Saturday, February 16, 2013

Currygryta med aubergine och kikärtor

Jag vet inte om ni minns tv-serien som hette Godness gracious me (på svenska curry nam nam)? Hur som helst älskade jag serien när den gick i slutet av 90-talet. Att man som indisk kunde relatera till de interna desi (indiska) skämten kanske gjorde sitt till men det var verkligen en höjdare och ofta skrattade jag tills tårarna flödade. Scener såsom den ömma moderns kamp om att finna sonen en lämplig brud och skryta med att min son minsann har en större och bättre än din son eller när den pinsamme charmören trampade i klaveret på restaurang och alltid fick räcka upp handen och säga "Check, please!". Underbart! :)

På tal om curry nam nam så fortsätter jag mitt fusion tema här på bloggen... indiskt och thai var en bra kombination så här kommer en krämig currygryta i dess anda.


Currygryta med aubergine och kikärtor (ca 4 portioner)
1 aubergine, halverad och skuren i längder
1-2 msk olja
0,5 msk svarta senapsfrön
5-6 curryblad (om man har, annars går det bra utan)
1 lök, finhackad
0,5-1 tsk chiliflakes
1 tsk garam masala (Ta 2 tsk för mer hetta och smak.)
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
200-300  ml kokosmjölk
3 tomater, skurna i kvartar
ca 2 dl vatten
200 g kikärtor (skölj om de tas från färdig burk)
salt, smaka av med

Hetta upp olja i en stor panna och stek auberginen. Lägg de åt sidan. Hetta än en gång olja i pannan och tillsätt senapsfrön och curryblad. Stek lätt i 30-40 sekunder och lägg i löken. Stek tills löken mjuknat och börjar bli gyllene.

Tillsätt chiliflakes, garam masala, koriander och gurkmeja. Stek kryddorna lite lätt så aromen frigörs. Tillsätt kokosmjölk, tomater och vatten. Låt småputtra i 20-25 minuter tills grytan blir krämig och tjock. Tillsätt till sist kikärtor, aubergine och smaka av med salt. Låt allt koka ihop i 5-8 minuter och servera currygrytan med basmatiris eller naan. Njut!

Tips! Byt gärna ut aubergine mot exempelvis squash och paprika för att få variation.

English
Curry stew with eggplant and chickpeas (about 4 servings)
1 eggplant, halved and cut into lengths
1-2 tbsp oil
0.5 tbsp black mustard seeds
5-6 curry leaves (if you have, otherwise it is fine without)
1 onion, finely chopped
0.5-1 tsp chiliflakes
1 tsp garam masala (Take 2 teaspoons for more heat and flavor.)
1 tsp ground coriander
1 tsp turmeric
200-300 ml of coconut milk
3 tomatoes, cut into quarters
about 1 cup water
200g chickpeas (rinse if they are canned)
salt, season with

Heat oil in a large pan and fry the eggplant. Put them to the side. Heat once again oil in the pan and add the mustard seeds and curry leaves. Fry lightly for 30-40 seconds and add the onions. Fry until the onion has softened and becoming golden.

Add chiliflakes, garam masala, coriander and turmeric. Fry the spices lightly so the aroma is released. Add the coconut milk, tomatoes and water. Let simmer for 20-25 minutes until the stew becomes creamy and thick. Last add chickpeas, eggplant and season with salt. Let everything simmer for 5-8 minutes and serve curry stew with basmati rice or naan. Enjoy!

Tip! Change the eggplant for squash or red bell pepper for a change.


28 comments:

  1. Åh, så gott det ser ut! Zucchini och paprika passar säkert också mycket bra! Ha en fin helg, kram!

    ReplyDelete
  2. Men visst minns vi den, visst var det en engelsk serie?
    Vi hänger absolut med i denna fusionen, låter makalöst gott och mustigt!

    Ha en fortsatt finfin helg kära du,
    kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jodå, det var en engelsk serie där indier i England gjorde serien... ack så rolig den var!

      Delete
  3. Oh, vad gott! Vill ha allt i grytan förutom kikärter... får ont i magen av dem... Men allt annat! Mums! Sitter här och dreglar!
    ha en fin helg!
    kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, skippa kikärterna och ha i någon annan grönsak istället :)

      Delete
  4. Serien kommer jag ihåg för den gav många skratt. :) Du är en mästare att få till vacker mat. Ha en härlig helg! Kram!

    ReplyDelete
  5. Dina vegetariska rätter låter inte bara goda... de ser också goda ut!

    Ha en bra fortsättning på helgen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Kajomida, det värmer gott även om du tycker det är omständigt med många ingredienser!

      Delete
  6. Vilken härlig gryta älskar curry och kikärter:)

    ReplyDelete
  7. Ser så gott ut Amy mums. Kram från Sofia back in Hjo!

    ReplyDelete
  8. Vilka läckra bilder och vilken läcker gryta sen! Du är inspirerar verkligen till att laga lite ny, vegetarisk mat! :)

    ReplyDelete
  9. Jag minns att det gick en serie som hette så men jag tror aldrig att jag såg den.

    Kikärtor är gott men också jag får ont i magen av dem. Himla dumt! Men man kan ju alltid byta ut dem mot något annat. Ha en riktigt fin söndag Amy! Kram!

    ReplyDelete
  10. Åh! Vad gott det ser ut! Jag har massor av kikärter hemma. Deras öde kan härmed vara bestämt :-)

    Hoppas du har en skön söndag!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  11. Jag minns inte serien, bara till namnet. Din gryta däremot lägger jag gärna på minnet :-)

    ReplyDelete
  12. Hej, vad länge sedan, hoppas allt är bra med dig och att du haft en fin helg! Det där ser ju fantastiskt gott ut! Kompisar till mig har lagat indiskt för första gången i helgen, de var helt lyriska!

    ReplyDelete
  13. Grytan ser fantastisk ut, jag får skippa kikärtorna bara för jag har inte lärt mig äta dem ännu :)
    Lena från make a head food

    ReplyDelete
  14. Ett recept helt i min smak. Yummie! Vegetariska grytor är ju underbara. Det här ska jag testa :)

    ReplyDelete
  15. Vilken god gryta, många härliga smaker. Och aubergine och kikärter som är så gott!!

    ReplyDelete
  16. Ser jättegott ut! Om jag skulle skippa currybladen finns det då något annat jag kan ersätta med? Och hur stor skillnad blir det på att använda bruna senapsfrön istället för svarta? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, du kan helt enkelt skippa currybladen helt. Det går bra med bruna senapsfrön också. Lycka till! :)

      Delete
    2. Hi
      Do I use the canned coconut milk or the coconut milk that comes in a carton as a beverage (usually lighter)?

      Delete
    3. Hi Hanan, I used canned coconut milk in this one.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...