Saturday, July 7, 2012

Frusen marängbakelse med jordgubbar

Dessa festliga och glutenfria marängbakelser gjorde jag för ett tag sedan. Ni som följt min blogg länge vet att jag bara älskar maräng i alla dess former och skepnader. När jag fick detta receptet av en arbetskollega var jag bara tvungen att testa det omedelbart bums! Även om vi inte hade något firande inplanerat... dock firar vi ju vår semester och det måste väl ändå räknas som ett firande eller hur? ;) Maken han ojar sig lite och tycker vi äter för onyttigt...

Med frusen glass i mitten och med dekoration av årstidens bär eller frukt blir denna bakelse något riktigt gott och lyxigt att sätta tänderna i...

Marängbakelse utan kakao och garnerad med jordgubbar.

Marängbakelse (ca 10-12 st)
3 äggvitor
1 dl strösocker
2 dl strösocker
2 msk kakao (om du vill göra med chokladsmak)

Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och strösocker (1 dl) hårt till ett fast skum. Rör därefter i 2 dl strösocker.
(Sikta ner 2 msk kakao och rör ner det i äggvispet. Om du vill göra marängbakelserna med chokladsmak.)

Klicka eller spritsa ner smeten i stora amerikanska muffinsformar. Sätt in på andra falsen i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt formarna svalna.

Fina svärmors marängbakelse som hon bjöd oss på i vintras när hon fyllde år. Dessa är med chokladsmak och garnerade med mandarinklyfta/riven choklad.

Fyllning/frusen glass
3 äggulor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker

Garnering
Vispgrädde, säsongens frukt/bär och ev riven mörk choklad

Vispa äggulorna med sockret. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Blanda sedan ner äggulorna i grädden. Tryck hål i mitten på de avsvalnade marängerna. Klicka ner fyllningen/glassen i formarna. Skaka till formen så att fyllningen fördelar sig bättre.

Ställ in formarna i frysen.

Ta ut formarna ur frysen ca 10-15 minuter innan servering. Garnera med lite vispad grädde och säsongens bär eller frukt. Vill du så riv lite mörk choklad över.

Mums!

14 comments:

  1. Maräng i alla former är gott och denna skulle jag vilja äta nu med en gång!!

    ReplyDelete
  2. Jag gillar maräng och de här är ser ut som riktiga lyxbakelser! Kram vännen.

    ReplyDelete
  3. Maräng är ju bara så gott, i alla former. Mm, och med glass också.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  4. Vad fina de blev! Jag ar tidigare gjort pavlova bakelser. Maräng med grädde och bär, vilket var överrskande gott och enkelt!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    ReplyDelete
  5. åh jösses va gott de ser ut.har oxå gjort mini pavlova med curd och med bär,så himla gott och håller med dig.lätt att förälska sig i maränger.min favo är med kakao och mandelspån,för farligt god

    ReplyDelete
  6. klart att man måste fira in semestern, jag firade hela kvällen igår :)

    och de här bakelserna ser jättegoda ut, perfekta sommarbakelser med glass och bär!

    ReplyDelete
  7. Jag älskar också maräng! Jobbigt för din man att behöva äta så mycket onyttigt!:)

    ReplyDelete
  8. Varje dag är värd att firas! Det finns så mycket gott att prova på så annars hinner man inte ;)

    ReplyDelete
  9. Men slurp! Frestar som bara den!

    ReplyDelete
  10. Vilka söta små bakelser! Det är alltid lite extra lyxigt med små individuella efterrätter tycker jag :)

    ReplyDelete
  11. Lite sötsaker måste få slinka ned, även om jag förstår din man. Någonstans måste energin förbrukas också...
    Men fyllda maränger av olika slag är bara så gott tillsammans med grädde eller glass och sommarens bär!

    ReplyDelete
  12. Vilka läckerheter! Trevligt att kunna variera också med eller utan choklad! De där mandarinklyftorna har kommit på skymundan inser jag, jättelänge sedan jag åt sådana i bakverk. Det är väl i budapestrulle man har såna också väl? De kanske hör mer till "föräldragenerationen" men det är synd om de försvinner från dagens recept, tycker jag.

    Ha en fortsatt härlig semester och fira på - hoppas ni slipper regnet som just nu vräker ner över Sörmland! Inomhusaktiviteter idag...

    Kram!

    ReplyDelete
  13. ser riktigt smaskigt ut.. fantastiskt bra tips .. har lite besök och annat framför mig och detta blir perfekt :)

    ReplyDelete
  14. Ja, semester är verkligen en anledning att fira! Och maränger är ju nästan bara ägg så det får väl räknas som nyttigt;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...