Längesedan jag hade bröd på bloggen nu. Detta bröd med dadlar i gillar jag mycket och det bästa är att man kan variera med de frön och nötter man tycker om. Jag har testat att ha i torrostade pinjenötter, solroskärnor, valnötter ja till och med cashewnötter. Nästa gång ska jag nog testa att ha pekannötter i... It has been a while since I had bread on the blog. I like this bread with dates alot and the best part is that you can use different nuts and seeds each time you make the bread. I have tried with dry toasted pine nuts, sunflower seeds, walnuts and even cashews. Next time I think I will try pecan... |
Dadelbröd med nötter/frön (1 bröd) 2-2,5 dl dadlar, urkärnade och grovhackade 0,5 dl agavesirap/honung 65 g smör/mjölkfritt margarin 0,5 dl kokande vatten 1 dl valfri mjölk (soja- eller havremjölk funkar fint) 0,5 dl nötter eller frön (valnötter/cashewnötter/solroskärnor/pinjenötter), torrostade och försiktigt hackade (om det är valnötter/cashewnötter). ca 4 dl vetemjöl special (eller annat valfritt mjöl ex bovetemjöl) 1 tsk bakpulver 0,5 tsk bikarbonat Sätt ugnen på 180 grader. Lägg dadlar, agavesirap/honung och smör/margarin i en skål. Häll det kokande vattnet över och rör tills smöret/margarinet löst sig. Rör ner mjölken och tillsätt sedan nötter/frön, vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i ugnen i ca 55-65 minuter. Lyft brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Njut av det smarriga brödet! English Date Bread with nuts/seeds (1 loaf) 2-2.5 dl (about 1 american cup) dates, seeded and chopped 0.5 dl (1/4 american cup) agave nectar/honey 65g butter/dairy-free margarine 0.5 dl (1/4 american cup) of boiling water 1 dl (1/2 american cup) milk of your choice (soy or oat milk works fine) 0.5 dl (1/4 american cup) of nuts or seeds (walnuts/cashews/sunflower seeds/pine nuts), dry toasted and gently chopped (if it's walnuts/cashews). 240g all-purpose flour or other flour of your choice 1 tsp baking powder 0.5 tsp bakings soda Preheat the oven to 180 degrees Celsius (356 Fahrenheit). Place dates, agave nectar/honey and butter/margarine in a bowl. Pour boiling water over it and stir until the butter/margarine has dissolved. Stir in the milk and then add the nuts/seeds, flour, baking powder and baking soda. Line a loaf pan with parchment paper and pour in the batter. Bake in the oven for about 55-65 minutes. Lift the bread out of the mold and let cool on a rack under a cloth. Enjoy the lovely bread! |
Wednesday, September 25, 2013
Dadelbröd - Date Bread
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Vilket spännande recept på bröd, dadlar i bröd har jag aldrig provat men det låter gott!!
ReplyDeleteKram
Ett otroligt snyggt bröd och en otroligt snygg grytlapp! Båda i min stil:)
ReplyDeleteVad snyggt ditt bröd blev, ser sådär krispigt och härligt ut på ytan som jag vill ha det :) Filmjölksbröd är så himla bra för det tar ingen tid men man får ändå den där doften av nybakat i hela huset. Och ett bröd också, förstås :D
ReplyDeleteVad gott det låter. Äter du det sådär eller har du något på? Kram
ReplyDeleteGott med lite sötare inslag i brödet! Vi har testat med fikon i bröd, och russin, men aldrig dadlar - det känns som det skulle passa riktigt bra till julbordet!
ReplyDeleteHoppas du får en skön helg Amy,
kramar
ÅH, dadelbröd med naturell färskost *dreglar*!
ReplyDeleteVilket spännande bröd:)
ReplyDeleteMen åh så gott!!
ReplyDeleteKram Madame Edith
Vad gott! Jag bakade fröknäcke igår - är bäst på bröd utan jäst... Jag får gå en kurs hos dig... Nu ut i skogen och leta svamp. Ha en fin dag, vackra Amy! Kram!
ReplyDeleteHi from London! Love your blog Amy, I'm just starting out on a new eating style and os was wondering if I could adapt some of your recipes while still keeping them great! Is there anything I could use instead of butter? and would rice flour work in this recipe? Thanks!
ReplyDeleteHi Tish! Great to see you on my blog. If you are vegan try milkfree butter/margarine. I suppose one can have some oil instead but I am not sure how the result will be... I have never tried with rice flour but if you have tried it in other bread and it works well you should give it a try. Good luck and tell me how it became after you made your changes. Always good to know! :)
Delete