Monday, August 27, 2012

Chutney

Idag har solen strålat varm hela dagen! Underbart är det och även om jag jobbar så kan jag njuta av solens värme både på förmiddags- och eftermiddagsfikat samt på lunchen då vi på jobbet kan sitta ute och fika/äta lunch.

I helgen gjorde jag chutney på röda krusbär och omogna plommon. Plommonchutney har jag gjort tidigare här på bloggen men eftersom jag hade fått en hel drös med mogna röda krusbär av fina mamma bestämde jag mig för att de söta krusbären skulle passa fint ihop med syrlig plommonkart. Visst stämde det, en sådan hit det blev! Gillar du lite lagom kryddstarkt så testa denna chutney som inte går av för hackor. Ät den med grillat, som pålägg på smörgåsen eller varför inte en klick till grytan i höst?

Jag är nyfiken. Att enbart göra krusbärschutney eller plommonchutney är rätt så vanligt men har ni gjort kombinationen röda krusbär- och plommonchutney någon gång?

En kryddig och het chutney med curry, ingefära och röd chili i.

Röda krusbärs- och plommonchutney
300 g röda krusbär, nopprade
300 g plommon, delade halvor och kärnorna borttagna
2 röda lökar, skurna i skivor
0,5 msk ättika, 24 %
0,75 dl vatten

5 dl socker
1 tsk riven färsk ingefära
1,5 msk curry
2 tsk salt
1-2 tsk röd chili, finhackad (mer om du vill ha hetare chutney)
6 st torkade aprikoser, hackade i bitar

Koka krusbär, plommon, röd lök, ättika och vatten i 10 min. Tillsätt därefter socker, ingefära, curry, salt, röd chili och torkade aprikoser.

Koka i 50-70 min tills det tjocknar. OBS! Koka på svag värme eftersom det lätt bränner vid och rör om ofta.

Låt kallna helt och fyll chutneyn i rena burkar med tätslutande lock.

Njut av den ljuvliga chutneyn!

28 comments:

  1. Spännande smakkombination där, inget jag smakat tidigare. Kan säkert vara gott både till grillat och till ostbrickan i höst.

    Kram fina du!
    /Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut, till ostbrickan är den mumma kan jag tänka mig!

      Delete
  2. Har aldrig ens smakat chutney men låter spännande,och låter som en god smakkombination.härligt när någon vågar och mixa.sånt gillas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simone, du måste smaka på chutney... herregud så gott och detta har du missat!

      Delete
  3. Chutney är så gott. Jag har haft planer på att göra vad som nästa är en variant på dessa, fast på svarta vin-krusbär (tror det är en lite annan sort än dina). Får se om jag kommer till skott eller sparar bären halva vintern i frysen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det låter som en riktigt spännande kombo Cecilia, you go girl!

      Delete
  4. Haha! Du får det att låta så självklart och enkelt att göra chutney. Har aldrig provat att laga egen men ditt recept låter alldeles för gott & spännande för att kunna motstå. Hur länge håller den sig i kylen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är enkelt ;)

      Den håller sig länge om du packeterar den väl. Vi hade tätförslutit en burk förra året i augusti och den öppnade min lillasyster i juli i år och smaskade i sig! Tror ättikan som är 24%-ig också gör sitt till plus att försluter man den så är det inte risk för att den blir dålig så lätt.

      Delete
  5. Jag måste nog kolla min syn, för jag trodde jag tittade på oliver igår på din bild :-O Trodde därför det var sallad som som någon gissade och kliade mig i huvudet när någon gissade chutney :-) Våra plommon hann inte mer än mogna i år förrän fåglar och getingar ätit upp dem. Så det blev inga till oss alls. Din chutney låter mycket god!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vännen, det såg faktiskt ut som oliver när jag tänker efter... det var verkligen inte meningen att vilseleda!

      Våra plommon är inte klara än, kanske om 2 veckor (om vi har tur)! Denna chutneyn kan jag faktiskt varmt rekommendera...smaskade i mig lite nu ikväll, ack så god och smakrik :)

      Delete
  6. låter som nåt som vore kanon på ostbrickan :) sambon gjorde krusbärssorbet i helgen på våra krusbär och det var SÅ gott, så det kan jag rekommendera om du har ännu fler krusbär att bli av med!

    ReplyDelete
  7. Den som ändå hade plommon! Nu är jag mest sugen på masala dosa men saker och ting vill inte det jag vill, funderar på potatiscurry åtminstone.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja vem är inte sugen på masala dosa... det är ju bara så gott!

      Delete
  8. Mums Amy ja nu hoppas vi på en varm höst : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  9. Chevreost i ugn med pinjenötter på en toast och den här chutney låter som en strålande förrätt :)

    ReplyDelete
  10. Så gott det låter! Jag har aldrig själv lagat chutney! Kram

    ReplyDelete
  11. Chutney är gott med sin lite kryddstarka smak=) En gång fick jag en burk nyponchutney och det var också jättegott.

    Vad kul att du kände igen strukturen på lägenheten. Visst är det Jönköping, närmare bestämt från en lägenhet på Råslätt.
    Har du bott i Jönköping?

    Tack! Jag bakade en ny omgång och det blev så himla gott med vit choklad och blåbär.

    ReplyDelete
  12. Låter spännande! Har faktiskt heller aldrig tillagat eller ätit chutney...

    ReplyDelete
  13. Det finns bra grejer med hösten: till exempel att sylta och safta sommarens skörder är heeelt rätt och tillåtet. Så mysigt tycker jag att ta fram burkar man gjort själv.

    ReplyDelete
  14. Här får jag lite klokhet i chutneykokande märker jag. Du använder mindre syra och kokar längre än jag gjort. Självklart är det så man ska göra för att få den där härligt liksom "kletiga" konsistensen!

    Nu gäller det bara att palla frukt :)

    ReplyDelete
  15. Hos oss brukar det mest bli chutney på äpplen, lök och russin. Den gör mannen. Det här lät väldigt spännande. Tror att jag behöver dra ner på curryn. Men det låter ju farligt god till kyckling i lergryta tänker jag.

    ReplyDelete
  16. Röda krusbär?! Coolt! Den som ändå hade ett kök att göra chutney i... Suck. Men snart så. Skulle iofs kunna göra det på landet. Men röda krusbär då, det lär jag ju inte få tag på där :-( Får drömma om din chutney till goda ostar i stället!

    Sorry att jag inte kommenterat på ett tag men flytt m.m. har tagit sin tid och energi. Nu är jag tillbaka!

    Kram till dig!

    ReplyDelete
  17. Vi trodde, precis som Emmy, att det var oliver på bilden:) Men röda krusbär har vi heller aldrig sett, tycker faktiskt att det är alldeles för lite med krusbär överhuvudtaget! Det är ju så gott, en krusbärskräm - mums! Kanske vi ändå skulle slå till på huset vi kollade i söndags, och ta och odla upp trädgården med krusbär:)
    Vi har gjort chutney på rabarber och på plommon och på rödlök, så gött.

    ReplyDelete
  18. Godaste! Behöver inte skriva mer :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...