Vem minns inte barndomens chokladbollar som rullades i kokosflingor och åts efter skolan? En period minns jag att denna procedur återkom ofta. Powerbollar är mycket nyttigare än vanliga chokladbollar eftersom de innehåller dadlar och nötter. Visste du att dadlar innehåller låg fetthalt? Dadlar är fullspäckade med vitaminer, mineraler, proteiner och dessutom så främjar dadlar matsmältningen i kroppen. Helt färska dadlar plockade direkt från palmen är riktigt riktigt gott att äta tycker jag. En av mina absoluta favoritfrukter när jag hälsar på släkten i Indien. De färska dadlar (läs nästan halvtorkade) som finns att köpa i matbutikerna är inte lika goda tycker jag men i detta receptet passar de perfekt. |
||
|
||
Powerbollar eller nyttiga raw food chokladbollar med dadlar och nötter (ca 15-20 bollar) 200 g färska, urkärnade dadlar (ca 14 st) 2 dl nötter, mixade (Jag tog 1 dl cashewnötter och 1 dl mandlar.) 2 msk kakao 0,5-1 tsk chiafrön (kan uteslutas men är ett riktigt nyttigt alternativ) Sesamfrö eller kokosflingor att rulla bollarna i Mixa alla ingredienser förutom sesamfrön/kokosflingor till en slät smet. Forma bollar och rulla i sesamfrö/kokosflingor. Förvara i kylskåp. Äts med fördel dagen efter för en ännu godare smak. Tips! Vill du inte ha de som raw food så testa gärna att ha 1-2 msk espresso eller starkt kaffe i. Min man som älskar kaffe tyckte det blev jättegott! Mmmm, njut! Power balls or raw chocolate balls with dates and nuts (about 15-20 balls) 200 g pitted dates (about 14 pieces) 2 dl nuts, mixed (I took 1 dl cashews and 1 dl almonds.) 2 tbsp cocoa 0,5-1 tsp chia seeds (optional but it's good and healthy) Sesame or shredded coconut to roll balls in Mix all ingredients except sesame/shredded coconut until smooth. Shape to balls and roll in sesame/shredded coconut. Store in the refrigerator. If you can, preferably wait one day for an even better taste. Tip! Mix 1-2 tbsp espresso or strong coffee. For those who loves coffe this will be yummy. Mmmm, enjoy lots! |
Sunday, November 18, 2012
Powerbollar, nyttigare alternativ till vanliga chokladbollar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ja, de här är en favorit hemma hos oss! Jag har gjort lite olika varianter på dessa, så goda! Kram och ha en fin fortsatt söndag!
ReplyDeleteSkulle vara jättespännande att få se de olika varianterna men de kanske redan finns på din blogg? Ska kika in där :)
DeleteMums!!
ReplyDeleteJo tack, chokladbollar har vi väl satt i oss en och annan genom åren - och gör gärna fortfarande:)
ReplyDeleteFärska dadlar direkt från palmen låter oerhört frestande, även om dadlar inte direkt är någon favoritvara annars i vårt kök. Lite för söta i smaken, men som ingrediens på t.ex detta sättet är de så mycket godare!
Ha en fin vecka,
kramar
Jag har fått dadelnoja på sistone... de är söta men ändå ack så goda...
Deleteraw bollar,ska oxå testa på de så fort ja hittar raw kakao.
ReplyDeletelåter så sjukt gott och bra ide och rulla i sesam,mumma
Ja sesam är ju också nyttigt med mycket järn i har jag för mig.
DeleteTack för länken, och så roligt att du testade receptet! Färska dadlar måste ju vara hur gott som helst, skulle vara roligt att smaka någon gång.
ReplyDeleteVilket kanonrecept Tove, tack för det. Får du chansen så smaka färska dadlar, supergott!
DeleteVisst har man satt i sig en och annan chokladboll ;) Har även testat några nyttigare varianter på senare tid, riktigt gott det också faktiskt! Plus att man kan äta fler ;)
ReplyDeleteHoppas din helg varit bra! :)
Precis, the more the merrier!
Deletejag har gått runt och varit sugen på chokladbollar i flera veckor nu, eller snarare år kanske ;) varje gång jag känner doften av kaffe så blir jag sugen på det faktiskt, haha.
ReplyDeleteHaha ;)
DeleteHar tänkt göra sådana sedan Åsa bjöd mig på sådana första gången vi träffades men det har aldrig blivit av. Snart så :=) Hoppas du har haft en riktigt fin helg!
