Tuesday, February 25, 2014

Banana and Walnut Bread

Jag vet, det råder inte så stor aktivitet på bloggen för tillfället... arbetar man heltid, har små barn och försöker träna några gånger emellanåt så blir tyvärr bloggen lidande... men jag kommer tillbaka med nya friska tag snart (hoppas jag)!

Får lite frågor från er och ja, vi äter mat varje dag hemma... och nej, jag fotar inte allt men nästan allt vi äter (om ljuset tillåter det). Bara utifall att jag skulle behöva använda det. :) Dagens banan- och valnötsbröd (med dadlar) har jag bara två ord att säga om: gör det!

I know it's low activity on the blog right now. To work full time, having little children and train a few times a week. Unfortunately the blog is suffering for now but I will hopefully come back soon.

I get alot of questions from you and one is if I photograph everything I eat... the answer is yes, almost everything just in case... :) Regarding todays Banana and Walnut Bread (with dates) I only have two words to say: make it!

Banan- och valnötsbröd
225g vetemjöl (eller annat valfritt mjöl)
3 rågade tsk bakpulver
3-4 dadlar urkärnade och skurna i små bitar (eller annat sötningsmedel som föredras)
3 tsk kanel
3 stora mogna bananer, skalade och mosade
75g solrosolja
50g valnötter (eller andra nötter/torkad frukt)

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda den mosade bananen med olja och dadlar. Tillsätt mjöl, bakpulver, kanel och blanda väl.
Lägg till hackade valnötter/nötter/torkad frukt. Häll smeten i en smord brödform och grädda i ca 20 min. Täck brödet med folie om det håller på att bli mörkt och grädda i ytterligare ca 40 minuter.

Låt brödet svalna något innan du skivar det. Brödet är jättegott nybakat men ännu smarrigare dagen därpå!

English
Banana and Walnut Bread
225g flour of choice, plain flour or self-raising flour works fine. If you use self-raising flour reduce the baking powder to 2 heaped tsp.
3 heaped tsp baking powder
3-4 dates pitted and cut into small chunks (or other sweetener of choice)
3 tsp cinnamon (or mixed spice)
3 large ripe bananas, peeled and mashed
75g vegetable or sunflower oil
50g walnuts (or other nuts/dried fruit)

Pre-heat oven to 200C/390F.

Mix the mashed bananas with oil and dates. Add the flour, baking powder and cinnamon, and combine well. Add chopped walnuts/nuts/dried fruit. Baked in a greased and lined 2lb loaf tin for 20 minutes, before checking. Cover with foil, if the loaf is browning. Bake for another 40 minutes (approximately).

Allow to cool a little before slicing. It's delicious freshly baked but even yummier when it goes gooey the next day!

11 comments:

  1. Samma här...bloggen blir lidande under arbetsveckor...men man vill ju hinna med så mycket annat också! :)
    Det är så gott med bananer i bakverk!
    Ha en underbar dag!
    Kramar! <3
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Bananbröd gillar jag också! Testa att rosta en skiva någon gång :) Kram!

    ReplyDelete
  3. Haha, känner igen det där med "bara utifall att" fotografera maten. Om det skulle vara jäääättegott sen när man smakar det ;) Trevligt recept, det borde ju funka både som efterrätt och mellis!

    ReplyDelete
  4. Jag hörde att det var banankakans dag i söndags, så där tajmade du bra! :)

    ReplyDelete
  5. Man kan inte hinna allt även om det är roligt att blogga. Det är lite lika hos oss nu men minus barnen då. Det tar på krafterna att börja jobba heltid igen när man inte gjort det på mer än 3 år men det tar sig.
    Brödet låter jättemumsigt, men är det inte ganska sött i smaken?

    Ha det bra, kramizar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det blir sötare än vanligt bröden men inte så farligt när man sötar med dadlar tycker jag. Testa så får ni se vad ni tycker! :)

      Delete
  6. Vi äter också mat hemma varje dag. Jag har svårt att förstå människor som inte äter lagad mat hemma. Däremot kan jag förstå att man kanske ibland inte alltid orkar/hinner göra en tjusig middag hemma. Då funkar det med fil och smörgås. Men att servera det varje kväll är i alla fall inte min melodi. Det måste inte vara så tjusiga middagar men att äta lagad mat tror jag borgar för att barnen själva får en bra inställning till mat och dessutom lär de sig att äta många olika saker. Men som sagt - ingen ska behöva känna sig som en dålig människa för att man inte slänger ihop pulled pork eller en tikka Masala varje kväll i veckan. En burk värmd soppa med en smörgås till funkar utmärkt. Vi är bara människor, eller hur?

    När det gäller bloggandet så får det inte bli ett tvång. Där är Instagram nästan bättre kan jag tycka. Snabbt, lätt och kul med bilder. Kram till dig - brödet låter fantastiskt gott!

    ReplyDelete
  7. Åh, vad gott! Jag är smått besatt av att baka med banan just nu :D

    ReplyDelete
  8. Hi Amy, what else do you suggest to use instead of the oil. and can we use wholemeal flour? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Rachel, I've not made without the oil but think maybe melted coconut butter could do the job... yes, try with wholemeal flour but maybe you have to put some less or add more liquid. :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...