Wednesday, September 25, 2013

Dadelbröd - Date Bread

Längesedan jag hade bröd på bloggen nu. Detta bröd med dadlar i gillar jag mycket och det bästa är att man kan variera med de frön och nötter man tycker om. Jag har testat att ha i torrostade pinjenötter, solroskärnor, valnötter ja till och med cashewnötter. Nästa gång ska jag nog testa att ha pekannötter i...

It has been a while since I had bread on the blog. I like this bread with dates alot and the best part is that you can use different nuts and seeds each time you make the bread. I have tried with dry toasted pine nuts, sunflower seeds, walnuts and even cashews. Next time I think I will try pecan...

Dadelbröd med nötter/frön (1 bröd)
2-2,5 dl dadlar, urkärnade och grovhackade
0,5 dl agavesirap/honung
65 g smör/mjölkfritt margarin
0,5 dl kokande vatten
1 dl valfri mjölk (soja- eller havremjölk funkar fint)
0,5 dl nötter eller frön (valnötter/cashewnötter/solroskärnor/pinjenötter), torrostade och försiktigt hackade (om det är valnötter/cashewnötter).
ca 4 dl vetemjöl special (eller annat valfritt mjöl ex bovetemjöl)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 180 grader.

Lägg dadlar, agavesirap/honung och smör/margarin i en skål. Häll det kokande vattnet över och rör tills smöret/margarinet löst sig. Rör ner mjölken och tillsätt sedan nötter/frön, vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.

Grädda i ugnen i ca 55-65 minuter. Lyft brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Njut av det smarriga brödet!

English
Date Bread with nuts/seeds (1 loaf)
2-2.5 dl (about 1 american cup) dates, seeded and chopped
0.5 dl (1/4 american cup) agave nectar/honey
65g butter/dairy-free margarine
0.5 dl (1/4 american cup) of boiling water
1 dl (1/2 american cup) milk of your choice (soy or oat milk works fine)
0.5 dl (1/4 american cup) of nuts or seeds (walnuts/cashews/sunflower seeds/pine nuts), dry toasted and gently chopped (if it's walnuts/cashews).
240g all-purpose flour or other flour of your choice
1 tsp baking powder
0.5 tsp bakings soda

Preheat the oven to 180 degrees Celsius (356 Fahrenheit).

Place dates, agave nectar/honey and butter/margarine in a bowl. Pour boiling water over it and stir until the butter/margarine has dissolved. Stir in the milk and then add the nuts/seeds, flour, baking powder and baking soda. Line a loaf pan with parchment paper and pour in the batter.

Bake in the oven for about 55-65 minutes. Lift the bread out of the mold and let cool on a rack under a cloth. Enjoy the lovely bread!

11 comments:

  1. Vilket spännande recept på bröd, dadlar i bröd har jag aldrig provat men det låter gott!!
    Kram

    ReplyDelete
  2. Ett otroligt snyggt bröd och en otroligt snygg grytlapp! Båda i min stil:)

    ReplyDelete
  3. Vad snyggt ditt bröd blev, ser sådär krispigt och härligt ut på ytan som jag vill ha det :) Filmjölksbröd är så himla bra för det tar ingen tid men man får ändå den där doften av nybakat i hela huset. Och ett bröd också, förstås :D

    ReplyDelete
  4. Vad gott det låter. Äter du det sådär eller har du något på? Kram

    ReplyDelete
  5. Gott med lite sötare inslag i brödet! Vi har testat med fikon i bröd, och russin, men aldrig dadlar - det känns som det skulle passa riktigt bra till julbordet!

    Hoppas du får en skön helg Amy,
    kramar

    ReplyDelete
  6. ÅH, dadelbröd med naturell färskost *dreglar*!

    ReplyDelete
  7. Vad gott! Jag bakade fröknäcke igår - är bäst på bröd utan jäst... Jag får gå en kurs hos dig... Nu ut i skogen och leta svamp. Ha en fin dag, vackra Amy! Kram!

    ReplyDelete
  8. Hi from London! Love your blog Amy, I'm just starting out on a new eating style and os was wondering if I could adapt some of your recipes while still keeping them great! Is there anything I could use instead of butter? and would rice flour work in this recipe? Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Tish! Great to see you on my blog. If you are vegan try milkfree butter/margarine. I suppose one can have some oil instead but I am not sure how the result will be... I have never tried with rice flour but if you have tried it in other bread and it works well you should give it a try. Good luck and tell me how it became after you made your changes. Always good to know! :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...