommit till dig och äta! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du är så välkommen så Hovkonditorn, kram!

      Delete
  8. När ska DU öppna indisk restaurang?! Allt du lagar ser så gott ut! Ska bli jättekul att få lära mig lite indisk matlagning av dig i sommar. Kram vännen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Restaurang öppnar jag aldrig... däremot kan jag laga mat ihop med dig vännen, stor kram!

      Delete
  9. Hihi jag hakar på Remsans kommentar ;-)
    Du är ju bara såååå grymt duktig!
    Jag vill önska dig en kanon fina söndag!
    Kramkram så syns vi imorgon igen hihi!

    ReplyDelete
  10. Ja det smakade verkligen lika gott som det ser ut!

    Kram mamma

    ReplyDelete
  11. Minns väldigt tydligt när jag åt masala dosa för första gången, vilket hallelujah moment!

    Kram.

    ReplyDelete
  12. Oj det där låter ju gott. Det är så spännande att komma in här på din blogg för man vet aldrig vad du bjuder på och oftast är det saker som är för mig helt outforskade områden!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det tycker jag är roligt Ann-Sofi, outforskade områden är bra för då triggas din nyfikenhet för att forska det... jag hoppas på det iallafall!

      Delete
  13. Mums mums mums! Att komma på middag hos dig måste ju vara rena himmelriket för en som älskar indisk mat! :D
    Hehe jo jag tror det kan stämma för många men samtidigt är ju alla kroppar olika så svårt att veta. Kanske var det ren tur att du hade alla tecket för pojke när du väntade dina två. På mig kan det ju som sagt bli vad som helst :P
    Haha ja du känner mig nog ganska bra vid det här laget ;)
    Stor kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du är varmt välkommen Eleonore, kram vännen!

      Delete
  14. Har aldrig ätit något liknande. Men skulle gärna vilja prova. När jag läser ditt recept ännu ett av alla goda och spännande som jag läst hos dig slår mig tanken. Jag borde ha en indisk afton med några goda vänner där vi tillsammans provar lite av varje indiskt spännande och (för oss) helt nytt. Tack för att du inspirera mig så. Och du vad härligt ni verkar bo. Vi har också hus och tärdgård. Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det låter mycket trevligt med indisk afton i goda vänners lag. Så kul att du blir inspirerad, det gör mig mycket glad, kram!

      Delete
  15. Vilken spännande rätt! Har provat en hel del indiskt när vi bodde i Kanada men denna rätt har jag aldrig sett. Set fram emot att få lära mig laga indiskt själv!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, här ska det lagas indisk mat minsann! :)

      Delete
  16. Mums, indisk mat är så god!

    ReplyDelete
  17. Holy Moly! Detta ska vi absolut beställa om vi ser det på något av våra framtida restaurangbesök vad gäller indiska restauranger.
    Kokschutneyn och chilichutneyn hoppades vi på receptet och, hallelulja, där var dom!

    Men om det nu inte blir någon restaurang så kanske det kunde vara något med ett tv-program eller en kokbok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, chutney får ni testa när tillfälle ges :)

      Det hade däremot varit kul...!

      Delete
  18. Wonderful presentation. makes me want to grab them off screen.
    Tickling Palates

    ReplyDelete
  19. Ser så otroligt gott ut! Måste visa din blogg för min man (han som står för matlagningen i vår familj).

    ReplyDelete
  20. Det ser väldigt spännande och gott ut :)

    ReplyDelete
  21. Kokoschutneyn ser lite grön ut vad är det? Chili eller koriander gissar jag :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andreas det är två olika sorters chutney. Den ena kokoschutney och den andra grön chilichutney. Recepten på båda står här i inlägget. Såg ditt mail, lycka till med matlagningen och daten idag!

      Delete
    2. Jag har rört ihop båda , men den med kokos ser som sagt lite grön ut . Provsmskat har jag förstås smakar gott :-)

      Delete

  22. Hej!
    Jag är glad för dina indiska recept. Jag har varit i Indien flera gånger samt jobbat som volontär där. Den indiska maten är spännande och god. Jag har tappat lite kring den Indiska matlagningen när jag har svårt att få barnen att äta den...men dina barn som också är små äter den? Ska definitivt göra dosa, palak paneer och lite annat här framöver. Lättare att läsa dina recpet på svenska än de jag har i kokböckerna från Indien. Tack för en bra blogg

    /Jennie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ursäkta sent svar Jennie, japp barnen brukar åtminstone smaka. Yngste sonen älskar all indisk mat och mumsar glatt medan den äldste är mer tveksam till det.

      Hoppas du finner inspiration här på bloggen!

      Delete
  23. Googlade efter receptet på dosa "pannkakor" efter min resa till Indien och hamnade på din blogg. =) Tänker köpa dosa flour i en indisk butik imorgon, om jag hittar till den indiska livsmedelsbutiken i stan.... så ska jag sen göra detta någon dag. Jag har blivit helt "indi-fierad" vad det gäller mat efter min resa. n så länge har jag gjort masala chai och någon typ av potatisblandning som jag hittade i receptboken jag köpte. =) Kram kram på dig

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så härligt att läsa om er resa! Ja, indiskt det hittar du här på bloggen det vet du, kram!

      Delete
  24. jag har har precis rört ihop linser och ris det blir masala dosa till middag imorgon:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...