ReplyDeleteHoppas på mycket snart då :)
DeleteGjort liknande med cashewnötter och fikon. Så gott och lite nyttigare! Rulla i sesamfrön var nytt. Låter gott!
ReplyDeleteJa, fikon köpte jag också hem men det gör jag en annan gång :)
DeleteHar gjort några liknande, vilka jag tyckte jättemycket om.
ReplyDeleteTack för dina fina ord om min butik! <3
Kram kram
Klart butiken ska ha några varma ord också =)
DeleteDet låter gott och spännande, jag skulle säkert gilla dem frågan är om de går hem hos barnen. Antar att det bara finns ett sätt att ta reda på det, att testa receptet ;).
ReplyDeleteHa det bra Kram
Testa utan kaffe så tror jag de går hem hos kidsen...
DeleteMums dessa måste jag göra någongång fina rara Amy: ) kram Sofia
ReplyDeleteDet tycker jag, kram fina!
DeleteVilken fin bild du har till dessa små godingar! Ge mig ett par såna små godingar! jag är galen i dadlar:) Kram
ReplyDeleteVarsågod Helena, här kommer de! ;)
DeleteJag har gjort liknande och de är verkligen goda. De äts med gott samvete också. Dadlar är ingen favorit annars men så här smakar de mums! Kram!
ReplyDeleteSå här blir dadlarna perfekta!
DeleteSpännande med färsk-färska dadlar! Dadlar ('färska' = Medjool-liknande från kyldisken) är något jag verkligen lärt mig uppskatta på senare år. Tidigare var de mest julgodis som inte var lika spännande som andra onyttigare sötsaker på julbordet, men sen blev jag intresserad av raw food och de fick en helt ny innebörd. Jättegoda som sötning i rawbakverk. Älskar också att äta dem som de är när man hittar fina Deglet Nour, Medjoool och liknande. Kan tänka att riktigt färska och direkt från palmen är en helt annan sak. Hoppas få smaka nån gång!
ReplyDeleteDin sida är verkligen en stor inspiration till raw food Cecilia, jag kommer göra några av dina recept var så säker! :)
DeleteEn nyttighet som jag tror jag skulle gilla mer än själva orginalet:)
ReplyDeleteTesta så får du se... :)
DeleteLåter som ett bra mellis när blodsockret da(d)lar :-)
ReplyDeleteChokladbollarna (som kallades något annat när jag brukade göra dem) blev sällan färdiga bollar. Smeten försvann på något konstigt sätt under tiden som jag lagade till det :-)
Så vitsig du var Lotta! Me like det vet du ;)
DeleteJag vet, det kallades något annat när jag var liten också men jag har strikt försökt lära mina barn att inte säga det ordet så vi säger chokladbollar i vårt hem :)
Det är klart att alldeles färska dadlar, plockade direkt från palmen, är oslagbara. Kruxet med de färska i affären är väl att de oftast ligger helt öppet, och därför lätt torkar ut. Men jag brukar köpa färska dadlar i pappask med en innerförpackning i plast, de tycker jag är riktigt goda. Har bl a hittat dem på Hemköp. Dina bollar ser jättegoda ut!
ReplyDeleteSant Kjersti. Jag köper inte de som ligger helt öppet utan gör som dig köper de i kartong som har lite skydd om sig.
DeleteSuper spännande! Ser mumsigt ut!
ReplyDeleteTackar!
DeleteHar i stort sett samma recept. Jättegoda blir de. :-)
ReplyDeleteJa, de var verkligen goda. Maken vill ha mer kaffe nästa gång, tror jag ska göra två olika varianter för jag gillade när de hade lite kaffe i sig (är som sagt ingen kaffemänniska).
DeleteVilka godbitar! Älskar sådana recept :)
ReplyDeleteJa, det är så gott!
DeleteHej! Kan man skippa dadlarna? Eller blir konstestensen fel då? kram
ReplyDeleteJag tror inte det blir bra att bara skippa dadlarna men kan du istället testa med ex torkade fikon eller aprikos? Tror det blir gott om du gillar något av det. Berätta vad du använde om du gjorde dom! :)
DeleteHej! Måste bara fråga om du har koll på kalorierna i dessa dadlar? Blir inte riktigt klok på om det är färska eller torkade man ska gå på?
ReplyDeleteHej Malin, nej tyvärr jag räknar inte kalorier så jag har inte någon koll alls. Färska dadlar är ju direkt plockade (gula) från palmen så de finns sällan att köpa i Sverige. Här kallas ju färska för de torkade bruna så det är dom som jag menar i det här receptet. :)
Delete