Tuesday, June 26, 2012

Marängtårta med färska jordgubbar och lemoncurd

Denna enkla men goda jordgubbstårta åt vi på midsommarafton. Ibland är enkelt verkligen godast. Inga krusiduller utan bara sådär.

Trevligt sällskap, god mat, pigga, goa barn och en lugn hund, vad mer kan begäras på midsommar? Vädret var också med oss och solen strålade fint ända fram till sent på eftermiddagen när det mulnade på och regnet började smattra. Vi var dock ändå nöjda... mätta och belåtna som vi var.

På tal om smatter hoppas jag verkligen att det snart slutar. Skärpning, nu vill vi ha värme och strålande solsken hela dagen lång!


Jordgubbsmarängtårta med grädde och lemoncurd (ca 8 personer)
2 marängbottnar (köpta eller hembakta, recept på maräng hittar du här)
4-5 dl grädde
2-3 msk lemoncurd (köpt eller hemmagjord, se längre ner för recept)
1-1,5 liter färska jordgubbar, skivade
riven choklad (jag använde mörk 75%)

Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Stryk på blandningen över marängbottnen, lägg på jordgubbar och riv choklad över. Lägg på den andra marängbottnen och gör om proceduren.

Maräng, grädde, lemoncurd, riven choklad och färska jordgubbar, ack så gott!


Lemoncurd
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 citroner

Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.

Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.

Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10-12 dagar.

Tips! Lemoncurd blandad med vispad grädde ger en frisk citronkräm som fyllning även till tårtbottnar med chokladsmak. Lägg ihop tårtan några timmar i förväg så blir den riktigt saftig och god. Citronkrämen är också god att servera till kladdkaka.

Receptet på lemoncurd kommer från Tasteline.

30 comments:

  1. Marängtårta med jordgubbar är helt klart min favorittårta. Funkar hur bra som helst med köpta bottnar dessutom.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. Du har så rätt så. Ofta är det enkla gott nog!

    ReplyDelete
  3. Vi har tänkt väldigt lika med midsommartårtan (kommer bevis på min blogg om nåt tag). :) Och vad kul att du äntligen testade lemon curd, visst är det gott!

    ReplyDelete
  4. Vad är väl en midsommar utan jordgubbstårta? Din ser jättegod ut, Amy!

    ReplyDelete
  5. grädde blandat med lemoncurd är verkligen jättegott, och med jordgubbar till är det ju himmelskt :) det enklaste är verkligen det godaste många gånger, och mer perfekt midsommartårta än såhär får man ju knappast!

    ReplyDelete
  6. Finns det någon godare doft än när man kokar lemoncurd?!

    ReplyDelete
  7. de ser ju fantastiskt gott ut,och håller allt med dig,de enkla kan ju bli de godaste

    ReplyDelete
  8. Visst är marängtårtan med jordgubbar det bästa! Trodde jag... Med lemoncurd också. Ännu bättre! Får bearbeta mannen att göra det framöver. Han fick ju till en fin passionsfruktcurd till nyår så det borde han fixa.

    PS Nej, inget i brevlådan :-( Maila mig den adress du skickade till så kollar jag vad som kan ha blivit fel så får vi se vad vi kan göra...

    Och en kram med förhoppning om sol - har det inte varit lite bättre i dag minsann!

    ReplyDelete
  9. Ja ibland är de enkla bra :) Den såg väldigt god ut :-)

    ReplyDelete
  10. Så gott! Har gjort något likande för ett par midsommar sedan. Så enkelt och så gott! Perfekt att kunna köpa det mesta och bara slänga ihop om man inte är på hemmaplan.

    ReplyDelete
  11. Den är verkligen grym, den här tårtan! Det är onekligen något speciellt med grädde, lemoncurd och maräng. SÅ GOTT!

    ReplyDelete
  12. Åh, så fin tårta du gjort! Marängtårta hör verkligen sommaren till. Jag brukar göra pavlova på sommaren och använda gulorna som blir över till att göra citronkräm. Sedan toppa med grädde och bär precis som du. Vem älskar inte marängtårta?!

    ReplyDelete
  13. Så fin! Marängtårtor är goda och vilken fräsch fyllning du använt dig av! Kram vännen!

    ReplyDelete
  14. Ser fantastiskt gott ut. Älskar hur tjusigt det blir med jordgubbar, och snabbt och enkelt-principen är jag stort fan av. Kul att ni fick en fin midsommar!

    ReplyDelete
  15. Ser underbart gott ut : ) måste testa att göra egen lemoncurd : ) kramar Sofia

    ReplyDelete
  16. Det här är verkligen sommar för mig, finns det någon godare smakkombination än citron, maräng och jordgubbar? Precis samma smaker som i pavlovan jag precis skrev om! Great minds think alike ;)

    ReplyDelete
  17. Det här såg verkligen ut som en somrig läckerbit, mums! :)

    ReplyDelete
  18. Så gott med marängtårta, faktisk Ankis favorit som liten och den stod alltid på bordet när det födelsedagskalas! Lemon curd var det inte i den då, men det skulle vi absolut kunna tänka oss att ha i. Du har gjort den så himla fin.

    Låter som att ni hade en riktigt härlig midsommar, skönt när man bara kan ta det lite som det kommer och bara njuta av att vara tillsammans.

    Och vädret, japp, vi håller med du:)


    Kramar till dej

    ReplyDelete
  19. Härligt somrig hoppas vädret ooxå blir somrigt snart:)

    ReplyDelete
  20. Vi åt något liknande på midsommarafton. Pajskal fyllt med lime curd och jordgubbar. Friskt och sött på samma gång. Kram!

    ReplyDelete
  21. Pga tidsbrist så har jag inte kikat in här (eller på någon annan blogg heller för den delen) på ett tag.. Så just nu ligger jag hemma i soffan, sjuk, och läser ikapp det jag missat. Och jag kan inte säga annat än gilla dina recept och dina bilder är lika fina som alltid!!! Verkligen en inspirationskälla! :)

    ReplyDelete
  22. Hej Amy,

    Det var längesedan jag bakade en jordgubbstårta och din ser riktigt god och fin ut. Jag skulle inte våga skära i en sån fin tårta. :) Jag är nu riktigt nyfiken på hur lemoncurd smakar. Det har jag inte smakat. Skönt och höra att ni har haft det trevligt. Här är det också lite tråkigt väder med mycket moln, regn och rusk.

    Kram,
    Rathai

    ReplyDelete
  23. Så härligt somrigt! Man får aldrig nog av jordgubbar!

    ReplyDelete
  24. Lemoncurd är gott men tänk om man byter mot mosad mango :-)

    ReplyDelete
  25. Tack alla för era fina kommentarer, visst är det så att jordgubbsmarängtårta andas verkligen svensk sommar... härligt!

    ReplyDelete
  26. Mums vad gott det låter! Somrigt och härligt :)

    ReplyDelete
  27. Åh gud vad gott det låter. Undrar om man kan byta ut lemoncurden mot rabarbercurd tro?

    ReplyDelete
  28. låter supergott !! Pröva också att blanda fin hacakde sötmandlar i marängsmeten, så blir det inte bara sockesmak på bottnarna :-)

    Brukar va en hit

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...