Thursday, February 28, 2013

Tacosoppa

Har ni testat tacosoppa någon gång? Fredagsmys med traditionella tacos i all ära men vill man variera sig kan jag varmt rekommendera den här proteinrika och smakrika tacosoppan. Jajamän, det går relativt snabbt att göra den också och det tycker jag är ett stort plus i kanten just på fredagarna när man kommer hem och är lite extra trött efter veckans hårda arbete.

Det har blivit mycket soppa på sistone i köket och maken har under veckan lite försynt påpekat en och annan gång... "Kör vi med soppveckor nu min kära hustru?" Jag bjuder på det och kontrar med att säga: "Absolutely dear!" Nädå, jag har fortfarande så ont i halsen och hostar grymt så varma soppor är faktiskt balsam både för halsen och själen.. comfort food indeed! :)

Du bestämmer själv hur stora bitar och hur len soppan ska bli genom att mixa den mer/mindre slät.

Tacosoppa (4-5 port)
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk olja
2-3 msk tex mex krydda
2 tsk mald chilipeppar
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen svartpeppar
2 burkar kokta kidneybönor (480 g avrunnen vikt)
1 burk (400 g) krossade tomater
5 dl vatten
1-2 dl soygurt/gräddfil/yoghurt/crème fraiche
0,5-1 tsk örtsalt, smaka av med

150 g tortilla chips
100 g ost (exempelvis cheddar)

Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken och vitlöken i olja i ett par minuter. Tillsätt kryddorna och stek i någon minut till. Tillsätt därefter kidneybönor, krossade tomater och vatten. Låt puttra i ca 10-15 min. Sprid under tiden ut tortilla chipsen på en plåt och riv eller hyvla över ost. Gratinera i ugnen i 3-5 min.

Häll över soppan i en mixer eller matberedare och mixa den så slät som du önskar. Tillsätt ev 1-2 dl vatten beroende på vilken konsistens du vill ha på soppan.

Koka upp soppan och servera den tillsammans med de ostgratinerade chipsen och en klick gräddfil/yoghurt/crème fraiche.

Tips! Servera gärna även quesadillas med soppan, blir riktigt smarrigt! Mmmm, happy days som Jamie Oliver säger.

Taco soup (serings 4-5)
1 yellow onion, chopped
3 garlic cloves, crushed
2 tbsp oil
2-3 tbsp taco (tex mex) spice
2 tsp ground chili pepper
1 tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
0.5 tsp ground black pepper
2 cans of cooked kidney beans (480g drained weight) or soak and cook your own kidney beans
1 can (400g) crushed tomatoes or use fresh tomatoes, cut in pieces
5 dl water (about 2 american cups)
1-2 dl soygurt/sour cream /yogurt
0.5-1 tsp herb salt, to season with

Fry the onion and garlic in oil for a few minutes. Add the spices and fry for another minute. Then add the kidney beans, chopped tomatoes and water. Let simmer for about 10-15 minutes.

Pour the soup into a blender or food processor and blend it as smooth as you want. Add 1-2 dl (1/1-1 american cup) water depending on the thickness you want in the soup.

Boil the soup. When serving take some soygurt/sour cream /yogurt and drizzle it on top of the dish. Awsome or as Jamie Oliver says: happy days! :)

23 comments:

  1. Vilken fin bild, dagsljuset är vår bästa vän - det har vi saknat så! Sen att du har tjusat till soppan så fint gör ju verkligen ingenting sämre, tvärt om!
    Det både låter och ser gott ut.

    Torsdagskramar till dej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla, ja ljuset gör allt. Utan ljus ingen bra bild alls för mig... Sen ska man ju ha lite tid att garnera runtomkring... blir mest på helgerna jag har den tiden tyvärr! :)

      Delete
  2. Gott, gott jag gjorde en liknande variant på mina taco middagsrester härom veckan. Ja denna eviga hosta ;( och lilltjejen är sjuk för tredje gången i år, är så trött på det. Men idag var det faktiskt lite vår i luften, det tror jag vi behöver. Kram och krya på dig

    ReplyDelete
  3. Vilken vacker tallrik! Hålller med, tacosoppa är en höjdare. Krya på dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tallriken är makens finporslin. Första gången jag gjorde tacosoppa och det var mycket gott!

      Delete
  4. Oj vilken fin bild! Snyggt, Amy! :) Och visst är soppa som balsam för både kropp och själ. Älskar det! Och så får man ju passa på att göra de nu medan det fortfarande är vinter ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack tack :) Ja, precis... det gäller att passa på när det är kallt ute fortfarande! :)

      Delete
  5. vi har flera olika sorters tacosoppor som vi brukar göra, fast nu var det ett tag sen sist. men jag håller med dig, visst behöver man soppa när man är lite krasslig :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flera olika säger du, hade jag gärna velat variera mig med... du får lägga upp inne hos dig helt enkelt.

      Delete
  6. Vilken fin soppa! Ja, tacos ska det va på fredan....eller tja, vi är inte riktigt där ännu. Men helt klart en variant till trad. tacos, paj och nachos! Trevlig helg!

    ReplyDelete
  7. Tacosoppa har jag inte provat. Här blir det inte ofta tacos. Jag tror att vi föråt oss på det för ca tio år sen när barnen ville ha tacos ofta. Men egentligen är det ju gott, om man har goda tillbehör. Tac-o-hej! Kram!

    ReplyDelete
  8. Tacosoppa har jag aldrig gjort. How come?! Det ska jag göra någon dag tillsammans med ett häng quesadillas! Otroligt inbjudande bild på din soppa.
    Hoppas vårsolen ser till att din hals kryar på sig riktigt vännen. Kramar.

    ReplyDelete
  9. Spännande recept! Tacosoppa har jag aldrig testat, men visst låter det mycket gott! Hoppas hostan och den onda halsen ger med sig snart! Varm kram!

    ReplyDelete
  10. Vilken kryddig härlig soppa! Förstår att den gör gott. Men att du inte är bra i stackars halsen ännu :-( Jätteläcker bild också!

    Blev det möjligen quesadillas till soppan? Visst är det underbart gott med de fyllda och grillade bröden...

    Hoppas du och familjen får en fin helg och se till att bli ordentligt frisk nu!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut, det blev quesadillas till soppan också :) Ja, halsen är fortfarande inte kry... inte kul alls!

      Delete
  11. Stackare! Hoppas du kryar på dig snart. Jag går också omkring och hostar och skräller, bacilluskerna verkar vara av den envisa sorten för jag har hållit på i två veckor. Tacosoppan ser god ut, det har jag aldrig gjort någon. Förresten har jag länkat till dig idag, kika gärna in. Må så gott!

    ReplyDelete
  12. Ja tacosoppa har jag gjort, blir ju riktigt gott!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  13. Du börjar bli så himla duktig på fotografering sötnos:) Soppan ser otroligt frestande ut. Och perfekt cirkel med toppingen:)
    Ha en riktigt skön och trevlig helg! Kram

    ReplyDelete
  14. Aldrig hört talas om tacosoppa men låter spännande,och med dina vackra bilder så vill man äta allt du gör.helt underbart

    ReplyDelete
  15. Tacosoppa brukar vi göra med köttfärs!!!
    Så fint du gjort!!

    ReplyDelete
  16. Tack alla för era fina kommentarer och krya-på-hälsningar. Soppan blev jättegod med just kidneybönorna i... men den går säkert att variera i massor kan jag tänka mig.

    ReplyDelete
  17. Vilket ovanligt recept! Hade aldrig kommit på tanken att göra tacos i flytande form men varför inte?!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...