Sunday, April 6, 2014

Lemon Cookie Dough Bites

Detta hände precis i mitt kök. Jag har sett "kakdegsbollar" precis överallt på sistone.... var bara tvungen att testa min egna variant av dom. Kombinationen av sött och syrligt är verkligen underbar. Lätt som en plätt att göra och låt de gärna gosa till sig en dag så blir de ännu godare att avnjuta. En boll kommer inte att vara nog kan jag lova er! :)

This happened in the kitchen just now. I have seen Cookie Dough Bites just everywhere lately. I tried to do my own version of it. The sweet and savory in a combination is just awsome. Easy peasy to make and let them get gooey for a day... then they will reward you with the most delicious taste. One bite will not be enough, I promise! :)

Lemon Cookie Dough Bites (ca 10-12 bollar)
6 msk havregryn
1 dl nötter (Jag tog mandlar, cashew- och valnötter.)
1 dl torkade fikon (dadlar funkar också)
1 msk kokosflingor
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
citronzest från en liten citron
0,5 msk färskpressad citronjuice
en nypa havssalt

Mixa havre i en matberedare, tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa tills allt är blandat väl (tills inga stora bitar av citronskal är kvar). Det bör bli fina smular och om massan är för smulig för att bilda en deg, kan 1-2 tsk vatten tillsättas.

Lägg degen i en plastpåse och forma till en avlång korv. Bryt av bitar och rulla till mini bollar. Förvara i rumstemperatur i några dagar, eller i kylen ett par veckor. Bollarna blir godast att äta dagen efter då de fått gosa till sig lite.

English
Lemon Cookie Dough Bites (makes 10-12 bites)
6 tbsp quick oats or gluten-free quick oats
1 dl (1/2 american cup) nuts of choice (I used cashews, walnuts and almonds)
1 dl (1/2 american cup) dried figs (dates works as well)
1 tbsp shredded coconut
0,5 tsp organic vanilla powder or 1/4 tsp pure vanilla extract
lemon zest from a small lemon
0,5 tbsp fresh squeezed lemon juice
a pinch of sea salt

Process the oats in a food processor, then add all other ingredients and process very well (process until no big pieces of lemon zest remain). It should form fine crumbles. If it’s too crumbly to form a dough, you can add 1-2 tsp water and process again.

Transfer the crumbles into a plastic bag and form into an oval "sausage". Break off pieces and roll into mini balls. Store at room temperature for a few days or in the fridge for a few weeks. The bites taste best the day after they are made.

9 comments:

  1. Vad gott det låter! Kanske ska testa sådana med bovete istället! :)
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Men mums, så gott det låter! Lite nyttigare kokosgottisar gjorde vi för ett tag sedan och de blev ju goda. Men citron är ju en av våra favoritsmaker så när du beskriver dom så frestande så är det nästan tvungen att prova göra dessa.

    Nu är det inte många dagar kvar tills vi ses igen, som vi har längtat! Ska verkligen bli kul att få träffas igen,
    kramar till dej

    ReplyDelete
  3. Yum, citron är så gott i bakverk! Kram och ha en fin start på veckan.

    ReplyDelete
  4. Åh, det är så gott med den där typen av bollar. Och jag som älskar citron. Det får hamna på att-prova-listan :) Kram och fin måndag till dig.

    ReplyDelete
  5. Fräscht och vårligt med citron i. Gillar att det inte är några "konstiga" ingredienser, det mesta har vi nog hemma i skafferiet. Låter som något vi bör testa.
    Kramizar!

    ReplyDelete
  6. Låter himmelskt gott! Mums! Brukar göra frukt- och nötbollar, fast med chokladsmak :)

    ReplyDelete
  7. Det är mycket citron i kakor nu. Kanske för att det känns fräscht och friskt. Kram!

    ReplyDelete
  8. Din blogg är rena himmelriket! Gjorde dessa bollar precis, dem blev helt underbara! Såå galet goda verkligen... Tack för att du delar med dig av dina recept, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så roligt att du gjorde dom och tack för dina fina ord, de värmer :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...