Den kommande veckan är det min tur att vara inspiratör för projektet Vegetarian For A Year. Jag har nämnt detta projekt tidigare och tanken är att de som vill äta vegetariskt/veganskt ska peppas, inspireras och även kunna ställa frågor till samtliga inom gruppen. Jag har inte varit så aktiv på sistone men nu är det min tur att visa lite av min vegetariska kokkonst. Idag bjuder jag på en härligt krämig dahl (stavas även dhal, daal eller dal). Dahl är en indisk gryta som brukar innehålla linser, kikärtor eller bönor. Jag har försökt mig på en food fusion mellan indiskt och thailändskt i den här rätten; kokosmjölk, kryddor, linser och den krispiga lök toppingen med smak av lagerblad... enjoy lots! |
|
Kokosnöts dal (4-6 portioner) 2,5 dl röda linser 1 burk kokosnötsmjölk (400 ml) 2 tomater, skurna i bitar 1 tsk gurkmeja 1 grön långsmal chili, finhackad (för mindre hetta kärna ur och ta bort den vita väggen inuti chilin) 2 lökar, en finhackad och den andra skivad ca 3 dl vatten 1 tsk svarta senapsfrön 2-3 lagerblad 2 msk olja salt, smaka av med Blanda linser, kokosmjölk, tomater, gurkmeja, chili, finhackad lök, vatten och lite salt i en kastrull. Låt koka i ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av och tillsätt ev mer salt. Hetta upp olja i en stekpanna och stek den skivade löken, lagerblad och senapsfrön tills löken är krispig. Strö lökblandningen över kokosnötsdahlen och servera med naan, chapati eller basmatiris. Njut av den krämiga dhalen! |
Monday, February 11, 2013
Kokosnöts dahl
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Dahl är nog den indiska maträtten som jag gjort flest gånger, och jag älskar den! Hälsosamt dessutom!
ReplyDeleteLåter otroligt gott och smakrikt.
ReplyDeletemen bland de få saker jag har svårt för är just linser och bönor ( som är kokta)
men allt det andra kunde bli en himla god gryta i min smak i alla fall :)
Lena från make a head food
Ja tack, det låter jättegott! Om man bara kunde få övriga familjen att godta en vegetarisk måltid och med linser... ;) Nej, det får nog bli en lunchrätt till mig själv någon dag. Kram
ReplyDeleteFränt med senapsfrö i dahl dal eller daal ;) aldrig tänkt på att man faktiskt kan göra annat än att lägga in gurka med senapsfrö. Tack för det tipset!
ReplyDeleteDet kommer du säkert att fixa bra att tipsa om vegetarisk god mat denna veckan, och alla andra veckor också för den delen!
ReplyDeleteIndiskt och thailändskt tillsammans låter mumma!
Kram
Vad gott det låter! Kram
ReplyDeleteSå gott! Lagerblad är ju perfekt att använfa i olika grytor! Används väldigt flitigt i rysk matlagning! :)
ReplyDeleteHa en toppen dag!
kramar!
//Lana
Vilken härlig rätt! Och den där löken på toppen, ser så gott ut!
ReplyDeleteKul projekt för dig att vara med i som är så duktig och flitig på vegetarisk mat!
Kram!
Grymt med food fusion mellan Indien och Thailand
ReplyDeleteJust löken på toppen låter toppen i mina öron! Ser kanongott ut som vanligt :)
ReplyDeleteSer både vackert och gott ut! Kram på dig! :-)
ReplyDeleteSer alldeles ljuvligt ut! Kram!
ReplyDeleteSer hur gott ut som helst finis! kram Sofia
ReplyDelete