Monday, October 15, 2012

Chokladkaka med chili och apelsingrädde

Att baka med chili har blivit alltmer populärt och när jag såg detta recept i en tidning där man använt chili tillsammans med choklad kunde jag inte låta bli att testbaka det. Vilka som fick bli mina försökskaniner? Vännerna såklart! Igår var vi bjudna till våra vänner i Bor (ett litet samhälle utanför) så jag tog med kakan till fikastunden. Min vän Lena med sonen Vilgot hade bakat så goda brownies... behöver jag säga att vi frossade rejält? En riktigt härlig fika- prat- och lekstund fick både vuxna som barn! =)

PS. Ett plus i kanten tycker jag är att chilin som ni ser på bilderna är egenodlad.


Kaka med chili, choklad och apelsingrädde (10-12 bitar)
3 ägg, dela äggvita och äggula
2 dl strösocker
3 msk vatten (man kan använda rom också)
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g choklad (70 %), riven
0,5 dl finhackad röd chili (Jag tog inte så mycket, ca 1-2 tsk eftersom barnen skulle smaka, men kunde så här i efterhand ha tagit lite till.)
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en bakform, cirka 24 cm i diameter. Vispa äggulorna och strösockret med elvisp i en bunke. Rör ner vatten (eller rom). Sikta ner bakpulver och mjöl och tillsätt choklad och chili. Vänd ner allt i smeten.

Smält smöret och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna  hårt och vänd ner dom sist i smeten. Bred ut smeten jämt i formen och grädda i ca 25-30 minuter. Prova med en sticka, om kakan är kladdig i mitten kan den stå några minuter till.

Låt chokladkakan svalna och servera med apelsingrädde till.

Apelsingrädde
3 dl vispgrädde
1 msk saft från pressad apelsin

Vispa grädden tills den börjar bli fast. Rör försiktigt ner apelsinsaften.

Njut av den härliga chokladkakan!

22 comments:

  1. Låter supergott med chili. Ha en bra vecka! Kram!

    ReplyDelete
  2. Låter spännande med chili i. Har du testat något med Dorset naga ännu?

    ReplyDelete
  3. Åh va spännande, låter riktigt tufft och gott :D

    ReplyDelete
  4. Låter spännande med chili i. Har du testat något med Dorset naga ännu?

    ReplyDelete
  5. Mmm låter så gott!! :) Hur går det att göra den utan ägg..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har inte testat utan ägg med denna kakan, men det finns en produkt som heter No egg (går att köpa på Ica Kvantum bland annat). Jag har testat att baka vanliga tårtbottnar och muffins med No egg och det funkar fint och blir bra resultat av det.

      Delete
  6. Stort plus i kanten på egenodlade chilisar! Choklad och chili är ju en kanonkombo, så det här kan jag tänka mig är hur gott som helst. Har länge fnulat på att testa chiligryta med choklad i - det är ju samma lyckade smakkombo. Mm, måste testa!

    ReplyDelete
  7. Mmm, vad gott detta låter och lite hett. Spännande med lite nya smaker. Att chilin är hemmaodlad gör det hela ännu bättre.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  8. Visst är det underbart med chili i chokladkaka! Jag brukar ha det omväxlande i och ibland på kakor. Ibland i kladdkaka och ibland ovanpå en vanlig chokladkaka i form av chokladsmet. Lika gott vilket som. Och vilken bonus att chilin är hemodlad! Kram!!!

    ReplyDelete
  9. En guldstjärna för chilin där:)
    Chokladfrossa med andra ord, inte dumt alls för en söndagseftermiddag!

    Kramar

    ReplyDelete
  10. Oj, vad gott. Choklad, chili OCH apelsingrädde! Smaker som måste funka hur bra som helst ihop. Hade gärna varit med på ett hörn på den fikastunden och mofflat i mig :-)

    Kram!

    ReplyDelete
  11. Ja det lät riktigt gott. Har inte haft chili i bakverk men däremot chilichoklad så det är ju lite samma sak och gott var det!

    ReplyDelete
  12. Jag älskar chokladpraliner/tryffel med chilismak och kan mycket väl tänka mig att jag skulle gilla kakan. Kanske ta ordentligt med chili och bre på en apelsinfrosting?

    ReplyDelete
  13. Spännande med chili i chokladkakan! Fazer hade för något år sedan en choklad innehållande chili :) Min syster bakade också på helgen med chili, men har inte hört vad de gillade kakan med chili i! Kram

    ReplyDelete
  14. Jag älskar hetta i mat men aldrig tänkt eller prövat de i bakverk,låter riktigt spännande.min pappa odlar oxå ganska mycket,är en underbar känsla när man vet att de är närodlat.riktigt fina bilder fick du till oxå

    ReplyDelete
  15. Låter jättegott! Och passande så här till hösten när jag gärna vill ha mycket smak och gärna citrus!

    ReplyDelete
  16. Svårt det där med dosering av vissa ingredienser. I vissa sammanhang kan det verkligen vara en svår balansgång. Man vill ju att det ska smaka, men inte ta överhanden. Kul idé att lägga chili i kakan - jag liksom Emmy gillar också chilipraliner!

    ReplyDelete
  17. Gott med både chilichoklad och apelsingrädde! Kan tänka mig att det passade fint ihop. Näe vad sugen jag blir på något gott av allt det här. Ska nog banne mig gå bort till köksskåpet och smygäta lite After Eight som blev över sen helgens mintchokladkaka. Kram på dig vännen!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...