Monday, February 11, 2013

Kokosnöts dahl

Den kommande veckan är det min tur att vara inspiratör för projektet Vegetarian For A Year. Jag har nämnt detta projekt tidigare och tanken är att de som vill äta vegetariskt/veganskt ska peppas, inspireras och även kunna ställa frågor till samtliga inom gruppen. Jag har inte varit så aktiv på sistone men nu är det min tur att visa lite av min vegetariska kokkonst.

Idag bjuder jag på en härligt krämig dahl (stavas även dhal, daal eller dal). Dahl är en indisk gryta som brukar innehålla linser, kikärtor eller bönor. Jag har försökt mig på en food fusion mellan indiskt och thailändskt i den här rätten; kokosmjölk, kryddor, linser och den krispiga lök toppingen med smak av lagerblad...  enjoy lots!


Kokosnöts dal (4-6 portioner)
2,5 dl röda linser
1 burk kokosnötsmjölk (400 ml)
2 tomater, skurna i bitar
1 tsk gurkmeja
1 grön långsmal chili, finhackad (för mindre hetta kärna ur och ta bort den vita väggen inuti chilin)
2 lökar, en finhackad och den andra skivad
ca 3 dl vatten
1 tsk svarta senapsfrön
2-3 lagerblad
2 msk olja
salt, smaka av med

Blanda linser, kokosmjölk, tomater, gurkmeja, chili, finhackad lök, vatten och lite salt i en kastrull. Låt koka i ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av och tillsätt ev mer salt.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek den skivade löken, lagerblad och senapsfrön tills löken är krispig. Strö lökblandningen över kokosnötsdahlen och servera med naan, chapati eller basmatiris.

Njut av den krämiga dhalen!

13 comments:

  1. Dahl är nog den indiska maträtten som jag gjort flest gånger, och jag älskar den! Hälsosamt dessutom!

    ReplyDelete
  2. Låter otroligt gott och smakrikt.
    men bland de få saker jag har svårt för är just linser och bönor ( som är kokta)
    men allt det andra kunde bli en himla god gryta i min smak i alla fall :)

    Lena från make a head food

    ReplyDelete
  3. Ja tack, det låter jättegott! Om man bara kunde få övriga familjen att godta en vegetarisk måltid och med linser... ;) Nej, det får nog bli en lunchrätt till mig själv någon dag. Kram

    ReplyDelete
  4. Fränt med senapsfrö i dahl dal eller daal ;) aldrig tänkt på att man faktiskt kan göra annat än att lägga in gurka med senapsfrö. Tack för det tipset!

    ReplyDelete
  5. Det kommer du säkert att fixa bra att tipsa om vegetarisk god mat denna veckan, och alla andra veckor också för den delen!

    Indiskt och thailändskt tillsammans låter mumma!
    Kram

    ReplyDelete
  6. Så gott! Lagerblad är ju perfekt att använfa i olika grytor! Används väldigt flitigt i rysk matlagning! :)
    Ha en toppen dag!
    kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  7. Vilken härlig rätt! Och den där löken på toppen, ser så gott ut!

    Kul projekt för dig att vara med i som är så duktig och flitig på vegetarisk mat!

    Kram!

    ReplyDelete
  8. Grymt med food fusion mellan Indien och Thailand

    ReplyDelete
  9. Just löken på toppen låter toppen i mina öron! Ser kanongott ut som vanligt :)

    ReplyDelete
  10. Ser både vackert och gott ut! Kram på dig! :-)

    ReplyDelete
  11. Ser hur gott ut som helst finis! kram Sofia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...