Saturday, August 25, 2012

Italiensk citronpasta

Man skulle kunna tro att jag ätit mycket pasta under mina studentdagar på campus men icke. Visst blev det en och annan nudel, makaron och annat i pastaväg men inte så ofta som man kan föreställa sig för att vara en (fattig) student. Om jag tar igen det med råge nu? Njae... jag har alltid fullt sjå med att kombinera och komponera olika goda smaker som gifter ihop sig i pastarätten. Ibland blir det lyckat, ibland lite mindre...

Voilà! Här kommer en italiensk pasta med frisk citronsmak. Vad säger ni om parmesan, pinjenötter, basilika och kronärtskockshjärta i kombination? Jag har inte alltid gillat kronärtskocka men det gillas mer och mer nuförtiden... historien förtäljer inte om jag håller på att bli vuxen eller ej... ;)

En enkel pastarätt fylld med härliga italienska smaker...

Citronpasta med kronärtskockshjärta (4 portioner)
500 g pasta, t ex penne, tagliatelle eller det du föredrar
1 dl parmesan, riven
2 msk pinjenötter, rostade i en stekpanna
1,5 dl kronärtskockshjärtan på burk, avrunna och delade i mindre bitar
1 msk olivolja
0,5-1 vitlöksklyfta, finriven
1 citron, zest (rivet skal) och saft från halva citronen
8 st basilikablad, strimlade
salt och peppar, smaka av med

Blanda kronärtskockshjärtan, olivolja, vitlök, zest och citronsaft, basilika, salt och peppar. Smaka av så balansen av syrligt är bra. Låt stå och dra en stund.

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Häll av kokvattnet och blanda pastan med oljeblandningen.

Strö parmesanost och de rostade pinjenötter över pastan. Ringla lite olivolja över och dekorera med färsk basilika.

Tips! Som variation kan du ha i andra rostade nötter du tycker om t ex grovhackade valnötter eller cashewnötter.

Buon appetito!


18 comments:

  1. Ett ord Amy MUMS! Ha en fin lördag! kramar från Hjo Sofia

    ReplyDelete
  2. Visst är det gott med citronpasta? Det gör vi ofta hemma!

    Hoppas ni får en fin helg!

    ReplyDelete
  3. Åh de måste absolut testas här hemma med en pasta tokig man i huset! :D

    ReplyDelete
  4. Det låter jättegott med alla goda ingredienser! Kram

    ReplyDelete
  5. Citron är en härlig krydda! Lyfter vad som helst med sin syrlighet. Det här låter toppen!

    ReplyDelete
  6. de ser ju hur gott som helst,kronärtskocker gillar ja faktiskt fortfarande inte så ja är väl barn fortfarande,hehehe
    perfekta bilder som vanligt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;)
      Tack, blir så glad. Bilderna har jag tagit och det tog en stund att få till de :)

      Delete
  7. ja tack! jag tar gärna två portioner när jag ändå är igång...;-).ett jättegott recept.

    ReplyDelete
  8. Så gott det låter och ser ut! Pasta är verkligen alltid lika gott och med dessa ingredienser... Mums :)

    ReplyDelete
  9. Hej Hej ! Hoppas allt är bra me dej ! Tänkte bara säga att du är himla välkommen till min blogg ! www.HaNzA.blogg.se där jag bloggar om Bakning delar med mej uttav tips , frukostar ,läsarfrukostar dikter livsfina ord och mycket mycket mer ! Om du gillar att baka så borde du verkligen kika in för just nu finns det ett nytt färskt sött recept på bloggen ! :) Jag siktar också högt på att få mina läsare att må bra och känna djupa känslor via mina dikter.. Ha det fint Kram ! :)

    ReplyDelete
  10. Jag blir aldrig trött på pasta, Amy, fast idag blev indiskt hos mig, Undrar om jag för godkänd av dig, hi,hi...

    ReplyDelete
  11. Jag säger: Ja, tack! Fint fat du, vart kommer det ifrån, jag gillar verkligen färgen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatet är köpt på Gekås i Ullared... det fanns bara grönt som inte hade några repor i sig... annars var jag jättesugen på att köpa det turkosa även om det hade repor (men gjorde det inte).

      Delete
  12. Denna snor jag på direkten! Tack på förhand för en riktigt god pastamiddag.

    ReplyDelete
  13. Vi säger att det tar vi gärna en påfyllning av, citronpasta där med basta!
    Och tänk, där står ju en precis likadan tallrik som vi köpte senast, fast vi tog lila färgen! Blir faktiskt sugna på att smälla till med gröna nu när vi ser hur fina de ser ut. Passar säkert riktigt bra tillsammans...

    Ha en riktigt bra vecka,
    kram vännen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lila var jättesnygg men den hade också repor i sig så jag köpte bara grönt. Även turkos var jätteläcker tyckte jag!

      Delete
  14. Ser fantastiskt gott ut! Jag är så mycket för vegetariska recept. Kul med kronäretskocka i!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...