Dripp dropp, dripp dropp, ja så har det låtit en hel del under gårdagen. Tror ni att vi får någon riktig sommar i år? Vi fick ju 10 underbara varma nästintill tropiska dagar för ett tag sedan. Jag vill inte inte klaga men häromdagen hade jag på mig min vinterjacka till jobbet på morgonen. Ingen värdig nordbo ska ha det så här i juni månad tycker jag.
Kalendariskt anses Juni månad som sommarmånad på norra halvklotet. SMHI definierar sommar när dygnsmedeltemperaturen stadigvarande är över 10° Celsius. Nu får det vara nog med regn och kalla dagar. Enligt en liten fågel som viskat i mitt öra så blir det varmt tisdag och framåt. Välkommen du sköna sommar, du är efterlängtad!
Dessa nässelscones är perfekta att servera till helgfrukosten. Det finns inget ogräs för den uppfinningsrike :) Att ta vara på naturens skafferi så här års är en god idé, i synnerhet om man har brännässlor i sin trädgård som bara väntar på att bli plockade. Dessutom är nässlor oerhört järnrika och nyttiga. Testa gärna att göra nässelte när du ändå är i farten med att plocka nässlor.
Tips! Använd gärna nässlor istället för spenat i bak och matlagning.
|
|
Enkelt, gott men framförallt nyttigt! |
|
Nässelscones, 12 st
4 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 msk torkade nässlor (Jag tog 6-7 msk färska nässlor som jag klippte i mindre bitar med sax.)
100 g smör
1 apelsin, rivet skal
3 dl filmjölk
0,5 dl mjöl till utbakningen
|
|
Sätt ugnen på 225°.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och
nässlor i en matberedare. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt dem,
apelsinskalet och filmjölken i mjölblandningen. Kör allt i matberedaren
till en kladdig deg.
Baka ut degen genom att forma 12 små runda scones av degen, använd lite mjöl om det är för kladdigt.
Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. |
|
Brännässlor i vår trädgård. |
|
Nässelte för magen (Stimulerar matsmältningen.)
1 tsk torkade nässlor
2,5 dl vatten
Häll kokande vatten över de torkade nässlorna. Låt dra i ca 10 minuter och sila sedan bort nässlorna.
Vill du göra en riktig kur så bör du dricka en kopp morgon och kväll under ca 4 veckor. |
Har en del torkade nässlor från förra året, har gjort en del te på det en klart under klassad växt. Bra att kunna plocka i trädgården.
ReplyDeleteHa en skön helg.
Nässlor är fina grejer. Önskar dig en fin helg!
DeleteKanske ska man ge sig ut nässeljakt nu innan det är försent? Spenat använder jag ju ganska mycket, hade varit kul att testa något nytt.
ReplyDeleteOh ja, samma väder här, men nu regnar det iallafall inte! Solen får gärna komma på besök!
Nässeljakt låter bra Kim. Ja, nu skiner solen här med... hoppas det håller i sig!
DeleteNässlor har jag aldrig testat att baka med. Vilket fint underlägg, vart har du köpt det?
ReplyDeleteDet är en rock n' roll grytlapp från Kaksmulan, se länk: https://kaksmulan.nordicshops.com/product.html/rock-n-roll-grytlapp-3?category_id=18
DeleteNässelsoppa är också mycket gott och den ser helt underbar ut med en hårdkokt ägghalva i tycker jag!
ReplyDeleteSka jag testa, tack för tipset!
DeleteSpännande! Jag har aldrig ätit nässlor :) Kram och jag håller tummarna att ni får sommarväder!
ReplyDeleteDet är värt att testa :) Ja, idag har vi haft soligt... hoppas det håller i sig, kram!
DeleteVilken kanonidé att använda nässlor i scones. Nässlor som finns lite överallt och bara står där och är nyttiga.
ReplyDeleteHar aldrig ätit nässlor och tror jag aldrig kommer våga det.
ReplyDeletebrände mig en gång och efter det så går jag inte nära dem igen,hehehe.men du är modig amy som har i trädgården t.om
O vi får vänta på sommaren ännu lite till :-( Vill sig inte alls här med värme.
ReplyDeleteMen nässlorna får du behålla. Not my cup of tea!
Alltså det här med vädret, det är rätt så festligt när man är ute på stan och en del har shorts och sommarsandaler medan andra kör med höstskor och pälskrage :-)
ReplyDeleteÄsch! Vi som precis har röjt värsta buskaget på landet med nässlor, brännande sådana. Fast de var ganska "uppvuxna". Är det späda nässlor som gäller kanske, eller är det bara när man gör nässelsoppa? Erkänner att jag är väldigt dålig på att ta tillvara just nässlor. Har aldrig ätit det faktiskt. Bara bränt mig på elakingarna...
ReplyDeleteHa en skön söndag i morgon - solen kommer så småningom!
Kram Lotta
Hurra för nässlor och annat ogräs!
ReplyDeleteMina nässlor växer så att det lätt blir hundkiss på dem. Inte så kul att äta dem då. Annars är nässlor underskattade som ingrediens. Vi är ofta så rädda att använda sånt som vi tror är äckligt, farligt, konstigt osv. Ditt bröd ser gott ut! Kram!
ReplyDeleteJa, alltså, den där sommaren, var är den? Hmpf. Men nässlor låter kul! Har fortfarande aldrig testat att ha det i matlagning, men måste absolut göra det! Kram på dig fina du, tänk att det redan är en vecka sedan vi stod i ditt kök och drack chai!
ReplyDeleteSpännande, jag har bara ätit nässelsoppa och det är ju gott! Nässlorna här börjar nog bli lite för stora nu, man märker att vi ligger lite före här nere i Skåne även om sommaren definitivt tagit en paus här med ;(.
ReplyDeleteKul att grytlappen kom till användning! Kram
Vilket häftigt recept:) Nässelsoppa har jag lagat och det var riktigt gott:) Att ha det i bröd var en kul grej!
ReplyDeleteHa en skön söndag! Kram
Nässlor har jag aldrig använt i vare sig bak eller matlagning men det ska ju vara riktigt gott så man kanske borde prova någon gång! :)
ReplyDeleteHaha samma här, vissa saker etsar sig fast i minnet medan andra saker aldrig fastnar!
Kram!
Jag som var lagom putt för att jag behövde ha vantar på mig när jag åkte till jobbet på morgonen, men vinterjackan har jag hängt undan. Vi tittade på diabilder från när jag var barn för ett tag sedan och ett år snöade det på midsommarafton...
ReplyDeleteNässlor tycker jag är jättegott i mat, men jag är dålig på att ge mig ut och plocka några.
Roligt med nässlor som man pratar så mycket nuförtiden!Jag ska till Polen på tisdag till mitt hus på landet. Det finns säkert fin skörd av det nyttiga ogräset här och där.Det blir bak med nässlor också
ReplyDeleteOj vad spännande med nässlor i brödet! Det låter och ser jättegott
ReplyDelete