Sunday, November 18, 2012

Powerbollar, nyttigare alternativ till vanliga chokladbollar

Vem minns inte barndomens chokladbollar som rullades i kokosflingor och åts efter skolan? En period minns jag att denna procedur återkom ofta. Powerbollar är mycket nyttigare än vanliga chokladbollar eftersom de innehåller dadlar och nötter. Visste du att dadlar innehåller låg fetthalt? Dadlar är fullspäckade med vitaminer, mineraler, proteiner och dessutom så främjar dadlar matsmältningen i kroppen.

Helt färska dadlar plockade direkt från palmen är riktigt riktigt gott att äta tycker jag. En av mina absoluta favoritfrukter när jag hälsar på släkten i Indien. De färska dadlar (läs nästan halvtorkade) som finns att köpa i matbutikerna är inte lika goda tycker jag men i detta receptet passar de perfekt.

Receptet har jag hittat inne hos Tove som dessutom kvalificerar sig inom kategorin raw food. Raw food-trenden är inget jag ägnat så mycket tid åt men om det blir så här gott får jag nog tänka om!
Powerbollar eller nyttiga raw food chokladbollar med dadlar och nötter (ca 15-20 bollar)
200 g färska, urkärnade dadlar (ca 14 st)
2 dl nötter, mixade (Jag tog 1 dl cashewnötter och 1 dl mandlar.)
2 msk kakao
0,5-1 tsk chiafrön (kan uteslutas men är ett riktigt nyttigt alternativ)
Sesamfrö eller kokosflingor att rulla bollarna i

Mixa alla ingredienser förutom sesamfrön/kokosflingor till en slät smet. Forma bollar och rulla i sesamfrö/kokosflingor. Förvara i kylskåp. Äts med fördel dagen efter för en ännu godare smak.

Tips! Vill du inte ha de som raw food så testa gärna att ha 1-2 msk espresso eller starkt kaffe i. Min man som älskar kaffe tyckte det blev jättegott!

Mmmm, njut!

Power balls or raw chocolate balls with dates and nuts (about 15-20 balls)
200 g pitted dates (about 14 pieces)
2 dl nuts, mixed (I took 1 dl cashews and 1 dl almonds.)

2 tbsp cocoa
0,5-1 tsp chia seeds (optional but it's good and healthy)
Sesame or shredded coconut to roll balls in

Mix all ingredients except sesame/shredded coconut until smooth. Shape to balls and roll in sesame/shredded coconut. Store in the refrigerator. If you can, preferably wait one day for an even better taste.

Tip!
Mix 1-2 tbsp espresso or strong coffee. For those who loves coffe this will be yummy.

Mmmm, enjoy lots!

46 comments:

  1. Ja, de här är en favorit hemma hos oss! Jag har gjort lite olika varianter på dessa, så goda! Kram och ha en fin fortsatt söndag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skulle vara jättespännande att få se de olika varianterna men de kanske redan finns på din blogg? Ska kika in där :)

      Delete
  2. Jo tack, chokladbollar har vi väl satt i oss en och annan genom åren - och gör gärna fortfarande:)
    Färska dadlar direkt från palmen låter oerhört frestande, även om dadlar inte direkt är någon favoritvara annars i vårt kök. Lite för söta i smaken, men som ingrediens på t.ex detta sättet är de så mycket godare!

    Ha en fin vecka,
    kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har fått dadelnoja på sistone... de är söta men ändå ack så goda...

      Delete
  3. raw bollar,ska oxå testa på de så fort ja hittar raw kakao.
    låter så sjukt gott och bra ide och rulla i sesam,mumma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sesam är ju också nyttigt med mycket järn i har jag för mig.

      Delete
  4. Tack för länken, och så roligt att du testade receptet! Färska dadlar måste ju vara hur gott som helst, skulle vara roligt att smaka någon gång.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vilket kanonrecept Tove, tack för det. Får du chansen så smaka färska dadlar, supergott!

      Delete
  5. Visst har man satt i sig en och annan chokladboll ;) Har även testat några nyttigare varianter på senare tid, riktigt gott det också faktiskt! Plus att man kan äta fler ;)

    Hoppas din helg varit bra! :)

    ReplyDelete
  6. jag har gått runt och varit sugen på chokladbollar i flera veckor nu, eller snarare år kanske ;) varje gång jag känner doften av kaffe så blir jag sugen på det faktiskt, haha.

