Saturday, September 17, 2011

Ljuvlig äppelkaka

Hösten är verkligen de svenska äpplenas tid. Har testat ett helt nytt recept när det gäller äppelkaka, måste säga att detta var mycket gott. Tror det är saffranet och mandelmassans förtjänst! Kakan blir minst lika god att baka utan saffran (om man av någon anledning inte vill ha det i).

Ljuvlig äppelkaka (ca 10-12 bitar)
1/2 kuvert saffran (0,5 g)
75 g smör
2 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
3 äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.

Stöt saffranet fint med 1 tsk strösocker och hetta upp det tillsammans med smöret. På detta vis utvecklas saffranets smaker än mer.

Vispa ägg och socker pösigt i en skål. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa i en annan skål. Rör ner  den torra blandningen i äggsmeten och häll i saffranet och smöret i smeten. Häll smeten i formen.

Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten.

Grädda på nedersta falsen ca 45 min. Prova med sticka, känn att stickan är torr.

Servera äppelkakan med en klick vaniljvisp eller vaniljglass, enjoy!

6 comments:

  1. Nej vad spännande med saffran i äppelkakan, det har jag aldrig provat! Kul med lite ovanliga recept ibland =D

    ReplyDelete
  2. Alexandra, det blev riktigt smarrigt med just kombinationen saffran och mandelmassa! Alltid roligt att testa nya recept :)

    ReplyDelete
  3. Ooh, vad gott det både ser ut o låter =)

    ReplyDelete
  4. Tack Nellie, det var det absolut! Rekommenderar receptet varmt :)

    ReplyDelete
  5. Den där ska jag absolut prova! Man blir lite trött på alla smulpajer såhär i äppletider, kul med något annat!

    ReplyDelete
  6. Maria, om du vill ha en annorlunda äppelkaka ska du absolut prova denna!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...