Saturday, January 7, 2012

Chapatibröd

Chapati, roti eller som vi kallar det rotli är ett ojäst tunnbröd som används som tillbehör till indiska grytor (shaak). I Gujarat äts det så gott som varje dag (kan jämföras med potatis i Sverige som också äts mycket som tillbehör till vardagsrätter).

Bestick används ej utan man skopar upp shaak direkt med sin rotli!


Speciella chapatikavlar och chapati "bakbräda" används vid kavlingen av chapati.
Bildkälla

Chapati (ca 25-30 st)
10 dl mjöl (se nedan för olika kombinationer)
1 tsk salt
0,75 dl olja (ex rapsolja)
ca 3-4 dl vatten
smör eller ghee (skirat smör)

Mjöl, variant 1

10 dl Chapati atta (Chapatimjöl, köps i välsorterade asiatiska butiker främst i storstäderna i Sverige eller när man åker för att food shoppa i London.

Mjöl, variant 2

8 dl rågsikt
2 dl vetekli

Mjöl, variant 3
7 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Mjölet går att variera en hel del, variant 2 är lite nyttigare "fullkornsvariant" med vetekli i som jag tycker är en utmärkt omväxling.

Gör så här
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt olja och knåda in den jämnt i mjölet. Koka upp vatten och tillsätt lite i taget med en slev. Mängden vatten varierar så prova dig fram. Degen ska vara relativt hård och klibbfri. Knåda degen smidig med händerna. Låt degen vila en liten stund ca 15-20 min.

Gör rundlar (i storlek som en pingisboll). Platta ut bollen, doppa i lite mjöl och kavla ut till runda plattor ca 10 cm i diameter och några mm tjocka. Mjöla väl under kavlingen. Bakas i torr och het stekpanna.

Lägg i chapatin och vänd när små bubblor uppstår (efter ca 10-20 sekunder), låt den stekas lite längre på sida 2 och sedan vänd tillbaka till sida 1 igen och tryck försiktigt på chapatin med stekspaden. Den ska nu svälla en aning. Har du tur nu så kan den bli rund som en boll!

(När jag var liten tävlade jag ofta med min mamma om vem som först fick en rund boll. Mamma vann alltid förutom en enda gång och då var jag SÅ stolt och lite mallig må ni tro! ;)

Grädda varje chapati sammanlagt 1-2 minuter på medelstark värme. Ta av från plattan och bre på smör/ghee direkt. Bröden smakar bäst färska. Linda in dem i en bakduk om de inte ska ätas genast.

Receptet kommer från fina mamma och några hundra miljoner indiska husmödrar!

18 comments:

  1. Jag älskar Indisk mat. Tyvärr har vi ingen restaurang någonstans ens i närheten av där jag bor. Utanför Palma på Mallorca, där vi varit två somrar, finns ett jättebra ställe. Mmm, mina favoriter är alla gräddiga tikka-och kormarätter. Naanbröd och raita. Åh, nu vill jag ha NU!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. Malin, du kommer att älska min blogg här i några veckor. Jag har indiskt tema fram till 26:e januari! :)

    ReplyDelete
  3. Vad roligt med fler indiska rätter! Ska du göra biriyani? Det tycker jag är gott. Och samosas också!

    ReplyDelete
  4. Frostrosor, biryani kommer! Jag tar först bröd, tillbehör mm sedan blir det huvudrätter och sist några olika efterrätter är tanken! Samosas har jag inte tänkt att göra men jag kanske ändrar mig, vem vet! :)

    ReplyDelete
  5. Chapati som är så gott! Jag ser fram emot alla dina indiska recept :) Kram

    ReplyDelete
  6. Åhh spännande! Du är ju bara sååå grymt duktig och inspirerande =)
    Kram på söta!

    ReplyDelete
  7. Ska bli riktigt kul att följa månaden och det Indiska temat, du ser vi hänger på även om "vissa"inte gillar Indiskt:) Men, som du skrev, vitlök o ingefära funkar alldeles utmärkt!

    Ha en fortsatt fin helg.

    ReplyDelete
  8. Åhh vad spännade med indiskt tema!

    Jag ser fram emot denna fler spännade recept :)

    ReplyDelete
  9. Vad duktig du är! I trinidad & Tobago äter man gärna "buss up shut", eller paratha roti som det också heter, det kan du gärna få lära mig att göra!! :-)

    ReplyDelete
  10. Indiskt tema låter ju toppen, jag ÄLSKAR all inspiration du kommer med till oss stackars förvirrade själar som än så länge inte ätit särskilt mycket indiskt i våra dagar ;) Jag har ännu inte provat hingkryddan, den står hemma i Växjö medan jag är hos föräldrarna, men så fort jag kommer åt ska den smakas på! Vad härligt med lite barndomsminnen, låter riktigt mysigt :) Och nu vet jag ju att det är skillnad på chapati och naanbröd - yay!

    ReplyDelete
  11. Så roligt att du har en indisk månad! Älskar verkligen indisk mat och saknar en bra restaurang här i stan :) Har du möjligtvis något bra recept på en Palak Paneer? Skulle vara så kul att lära sig laga det hemma :D
    Hoppas du får en skön söndag! Kramar

    ReplyDelete
  12. Härligt Mårtenssons :)
    Kul Slickepotten.
    Moma, paratha kommer snart på bloggen!
    Alex, snart får du använda hingkryddan ;)
    Eleonore, Palak paneer kommer också, håll ut kram.

    ReplyDelete
  13. Åh, jag har ätit nygräddade chapati med smör på en gång för länge sen och det var så gott så jag trodde jag skulle dö!!

    Kram Ann – Tänk om jag ändå hade en blogg…

    ReplyDelete
  14. du likades med din fina roti
    bilden har blivit jätte bra
    kram mamma

    ReplyDelete
  15. Så underbart Ann, kram!

    Tack fina goa mamma, kram!

    ReplyDelete
  16. Härligt med recept som finns i familjen, fulla av fina minnen. Har många från all bakning med min mamma. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...