Tuesday, May 13, 2014

Cashew Korma Stew

Jag älskar att experimentera med mat! Ja, det har ni nog redan förstått vid det här laget. Att få fixa och dona i köket gör mig oerhört lycklig... jag gillar förberedelserna men även själva fasen där jag kan smaka mig fram till goda resultat. Denna gryta är hellyckad, om ni gillar smakrika grytor det vill säga. Ni som har testat mina tidigare indiska grytor kommer att älska denna! Tycker ni inte om/tål inte cashewnötter så skippa dom helt... smaken blir förstås inte densamma då det är basen i den här grytan men den kan säkert bli smakrik ändå. Hoppas ni njuter lika mycket som vår familj gjorde, smaklig måltid!

I love experimenting with food! I think you have noticed it by now. To just be in the kitchen doing my thing makes me so happy... I love the preprations but also the phase itself where I can taste myself to lovely results. This stew is fantastic, if you like tasty stews that is. If you've tried my earlier Indian stews you will love this too! Of course, if you don't like/are allergic to cashews you may omit them... obviously the taste will not be the same since the base of the stew is cashews but I think it may be tasty anyway. Hope you will enjoy as much as our family did, bon appétit!

Indisk Cashew Kormagryta
1 msk olja
1 lök, hackad
1 msk färsk ingefära, finhackad
2 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
2 vitlöksklyftor, finhackade
2,5 dl vatten
1/2 dl rostade cashewnötter, mixade/malda
2 tomater, hackade
1 liten squash/zucchini, riven
1 röd paprika, skuren i strimlor
2 msk tomatpuré
chilipulver eller färsk chili finskuren (Valfritt men det blir gott!)
salt, smaka av med
250g fast tofu/halloumi/paneer, skuren i kuber eller quorn/soyabitar om du föredrar det

Hetta upp olja i en panna/gryta på medelvärme. Tillsättt lök och stek tills den är gyllene, ca 7 min. Rör om lite då och då. Tillsätt därefter ingefära, koriander, garam masala och vitlök. Stek ytterligare i 2 minuter under omrörning.
Tillsätt vatten, cashewnötter, tomater, squash/zucchini, paprika, tomatpuré, lite salt, ev chili och tofu/halloumi/paneer/quorn/soya bitar. Koka upp, lägg på locket och sänk värmen. Låt det småputtra i 8-10 minuter.

Servera gärna med en klick crème fraiche/turkisk eller grekisk yoghurt/sour supreme samt basmatiris, naan eller chapati. Smaklig måltid!

English
Cashew Korma Stew
1 tbsp oil
1 onion, chopped
1 tbsp minced peeled fresh ginger
2 tsp ground coriander
2 tsp garam masala
2 garlic cloves, minced
2,5 dl (1 cup) water
1/2 dl  (1/4 cup) dry-roasted cashews, grinded
2 tomatoes, chopped
1 small squash/zucchini, shredded
1 red bell pepper/capsicum, cut in pieces
2 tbsp tomato puree (Britain)/tomato paste (the US)
chili powder or fresh chili cut in tiny pieces (Optional but it is tasty!)
250g firm tofu, drained and cut into cubes or soy chunks or paneer/halloumi cheese, cut in cubes
salt, to taste

Heat oil in a pan over medium heat. Add the onion; cook 7 minutes or until tender, stirring frequently. Add ginger, coriander, garam masala and garlic; cook 2 minutes, stirring frequently.
Add water, cashews, tomato, squash/zucchini, bell pepper/capsicum, tomato puree/paste, salt, chili (if you like) and the tofu/soy chunks/halloumi cheese. Bring to a boil; cover, reduce heat, and let it simmer for 8 to 10 minutes.

Top the stew with sour supreme/creme fraiche/yogurt if you wish and serve with basmati rice, naan or chapati. Enjoy your meal!

13 comments:

  1. Så gott det låter. Korma är en av mina favoriter. Gärna med kyckling:) Spar receptet och testar snart!

    ReplyDelete
  2. Visst är det härligt att rota runt i köket och experimentera, hacka, mala, skära osv, ren och skär meditation om du frågar oss!
    Grytan har ju bara smaker som vi gillar så den är vi helt säkra på att vi kommer att njut av;)

    Kramar till dej

    ReplyDelete
  3. Ja, tack, jag beställer fyra lådor indisk experimentmat, det låter fantastiskt gott!

    ReplyDelete
  4. Nu var det ett bra tag sedan jag åt indisk mat, ändring! Ser hur gott ut som helst :)

    ReplyDelete
  5. Jag provade den igår och oj så gott! Älskar indisk mat. Tack för en bra blogg :)

    ReplyDelete
  6. Bokmärker och lagar snarast!

    ReplyDelete
  7. Åh, jag älskar cashewnötter! Hos oss blir det indiskt i helgen. Jag har dock inte bestämt vad ännu, men något med kyckling. Kram - ha en fin fredag!

    ReplyDelete
  8. Jag bokmärker också! Ska helt klart testas! Kram på dig.

    ReplyDelete
  9. Låter underbart! Garam masala vart hittar man det? Emelie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, det finns i vanliga matbutiker bland kryddorna. :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...