Tuesday, June 12, 2012

Poffertjes - holländska minipannkakor med jordgubbar och grädde

Tänk er en blandning mellan munkar och pannkakor... dessa holländska poffertjes (minipannkakor) är riktigt goda. Holländarna äter dessa till frukost med en klick smör, sirap och florsocker. Redan på 1400-talet åts denna rätt vid högtider.

Att göra rätten till en svensk variant med jordgubbar och lättvispad grädde är verkligen så gott som det låter!

Ser ni att vissa bilder har stjärnglans den senaste tiden på bloggen? "Pimpade" fotografier... jodå, vi har flera kameror i hemmet så ibland får de ("bättre") kamerorna gästspela för visst är det så att ombyte förnöjer?

PS. Vad var det jag sa om varmare väder och tisdag? Idag har vi haft soligt och riktigt skönt ute. Hoppas ni också haft fint väder och än mer, hoppas det håller i sig nu!


Minipannkakor, ca 20 st
3,5 dl mjölk
50 g smör
8 g jäst
3 dl vetemjöl (180 g)
2 krm salt

Tillbehör
jordgubbar
florsocker
lättvispad grädde


Gör så här
Värm mjölken fingervarmt, 37 grader. Tillsätt smöret och rör tills alltihop smälter. Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken.

Blanda mjöl och salt. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till en jämn smet. Täck smeten med en handduk och låt jäsa ca 1 timme på en varm plats.

Värm stekpannan (ska egentligen vara en poffertjespanna med många små gropar men jag tog en vanlig stekpanna), lägg i smör och klicka ut små runda "plättar" med ett matskedsmått. Stek tills båda sidorna är gyllenbruna.

Servera poffertjes med skivade jordgubbar, florsocker och lättvispad grädde.

Njut till fullo!


Receptet kommer från tidningen Allt om mat - festspecial.

30 comments:

  1. Mmm, ser hur gott som helst ut och verkligen fina foton som gör att man bara blir ännu mer sugen! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jodå, den kameran är riktig mallig för fotona blir så bra med den...

      Delete
  2. Oj, vad gott! Och roligt namn :-) Jättefina bilder med upplägg och allt. Jag kan "se" hur gott det måste vara!

    Här har det regnat och åskat, varvat med solsken och vita moln. Varken hackat eller malet alltså. Ingen värme direkt att tala om heller. Men sommaren kommer. Det har jag bestämt.

    Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, namnet var svårt att uttala första gången men nu går det som på räls ;)

      Delete
  3. I min sambos familj blir det varje år en julklapp till hela familjen... den kan *reserveras* av sönerna och barnbarnen med deras familjer när den behövs och julen 2011 var det just en poffertjespanna och det var urgott när vi alla testade den - det tillhör förstås! Innan det fick hela familjen t.ex. en chokladbrunn, en popcornmaskin, en glassmaskin osv. Typiska saker man (kanske) sällan använder men ändå gärna skulle vilja ha. En tradition att ta efter tycker jag!

    ReplyDelete
  4. Men åh, missade detta när jag var i Holland i påskas. Åt ju bara bitterballe, vilket inte var det mista sött.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  5. Oj det där låter spännande, precis som allt annat du gör;) En pannkaka som är korsad med en munk låter som något som skulle falla mig i smaken:)

    ReplyDelete
  6. De ser ju jättegoda ut, påminner lite om krabbelurer. Idag hade Hanna skolutflykt och då är pannkakor givna i matsäcken. Det är väldigt viktigt att det är klassiska svenska, testade amerikanska när vi bodde i Kanada men då fick jag skäll ;D. Härligt med solen, hoppas den stannar länge nu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klassisk svenska är så gott så jag förstår Hanna :)

      Delete
  7. Så smarrigt det ser ut! Skulle gärna ta en mumsbit!
    Soligt och fint här på seneftermiddagen. Fin kväll med klarblå himmel. Hoppas på sol hela dagen imorrn!

    I kväll gjorde jag en indisk vegetarisk röra som jag åt med bröd. Inte gaffel. Inte sånt gott bröd som vi hade utan svensk tunnbröd. Gott var det! Du skulle smakat och blivit stolt över mig. Recept kommer:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi håller tummarna för mer sol och värme framöver!

      Jag är redan stolt över dig, så duktiga som ni var på vår träff :) Väntar med spänning på receptet!

      Delete
  8. Alltid kul att läsa om något mat aldrig hört om innan, och det är du riktigt bra på Amy, cred till dig!
    Jättefina bilder också, vilka sommar-vibes!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh tack fina du, tycker det är kul att testa på lite annorlunda varianter själv. Om inte annat så får vi spännande smakupplevelser i hemmet som både gillas och ogillas emellanåt :)

      Delete
  9. Mums Amy åt jag som utbytesstudent i Utrecht under tre månader 1998 mumma! kram Sofia

    ReplyDelete
  10. Du hade så rätt så, vädret har varit strålande fint hela dagen, och är fortfarande!

    Riktigt fina bilder Amy, visst är det kul att prova sej fram och fixa:)

    Kram till dej!

    ReplyDelete
  11. Vilka fantastiska Indiska recept du delar ned dig av! Jag och min son gled runt i Indien under 2 månader förra sommaren ,fantastisk resa med otroliga matminnen. Jag vill till Indien nu!

    ReplyDelete
  12. Så gott det ser ut och med jordgubbar och grädde till blir det toppen! Kram vännen!

    ReplyDelete
  13. Ett måste när man är i Holland, även fast jag EGENTLIGEN inte är så förtjust i pannkakor...

    ReplyDelete
  14. Smarrigt! Och somrigt, härliga bilder :0)

    ReplyDelete
  15. Achar masala,hing och 1 låda mango på väg hem. Jag drömner till och med om Indien!

    ReplyDelete
  16. De här lät ju otroligt goda, älskar munkar, älskar pannkakor och tillsammans kan det ju inte bli annat än jättegott :D
    Ja precis, med första barnet är man ju så att man vill kolla upp allt och fråga andra erfarna mammor om råd. Men som du säger går det ju bra när man går på känsla och provar sig fram också!
    Hoppas du får en kanondag! Kram

    ReplyDelete
  17. Förresten ändelsen -tje betyder just att de är små!

    ReplyDelete
  18. Tack så mycket för receptet! Ska testa dessa :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...