Indien, eller Bharat som landet även kallas, blev självständigt år 1947 från Britterna och världens största demokrati var född. Idag firas det kolossalt på alla gator och torg över hela Indien kan jag lova er. En stor stor folkfest med glada ansikten precis överallt. :) Dagen till ära bjuder jag på en indisk rätt, nämligen linsgryta med bl a garam masala i. Happy independence day och Jai Hind! |
|
Indisk linsgryta (ca 4 portioner) 1 gul lök, hackad 1 vitlöksklyfta, riven 2 msk olja 1-2 tsk garam masala 0,5 tsk kanel 2,5 dl röda linser 1 burk krossad tomat (eller ca 4-5 st färska tomater, hackade) 1 morot, grovriven ev 1 grönsaksbuljongtärning 0,5-1 tsk salt Hetta upp olja i en större kastrull. Stek löken någon minut och lägg i vitlök, garam masala och kanel. Bryn på låg värme i ca 5-8 min tills löken och vitlöken fått gyllene färg. Lägg i 8 dl vatten (till att börja med), linser, tomater, morot, buljongtärning och lite av saltet. Koka upp och låt småputtra i ca 30-40 min. Allt eftersom tiden går kan man behöva spä på med vatten beroende på hur tjock/tunn man vill ha linsgrytan. Jag kokar mitt vatten i vattenkokare och lägger i, för det blir bättre än att lägga i kallt vatten direkt i den varma grytan. När grytan är klar smaka av med salt. Man reglerar styrkan i grytan genom garam masala kryddningen, mer styrka = mer garam masala helt enkelt! Serveras med basmatiris (råris för nyttigare alternativ) och en härlig grönsallad. Smaklig måltid! |
Wednesday, August 15, 2012
Indisk linsgryta på självaste självständighetsdagen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jaså... då har jag lärt mig något nytt om Indien idag. Men det kan man nog göra varje dag under hela sitt liv. =) Soppan ser super smakrik och god ut. Idag blev det något liknande, men utan linser och med kött istället. Trevlig kväll.
ReplyDeleteJa, alltid lär man sig något nytt! :)
DeleteRöda linser är en favorit i vår familj. Denna gryta är i princip samma som jag gör, fast jag brukar ha röd paprika i min och tunna ut den till soppa. Supergott med naan till. Kram!
ReplyDeleteGott! Har du kanel i din också? Tycker det blir extra knorr i smaken av just kanelen.
DeleteNej, det har jag inte provat. Jag har gärna både kanel och kardemumma i mat, särskilt i köttgrytor. Kanel ska testas i nästa linssoppa!
DeleteJa, och testa gärna att göra gryta istället för soppa :)
DeleteÅh, nu vill jag ha indisk mat! Det måste vara över ett år sedan jag lagade indisk gryta med linser, men gott var det!
ReplyDeleteGrattis! Kul att få veta lite historia om Indien. Hur har du själv firat idag? Jag ska testa den soppan när det blir lite kyligare ute. Jag har inte smakat soppa med kanel i, men låter gott!
ReplyDeleteVi firade med pompa och ståt! :) Detta är dock en gryta men lägger du i mer vatten kan det bli en soppa också.
DeleteJahaja, där ser man då får vi väl stämma in i hurraropen och gratulera på stora dagen! Tänk, då var vi ute en dag för tidigt, vi åt nämligen de sista av våra indiska korvar igår som vi gjorde för ett tag sedan. Men, men, man kan ju inte alltid lyckas:)
ReplyDeleteBättre en dag för tidigt än inte alls kära ni :)
DeleteGrattis kramar i massor Sofia
ReplyDeleteVad gott det ser ut! Åt mycket linser en gång i tiden, nu var det länge sedan.
DeleteKram Malin
Ps, Grattis ;o)
Åh, jag ÄLSKAR när du skriver om indisk mat! HURRA!
ReplyDeleteja, men det var ju givetvis därför vi åt daal igår! mitt undermedvetna visste om att det var självständighetsdagen :)
ReplyDeletesambon frågade igår om man inte kunde baka naan själv och då svarade jag: "jo, jag ska kolla hos amy" och han såg helt oförstående ut och bara: "vadå amy? vem är det?" haha. han borde verkligen ha bättre koll på mina matbloggskompisar ;) så nästa gång det blir indiskt ska jag testa att baka eget naan!
Klart det var! :)
DeleteJa naan är smidigt att göra, du får spana in recepten här på bloggen.
Ja, han borde ha bättre koll kan man tycka ;)
Hur längesedan som helst jag åt linsgryta. Och aldrig har jag ätit den indiska varianten med garam masala och kanel. Det får det bli en dag!
ReplyDeleteDet tycker jag!
DeleteMmm..linsgryta är verkligen supergott! Måste jag göra någon dag..:-)
ReplyDeleteMums vad gott, detta låter verkligen spännande :)
ReplyDeleteÅåh de skulle jag vilja smaka på! (:
ReplyDeleteBästa sortens indiskt, tycker jag! Börjar bli dags för den här typen av mat nu med kallare kvällar.
ReplyDeleteचियर्स!!! Blev det rätt? Försökte mig på en google translate med anledning av självständighetsdagen :-)
Kram!
Coolt Lotta men du skriver på Hindi. Tror dock att det är rätt, jag kan inte deras alfabet :) Hade du skrivit på Gujarati hade jag det ;)
DeleteKram!
ja längtar till höstens kalla dagar då kan ja lova att de blir grytor.de här ser jättegott och ska spara de här receptet.älskar linssoppor
ReplyDeleteHos oss funkar grytor på sommaren också :)
DeleteMin son fyller år 15/8! Förra sommaren firades födelsedagen i Dehli :-)
ReplyDelete