Det var verkligen inte svårt att gå upp och bege sig till arbetet idag efter några veckors semesterledighet. En blick utanför fönstret och det var en sann glädje, nåja nästan ;), att göra sig i ordning och styra kosan mot arbetet. Hur har ni det själva, njuter ni av semestern eller har ni också börjat arbeta? Denna krämiga och riktigt smakrika potatisgratäng gjord på färskpotatis gjorde jag häromdagen när vi grillade. Gratängen går dock även att göra på delikatesspotatis när nypotatis inte längre finns att tillgå. |
Smakrik potatisgratäng (ca 4 port) 1 kg nypotatis (delikatesspotatis eller vanlig potatis går utmärkt), skurna i tunna skivor 2 salladslökar, skurna i skivor 1 liten purjolök, skuren i skivor 2,5 dl matlagningsgrädde 1,5 dl lätt crème fraiche 1 knippe gräslök, klippt 3 dl riven ost, smakrik och långlagrad, ex präst, västerbotten, cheddar eller liknande. Jag använde denna gång extrastark och långlagrad prästost. grillkrydda, salt och peppar Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sallads-, purjo- och gräslök i en bytta. Dela i ungefär tre lika stora delar. Smörj gratängformen med lite smör och lägg potatisskivor i botten. Lägg sedan en del lökblandning, lite kryddor, 1 dl riven ost och hälften av matlagningsgrädden. Lägg över fler potatisskivor, lite lökblandning, klicka över lätt crème fraiche, 1 dl riven ost, potatisskivor, lökblandning, lite kryddor igen och riven ost överst. Häll över resterande matlagningsgrädde. Grädda mitt i ugnen i ca 50-60 minuter. (Lägg eventuellt över folie de sista 10-15 minutrarna om osten fått mycket färg.) Känn med en sticka så potatisen är mjuk. Servera potatisgratängen ljummen. Tips! Gratängen passar även utmärkt till kräftor och den kommande kräftskivan! (Om ni nu tänker ha en sådan.) Bon appétit! |
Monday, July 30, 2012
Färskpotatisgratäng
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Attans så fort tiden går! Själv blev jag utan semester det här året men vädret har ju inte varit det bästa heller så jag känner nog inte att jag har missat så mycket. Potatisgratäng på färskpotis har jag nog aldrig provat. Det blir mest potatisallader så här års. Vilket är dumt egentligen, gratänger är ju suveränt när an är många:)
ReplyDeleteUtan semester låter inte så trevligt. Hela förra veckan var det kanonväder härnere i söder åtminstone. Ja, gratänger är suveräna även om potatissallader också passar fint i dessa tider :)
DeleteSer smarrigt ut! Gratänger är en ljusglimt under hösten faktiskt. Har inte gjort på färskpotatis, men gräddbakad blir ju lite liknande.
ReplyDeleteKram Malin
Vi äter gratänger även under sommaren hos oss :)
DeleteJag har aldrig lyckats få till en riktigt bra gratäng med färskpotatisar, de vägrar liksom suga åt sig vätskan och det blir bara blask. Brukar fuska och koka dem innan... Men med allt det här goda mellan potatisvarven så förstår jag att det inte kan bli annat än gott! En bra rätt att ställa fram på kräftbuffén.
ReplyDeleteSkönt att du inte har nån ångest över att ha börjat knega igen. Skön måndagskväll till dig och kram!
Då ska du testa denna gratängen Lotta, färskpotatisarna fick så god smak av osten och allt kryddgrönt :)
DeleteMums så gott det ser ut! Jag älskar potatisgratäng och allt som innehåller potatis faktiskt (sitter och äter strips just nu :D). Ska testa det här receptet i höst.
ReplyDeleteKram
Det tycker jag vännen :) stor kram!
DeleteJag trodde inte det gick att göra gratäng på färskpotatis. Eller gick och gick... De innehåller väl bara mindre stärkelse så det gäller att inte snåla med vare sig ost eller grädde. Inte för att jag någonsin gör det :-)
ReplyDeleteDet funkar fint så länge man, precis som du skriver, har mycket grädde och ost i.
DeleteJag har inte vågat att göra någon potatisgratäng i sommar. Kanske dags nu=) Det är ju så gott när den är krämig och smakrik.
ReplyDeleteHoppas du får en fortsatt bra jobbvecka! Otroligt att semestern går så fort. Jag börjar jobba den 13 augusti. Vad jobbar du med?
Kram
Jag gillar potatisgratäng, men gör det sällan själv! Kram
ReplyDeleteÅÅh de är gott!
ReplyDeleteSer gott ut. Var längesen jag gjorde potatisgratäng - kanske får ta tag i detta till någon av grillkvällarna framöver.
ReplyDeleteHär har vi fortfarande semester - jag jobbade iof förra veckan men nästa vecka sätter det igång för alla här hemma. Hösten känns ju sådär när jag inte riktigt vet om jag har jobb eller inte - förresten, vad jobbar du med?
Ha det gott
/Emma
Spännande med en färskpotatisgratäng! Pappa gjorde det någongång men det blev inte alls så krämigt, kanske får prova denna :D
ReplyDeleteJa visst är det så, man glömmer inte något från ens förlossning, man kommer alltid minnas känslan av varenda värk och krystning.men smärtan glömmer man snabbt haha, nu i efterhand tycker jag inte alls att det var så smärtsamt som jag trott :P
Haha ja visst är kläderna passande till en bakardotter;) mormor kan hon :D
vad spännande med en gratäng på färskpotatis, måste jag prova för det såg väldigt gott ut!
ReplyDelete// Lena Make a head food