Tänk er en blandning mellan munkar och pannkakor... dessa holländska poffertjes (minipannkakor) är riktigt goda. Holländarna äter dessa till frukost med en klick smör, sirap och florsocker. Redan på 1400-talet åts denna rätt vid högtider. Att göra rätten till en svensk variant med jordgubbar och lättvispad grädde är verkligen så gott som det låter! Ser ni att vissa bilder har stjärnglans den senaste tiden på bloggen? "Pimpade" fotografier... jodå, vi har flera kameror i hemmet så ibland får de ("bättre") kamerorna gästspela för visst är det så att ombyte förnöjer? PS. Vad var det jag sa om varmare väder och tisdag? Idag har vi haft soligt och riktigt skönt ute. Hoppas ni också haft fint väder och än mer, hoppas det håller i sig nu! |
|
Minipannkakor, ca 20 st 3,5 dl mjölk 50 g smör 8 g jäst 3 dl vetemjöl (180 g) 2 krm salt Tillbehör jordgubbar florsocker lättvispad grädde |
|
Gör så här Värm mjölken fingervarmt, 37 grader. Tillsätt smöret och rör tills alltihop smälter. Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken. Blanda mjöl och salt. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till en jämn smet. Täck smeten med en handduk och låt jäsa ca 1 timme på en varm plats. Värm stekpannan (ska egentligen vara en poffertjespanna med många små gropar men jag tog en vanlig stekpanna), lägg i smör och klicka ut små runda "plättar" med ett matskedsmått. Stek tills båda sidorna är gyllenbruna. Servera poffertjes med skivade jordgubbar, florsocker och lättvispad grädde. Njut till fullo! |
|
Receptet kommer från tidningen Allt om mat - festspecial. |
Tuesday, June 12, 2012
Poffertjes - holländska minipannkakor med jordgubbar och grädde
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mmm, ser hur gott som helst ut och verkligen fina foton som gör att man bara blir ännu mer sugen! :)
ReplyDeleteJodå, den kameran är riktig mallig för fotona blir så bra med den...
DeleteSer gottigt ut!
ReplyDeleteDet var det också!
DeleteOj, vad gott! Och roligt namn :-) Jättefina bilder med upplägg och allt. Jag kan "se" hur gott det måste vara!
ReplyDeleteHär har det regnat och åskat, varvat med solsken och vita moln. Varken hackat eller malet alltså. Ingen värme direkt att tala om heller. Men sommaren kommer. Det har jag bestämt.
Kram!
Ja, namnet var svårt att uttala första gången men nu går det som på räls ;)
DeleteI min sambos familj blir det varje år en julklapp till hela familjen... den kan *reserveras* av sönerna och barnbarnen med deras familjer när den behövs och julen 2011 var det just en poffertjespanna och det var urgott när vi alla testade den - det tillhör förstås! Innan det fick hela familjen t.ex. en chokladbrunn, en popcornmaskin, en glassmaskin osv. Typiska saker man (kanske) sällan använder men ändå gärna skulle vilja ha. En tradition att ta efter tycker jag!
ReplyDeleteVilken härlig tradition!
DeleteMen åh, missade detta när jag var i Holland i påskas. Åt ju bara bitterballe, vilket inte var det mista sött.
ReplyDeleteKram Malin
Attans också!
DeleteOj det där låter spännande, precis som allt annat du gör;) En pannkaka som är korsad med en munk låter som något som skulle falla mig i smaken:)
ReplyDeleteDen föll oss verkligen i smaken :)
DeleteDe ser ju jättegoda ut, påminner lite om krabbelurer. Idag hade Hanna skolutflykt och då är pannkakor givna i matsäcken. Det är väldigt viktigt att det är klassiska svenska, testade amerikanska när vi bodde i Kanada men då fick jag skäll ;D. Härligt med solen, hoppas den stannar länge nu!!
ReplyDeleteKlassisk svenska är så gott så jag förstår Hanna :)
DeleteSå smarrigt det ser ut! Skulle gärna ta en mumsbit!
ReplyDeleteSoligt och fint här på seneftermiddagen. Fin kväll med klarblå himmel. Hoppas på sol hela dagen imorrn!
I kväll gjorde jag en indisk vegetarisk röra som jag åt med bröd. Inte gaffel. Inte sånt gott bröd som vi hade utan svensk tunnbröd. Gott var det! Du skulle smakat och blivit stolt över mig. Recept kommer:)
Ja, vi håller tummarna för mer sol och värme framöver!
DeleteJag är redan stolt över dig, så duktiga som ni var på vår träff :) Väntar med spänning på receptet!
Alltid kul att läsa om något mat aldrig hört om innan, och det är du riktigt bra på Amy, cred till dig!
ReplyDeleteJättefina bilder också, vilka sommar-vibes!
Åh tack fina du, tycker det är kul att testa på lite annorlunda varianter själv. Om inte annat så får vi spännande smakupplevelser i hemmet som både gillas och ogillas emellanåt :)
DeleteMums Amy åt jag som utbytesstudent i Utrecht under tre månader 1998 mumma! kram Sofia
ReplyDeleteKul Sofia, det visste jag inte! :)
DeleteDu hade så rätt så, vädret har varit strålande fint hela dagen, och är fortfarande!
ReplyDeleteRiktigt fina bilder Amy, visst är det kul att prova sej fram och fixa:)
Kram till dej!
Vilka fantastiska Indiska recept du delar ned dig av! Jag och min son gled runt i Indien under 2 månader förra sommaren ,fantastisk resa med otroliga matminnen. Jag vill till Indien nu!
ReplyDeleteSå gott det ser ut och med jordgubbar och grädde till blir det toppen! Kram vännen!
ReplyDeleteEtt måste när man är i Holland, även fast jag EGENTLIGEN inte är så förtjust i pannkakor...
ReplyDeleteSmarrigt! Och somrigt, härliga bilder :0)
ReplyDeleteAchar masala,hing och 1 låda mango på väg hem. Jag drömner till och med om Indien!
ReplyDeleteDe här lät ju otroligt goda, älskar munkar, älskar pannkakor och tillsammans kan det ju inte bli annat än jättegott :D
ReplyDeleteJa precis, med första barnet är man ju så att man vill kolla upp allt och fråga andra erfarna mammor om råd. Men som du säger går det ju bra när man går på känsla och provar sig fram också!
Hoppas du får en kanondag! Kram
Förresten ändelsen -tje betyder just att de är små!
ReplyDeleteSå himla söta!!
ReplyDeleteTack så mycket för receptet! Ska testa dessa :)
ReplyDelete