    ReplyDelete
  7. Har tänkt göra sådana sedan Åsa bjöd mig på sådana första gången vi träffades men det har aldrig blivit av. Snart så :=) Hoppas du har haft en riktigt fin helg!

    ReplyDelete
  8. Gjort liknande med cashewnötter och fikon. Så gott och lite nyttigare! Rulla i sesamfrön var nytt. Låter gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, fikon köpte jag också hem men det gör jag en annan gång :)

      Delete
  9. Har gjort några liknande, vilka jag tyckte jättemycket om.

    Tack för dina fina ord om min butik! <3

    Kram kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klart butiken ska ha några varma ord också =)

      Delete
  10. Det låter gott och spännande, jag skulle säkert gilla dem frågan är om de går hem hos barnen. Antar att det bara finns ett sätt att ta reda på det, att testa receptet ;).
    Ha det bra Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Testa utan kaffe så tror jag de går hem hos kidsen...

      Delete
  11. Mums dessa måste jag göra någongång fina rara Amy: ) kram Sofia

    ReplyDelete
  12. Vilken fin bild du har till dessa små godingar! Ge mig ett par såna små godingar! jag är galen i dadlar:) Kram

    ReplyDelete
  13. Jag har gjort liknande och de är verkligen goda. De äts med gott samvete också. Dadlar är ingen favorit annars men så här smakar de mums! Kram!

    ReplyDelete
  14. Spännande med färsk-färska dadlar! Dadlar ('färska' = Medjool-liknande från kyldisken) är något jag verkligen lärt mig uppskatta på senare år. Tidigare var de mest julgodis som inte var lika spännande som andra onyttigare sötsaker på julbordet, men sen blev jag intresserad av raw food och de fick en helt ny innebörd. Jättegoda som sötning i rawbakverk. Älskar också att äta dem som de är när man hittar fina Deglet Nour, Medjoool och liknande. Kan tänka att riktigt färska och direkt från palmen är en helt annan sak. Hoppas få smaka nån gång!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din sida är verkligen en stor inspiration till raw food Cecilia, jag kommer göra några av dina recept var så säker! :)

      Delete
  15. En nyttighet som jag tror jag skulle gilla mer än själva orginalet:)

    ReplyDelete
  16. Låter som ett bra mellis när blodsockret da(d)lar :-)

    Chokladbollarna (som kallades något annat när jag brukade göra dem) blev sällan färdiga bollar. Smeten försvann på något konstigt sätt under tiden som jag lagade till det :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så vitsig du var Lotta! Me like det vet du ;)

      Jag vet, det kallades något annat när jag var liten också men jag har strikt försökt lära mina barn att inte säga det ordet så vi säger chokladbollar i vårt hem :)

      Delete
  17. Det är klart att alldeles färska dadlar, plockade direkt från palmen, är oslagbara. Kruxet med de färska i affären är väl att de oftast ligger helt öppet, och därför lätt torkar ut. Men jag brukar köpa färska dadlar i pappask med en innerförpackning i plast, de tycker jag är riktigt goda. Har bl a hittat dem på Hemköp. Dina bollar ser jättegoda ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sant Kjersti. Jag köper inte de som ligger helt öppet utan gör som dig köper de i kartong som har lite skydd om sig.

      Delete
  18. Har i stort sett samma recept. Jättegoda blir de. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de var verkligen goda. Maken vill ha mer kaffe nästa gång, tror jag ska göra två olika varianter för jag gillade när de hade lite kaffe i sig (är som sagt ingen kaffemänniska).

      Delete
  19. Hej! Kan man skippa dadlarna? Eller blir konstestensen fel då? kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tror inte det blir bra att bara skippa dadlarna men kan du istället testa med ex torkade fikon eller aprikos? Tror det blir gott om du gillar något av det. Berätta vad du använde om du gjorde dom! :)

      Delete
  20. Hej! Måste bara fråga om du har koll på kalorierna i dessa dadlar? Blir inte riktigt klok på om det är färska eller torkade man ska gå på?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Malin, nej tyvärr jag räknar inte kalorier så jag har inte någon koll alls. Färska dadlar är ju direkt plockade (gula) från palmen så de finns sällan att köpa i Sverige. Här kallas ju färska för de torkade bruna så det är dom som jag menar i det här receptet. :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...