Thursday, November 22, 2012

Currysoppa

Höstmörkret har slagit till rejält och äldste sonen är inte riktigt pigg och kry. Vi försöker mysa till det genom att bädda ner oss i soffan... ett och annat spel spelar vi också. Själv känner jag mig trött hela tiden nu när solen och ljuset lyser med sin frånvaro. Det blir mörkt tidigt, redan vid halv fyra, om det överhuvudtaget ljusnar. Vissa dagar är riktigt grådassiga och trista, hu! Försöker äta mycket frukt och vitaminrikt... får kanske köpa mig en sådan där dagsljuslampa som man har vid ljusterapi. :)

Jodå, jag gjorde det! Har länge klurat på om butternut squashsoppan går att göra med indisk touch... visst gör det det! Här kommer den i en ny upplaga... med curry i...

Vågar ni testa den?

En krämig och smakrik soppa.

Currysoppa med butternut squash pumpa (4-6 portioner)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olja
0,5-1 msk currykrydda (den torra varianten, ej currypasta)
1 butternut squash pumpa (ca 650-700g), skalad, urkärnad och skuren i bitar
1 morot, skalad och skuren i grova bitar
1 grönsaksbuljong + 7-9 dl vatten
1 dl grädde
salt, smaka av med
pumpakärnor och persilja för garnering, valfritt

Hetta upp olja i en stor kastrull och stek lök, vitlök och curry tills lökhacket är genomskinligt, ca 5-6 min.

Lägg sedan i pumpabitarna och fräs någon minut. Täck med buljong (1 buljongtärning och 8 dl vatten tog jag) och koka tills pumpan är mjuk. Mixa tills soppan är slät. Tillsätt mer vatten om du inte är nöjd med konsistensen. Låt soppan koka upp igen och tillsätt grädde sist. Smaka av med salt.

Garnera med några pumpakärnor på toppen och servera med ett gott bröd till.

Tips! För variation, lägg i en nypa hel spiskummin när du steker löken... blir mums!

Smaklig måltid!


Denna soppa blir även mitt bidrag till säsongens bästa - november hos Det gröna skafferiet som den här månaden har temat pumpa.

16 comments:

  1. Jag har också använt curry i pumpasoppa och det blir riktigt gott! Hoppas sonen kryar på sig fort och att ni snart får snö på marken som medför lite ljus! Kram

    ReplyDelete
  2. Låter som en jättegod soppa! Vilken inspirerande blogg du har, blev jätteglad när jag hittade den. Vi har en del gemensamma intressen, framförallt tårtor tror jag men även kärleken till den goda maten. Kika gärna in på min nystartade blogg om du har lust, den är dock fortfarande under utveckling och har nog inte riktigt hittat sin identitet. http://panemquotidianum.blogspot.se Ska definitivt testa att göra egen paneer enligt ditt recept! Tack!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för dina fina ord Victoria, ska kika in hos dig. Ja, kärleken till mat är svårt att komma ifrån :) Kul att du ska testa att göra egen paneer, lycka till och berätta sedan hur det gick!

      Delete
  3. Vilken härlig färg soppan fick. Och en jättefin bild har du också tagit. Ja i dag är det riktigt gråtungt. Här hemma är sonen också risig så det har varit vab hela veckan. Hoppas din kille kryar på sig snart. Kram

    ReplyDelete
  4. Yummie! Jag tycker pumpasoppa är godast när den är riktigt kryddig, det passar bra till dess lena lite söta smak. Fina bilder vännen. Kram.

    ReplyDelete
  5. Låter jättegott med curry till pumpan - och färgen blir ännu läckrare! Underbara bilder. Man får passa på när man kan fota dagtid, och det är inte långa stunder nu i slutet av november :-(

    Mycket vitaminer låter bra. Kanske en sån där lampa också när D-vitaminet börjar tryta. Jag äter faktiskt det som tillskott, annars får jag underskott säger doktorn och då blir jag väldigt trött jag också.

    Pigga kramar (än så länge)!

    ReplyDelete
  6. Kan du tänka dej Amy, vi spelade in ett avsnitt av Spice Godess som jag såg idag och där lagar hon sötpotatissoppa med indisk kryddning. Inser nu att det borde ju passa kanon att ha även till pumpa som också är lite sötare i smaken. Avsnittet finns kvar så jag kan skriva av receptet och så får vi försöka os på det. Nu har vi ju dessutom fått finfin leverans från Indien:)

    Ja fy attans vad det är mörkt, idag har det varit grått hela dagen här nere, inte vidare upplyftande...
    Hoppas pågen din snart mår bättre och att resten av familjen klara sej undan baskeluskerna.

    Kramar
    /Anki

    ReplyDelete
  7. Soppa är bästa maten för sjuklingar, utan tvekan. Jag hoppas att han snart kryar på sig. Ibland längtar jag tillbaka till tiden då jag hade yngre barn som behövde pysslas om. Men allt har sin tid. Äldre barn är också härligt, men man blir aldrig så där behövd och mest älskad igen. Njut! Kram.

    ReplyDelete
  8. Frestande soppa. Ikväll lagade jag masala dosa till middag efter dit fina recept. Lyckat men jag måste få till dosan bättre.

    ReplyDelete
  9. Den här soppan lyser ju upp lika fint som solen! :) Och den lät väldigt spännande.

    ReplyDelete
  10. Mmm, soppa...ljuvligt! jag älskar soppa, den ser underbar ut! stor kram

    ReplyDelete
  11. Vilka läckra bilder, klockrena! De hade sålt soppan oavsett smak :) Curry låter höstigt och gott. Soppor är absolut som bäst den här tiden. Hoppas sonen kryar till sig!

    ReplyDelete
  12. Lovely! älskar pumpa i soppor, det blir så lent och gott :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...