Tuesday, July 24, 2012

Läckra indiska piroger

Dessa piroger med indisk fyllning gör jag varje sommar och de har blivit en återkommande favorit hemma hos oss. De är mycket smidiga att ta med på picknicken eller utflykten och uppskattas även av barnen. Normalt när man nämner indiska piroger menar man ofta samosa men här är det mer rustika och mättande piroger som avses. Och tur är väl det, för vem är inte hungrig efter att ha varit ute en hel dag på äventyr?! :)

Läcker fyllning med grönsaker och garam masala.

Indiska piroger med grönsaksfyllning (ca 12 st)

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst (1 paket)
150 g smör
0,5 tsk salt
ca 12-14 dl vetemjöl

Värm mjölk och smör till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt salt och lite vetemjöl i taget tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.

Fyllning
2 stora potatisar (eller 3 mindre), tärnade
2 morötter, tärnade
2 msk olja
1 tsk hela spiskummin
1 gul lök, finhackad
1 tsk gurkmeja
1 msk korianderpulver
1 msk malda spiskummin
0,5-1 tsk garam masala (mer om man vill ha sting i pirogerna)
3,5 dl ärtor, majs och paprikablandning (finns att köpa i matbutiken)
salt, smaka av med

Börja med att förvälla de tärnade potatisarna och morötterna precis mjuka i lättsaltat vatten. Häll i durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.

Hetta upp olja i en kastrull och lägg i hela spiskummin. När de börjar låta och hoppa omkring läggs löken i.

Stek tills löken är gyllene och lägg i potatis- och morotstärningar, gurkmeja, korianderpulver, malda spiskummin, garam masala och ärtor-, majs- och paprikablandningen.

Rör om och låt puttra på svag värme i ca 5-8 minuter. Tillsätt ev 1-2 msk vatten så fyllningen inte fastnar i botten. Smaka av med salt och låt fyllningen svalna.

Ögat kan luras tro att det är vanligt bröd... men när man biter i det gömmer sig en härlig aromatisk fyllning!

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram den jästa degen och dela i 12 delar. Kavla ut till oval form och fyll med grönsaksblandningen. För över degkanten från vänster till höger och i ändarna så fyllningen helt innesluts i degen. Vänd pirogen och lägg på en bakpappersklädd plåt.

Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen. (Olika ugnar kräver olika tid men titta så pirogerna är gräddade runt om.)

Enjoy!

15 comments:

  1. Mm, vad goda pirogerna strut! Verkligen läckra små "frallor" med fyllning :) Bra picknickmat. Blir sugen på att testa!

    ReplyDelete
  2. De ser härliga ut! Jag spar receptet för kommande behov! Ha det bra!

    ReplyDelete
  3. ja har oxå gjort piroger,dock mini varianter då min son gillar dem mindre bättre än de större.perfekt och frysa in och sen när man vill ha nybakta piroger in i ugn och sen äter man mjuka goa piroger,väldigt spännande med grönsaker,brukar göra med blandfärs,lök,persilja o kryddor.

    ReplyDelete
  4. Varför gör jag piroger så sällan (läs typ aldrig) när det är så fasligt gott och de kan fyllas med så mycket gott! Snacka om "hel måltid" i ett litet bröd. Tack för knuffen. Nu måste det snart bli av :-)

    Tisdagskram till dig!

    ReplyDelete
  5. Vad goda de ser ut! Perfekt att ha med sig på picknick då fika är ett måste:) Hur får du dem så jämna och fina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag vet faktiskt inte hur det kommer sig att de blir så släta... får skylla på att degen är bra. :)

      Delete
  6. Mums vad gott! Låter mycket godare än andra piroger jag smakat.

    ReplyDelete
  7. Kan tänka mig att de smakar gudomligt! Så fina dessutom.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  8. Så gott det ser ut! Jag har inte gjort sådana, men samosa köper jag ibland, mycket gott! Kram vännen!

    ReplyDelete
  9. Grymt! Jag älskar piroger, min farmor gjorde världens bästa, men indiska piroger har jag inte provat. Ännu!

    ReplyDelete
  10. Piroger är så gott! Spännande recept, det måste jag verkligen prova :)

    ReplyDelete
  11. Hej, Jätte intressant recept. Jag precis hittat din blog och jag redan gillar den, hoppas att få nya ispirationer av indisk matlagning.
    Ciao,
    Orchidea

    ReplyDelete
  12. Mmm vad gott med hemmagjorda piroger! Indiska piroger låter extra spännande :)

    ReplyDelete
  13. Mums så gott! Jag måste ta och göra piroger någon dag, perfekt att ha i frysen och ta fram när man är sugen :)
    Var det i september du skulle vara med i buffé-tidningen? :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...