Wednesday, February 6, 2013

Blomkålssoppa

Blomkål, potatis och purjolök i en smakrik och rustik kombination. Len och krämig är dagens blomkålssoppa och för er med normala smaklökar kommer det inte att fattas någonting... jag måste dock vara en aning "miljöskadad" för jag vill ha spiskummin i nästan alla mina soppor nuförtiden. Vad tror ni, har jag blivit mattokig månne tro eller vad är det frågan om?

För övrigt har veckan flutit på i en rasande takt. Igår kväll var jag på ett informationsmöte för vår äldste son som till hösten börjar nollan. Liten blir stor, himmel, vart har tiden tagit vägen? Skolan verkar vara kanon och magkänslan säger att det här blir bra!


Blomkålssoppa (ca 4-5 portioner)
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackas
1 purjolök, skölj och hacka
250 g potatis, skala och tärna grovt
1 blomkålshuvud (ca 350 g), skär i grova bitar
ca 7,5 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 msk vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Fräs purjo- och vitlöken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong.

Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera soppan varm med ett gott bröd till. Bon appétit!

Receptet kommer från Leila Lindholm.

17 comments:

  1. Mums, mums! Så gott med blomkål i soppa! :)
    Vi äter mycket soppa i Ryssland! Nästan alltid lunch-måtid börjar med soppan! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soppa i Ryssland, det förstår jag... i vinterkylan brrr!

      Delete
  2. En värmande soppa är kanske precis vad som hade behövts här hemma till frugan, hon sitter och huttrar och fryser, alldeles iskall! Skick hit en portion!

    Kram:)

    ReplyDelete
  3. Soppa är gott! Spiskummin är ju också gott, så jag förstår dig :) Kram vännen!

    ReplyDelete
  4. Där kom den, blomkålssoppan! Tänk att man kan göra blomkålssoppa på så många olika sätt... Jag föredrar nog att göra som du med potatis och purjo. Den jag gjorde med "bara" blomkål blev lite för blomkålig för mig...

    Skulle det funka med spiskummin i soppan tror du?

    Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, med potatis och purjo blir det bra balans mot blomkålen.
      Absolut, nästa gång har jag i spiskummin!

      Delete
  5. Så gott med soppa. Och så bra att man kan variera precis hur man vill, varianterna är oändliga.

    ReplyDelete
  6. Det är nog vintern som tar ut sin rätt, spiskummin värmer gott i slaskkylan som Småland bjudit på senaste tiden...

    Trevlig helg!

    ReplyDelete
  7. Låter jättegott:) Och verkligen bra vardagsmat:)

    Nu har jag kontaktat matmolnet som ordnat problemet med mina kommentarer på bloggen. Så nu ska det kunna gå att skriva små hälsningar igen:)

    Ha en superbra helg!

    ReplyDelete
  8. Du kanske är gravid och har spiskummincravings ;-) Det är hur som helst ett oerhört god och användbar krydda. Åt idag en ljuvlig bönröra med smak av spiskummin.
    Jag tror att det råder soppfeber i matbloggsvärlden och det är underbart! Jag har själv fullkomligt dille på soppor för tillfället, men det är ju så gott!

    ReplyDelete
  9. Härligt med en krämig och god soppa i vinterkylan! Tyvärr är inte min sambo så förtjust i släta soppor så bjukar bara mixa litegranna...

    ReplyDelete
  10. en så god soppa, jag gör en liknande ( men toppar med bacon)
    Galet god tycker de flesta i vår familj.
    Trevlig helg /Lena från make a head food

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...